Gotowanie Ann: sałatka Zorongollo extremeño [WIDEO]

Zorongollo extremeño to danie kuchni hiszpańskiej, pochodzące z Estremadury, położonej pomiędzy Andaluzją a Portugalią. Region ten słynie z najlepszej jakości papryki i to właśnie ona jest jednym z dodatków aromatycznej sałatki. O tym, jak ją przygotować, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: kolorowa sałatka z Estremadury

Cześć! Zapraszam Was na najbliższy odcinek, w którym przyrządzimy Zorongollo extremeño z Estremadury, takiego regionu, który leży pomiędzy Andaluzją a Portugalią. Słynie z najlepszej jakości papryki i właśnie z tych papryk zrobimy wspaniałą sałatkę, która ma w sobie pieczoną paprykę, pieczone pomidory, jajka, cebulę i jest obłędnie kolorowa i pachnąca – wyjaśnia Stojewski.

O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Zorongollo extremeño

Gotowanie Ann: Zorongollo extremeño. Przepis

Składniki na 4 porcje: 

  • 2 duże czerwone papryki 
  • 2 dojrzałe pomidory 
  • 1 cebula 
  • 2 jajka na twardo 
  • 2 ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek extra virgen 
  • 1 łyżka octu z białego wina 
  • posiekana świeża pietruszka 
  • sól, pieprz 
Całe wideo oraz przepis na potrawy ze słonecznej Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie: 

  1. Papryki i pomidory połóż na blasze do pieczenia, polej obficie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut (obróć warzywa w połowie pieczenia). 
  1. W międzyczasie ugotuj 2 jajka na twardo, cebulę posiekaj w piórka. 
  1. Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika, kiedy ostygną, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne.  
  1. Paprykę pokrój w plastry, następnie przełóż do miski i polej obficie oliwą z oliwek.  
  1. Drobno posiekaj pomidory oraz czosnek i połącz oba składniki (możesz także utrzeć pomidory wraz z czosnkiem w moździerzu).  
  1. Dodaj mieszankę pomidorów i czosnku do papryki. 
  1. Udekoruj całość pokrojonymi w łódeczki jajkami  i cebulą. 
  1. Dopraw sałatkę solą i pieprzem, a następnie obficie polej oliwą i odrobiną octu.  
  1.  Na wierzchu posyp świeżą natką pietruszki. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 162 kcal 244 g 6.2 g 10.2 g 10.1 g 

Pochodzenie dania:  Estremadura, Hiszpania 

O daniu: Zorongollo extremeño – jest to sałatka na bazie pieczonych pomidorów i papryki, doprawiona  ‘’własnymi sokami’’, oliwą z oliwek i czosnkiem. Jest to danie typowe dla Estremadury, a konkretnie regionu La Vera (Cáceres), którego ziemie są obszarem uprawy głównego składnika tego dania, jakim jest czerwona papryka. Jest zwykle podawane jako dodatek do pieczeni mięsnych i ryb, ale można je również spożywać jako przystawkę. 

Cała tajemnica tkwi w odpowiednio upieczonej papryce, uprzednio polanej oliwą z oliwek i utartym w moździerzu pomidorom wraz z czosnkiem. Ostatniego akcentu dodaje dressing, do którego wykorzystujemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i octu z białego wina.  

Zorongollo można pozostawić na jeden dzień, aby cebula zmiękła i przejęła soki z wszystkich pozostałych składników.  

Ciekawostka zdrowotna: Warzywa z rodziny psiankowatych, czyli papryka i pomidory, stanowią źródło likopenu, będącego antyoksydantem. Jego spożycie ogranicza rozwój miażdżycy oraz obniża ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zachorowania na raka prostaty. Z kolei świeża natka pietruszki – kolejny składnik naszej sałatki – to  jedno z najbogatszych źródeł witaminy C wzmacniającej naszą odporność.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszną sałatkę Zorongollo.

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Zorongollo extremeño

Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *