Zorongollo extremeño to danie kuchni hiszpańskiej, pochodzące z Estremadury, położonej pomiędzy Andaluzją a Portugalią. Region ten słynie z najlepszej jakości papryki i to właśnie ona jest jednym z dodatków aromatycznej sałatki. O tym, jak ją przygotować, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: kolorowa sałatka z Estremadury
– Cześć! Zapraszam Was na najbliższy odcinek, w którym przyrządzimy Zorongollo extremeño z Estremadury, takiego regionu, który leży pomiędzy Andaluzją a Portugalią. Słynie z najlepszej jakości papryki i właśnie z tych papryk zrobimy wspaniałą sałatkę, która ma w sobie pieczoną paprykę, pieczone pomidory, jajka, cebulę i jest obłędnie kolorowa i pachnąca – wyjaśnia Stojewski.
O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Zorongollo extremeño
Gotowanie Ann: Zorongollo extremeño. Przepis
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże czerwone papryki
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 cebula
- 2 jajka na twardo
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra virgen
- 1 łyżka octu z białego wina
- posiekana świeża pietruszka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Papryki i pomidory połóż na blasze do pieczenia, polej obficie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30 minut (obróć warzywa w połowie pieczenia).
- W międzyczasie ugotuj 2 jajka na twardo, cebulę posiekaj w piórka.
- Po wyciągnięciu warzyw z piekarnika, kiedy ostygną, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne.
- Paprykę pokrój w plastry, następnie przełóż do miski i polej obficie oliwą z oliwek.
- Drobno posiekaj pomidory oraz czosnek i połącz oba składniki (możesz także utrzeć pomidory wraz z czosnkiem w moździerzu).
- Dodaj mieszankę pomidorów i czosnku do papryki.
- Udekoruj całość pokrojonymi w łódeczki jajkami i cebulą.
- Dopraw sałatkę solą i pieprzem, a następnie obficie polej oliwą i odrobiną octu.
- Na wierzchu posyp świeżą natką pietruszki.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 162 kcal | 244 g | 6.2 g | 10.2 g | 10.1 g |
Pochodzenie dania: Estremadura, Hiszpania
O daniu: Zorongollo extremeño – jest to sałatka na bazie pieczonych pomidorów i papryki, doprawiona ‘’własnymi sokami’’, oliwą z oliwek i czosnkiem. Jest to danie typowe dla Estremadury, a konkretnie regionu La Vera (Cáceres), którego ziemie są obszarem uprawy głównego składnika tego dania, jakim jest czerwona papryka. Jest zwykle podawane jako dodatek do pieczeni mięsnych i ryb, ale można je również spożywać jako przystawkę.
Cała tajemnica tkwi w odpowiednio upieczonej papryce, uprzednio polanej oliwą z oliwek i utartym w moździerzu pomidorom wraz z czosnkiem. Ostatniego akcentu dodaje dressing, do którego wykorzystujemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i octu z białego wina.
Zorongollo można pozostawić na jeden dzień, aby cebula zmiękła i przejęła soki z wszystkich pozostałych składników.
Ciekawostka zdrowotna: Warzywa z rodziny psiankowatych, czyli papryka i pomidory, stanowią źródło likopenu, będącego antyoksydantem. Jego spożycie ogranicza rozwój miażdżycy oraz obniża ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zachorowania na raka prostaty. Z kolei świeża natka pietruszki – kolejny składnik naszej sałatki – to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C wzmacniającej naszą odporność.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszną sałatkę Zorongollo.
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Zorongollo extremeño

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: