Gotowanie Ann: Zarangollo murciano [WIDEO]

Zarangollo murciano to danie pochodzące z Murcji, najmniejszego regionu Hiszpanii. Murcjanie są bardzo dumni z jakości ich owoców i warzyw, jak również przynależności do ich dziedzictwa kulinarnego. O tym, jak przygotować Zarangollo, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”.

Gotowanie Ann: pyszne danie z Murcji

Hola, chicos! W dzisiejszym odcinku opowiem Wam, jak przyrządzić bardzo atrakcyjną, bardzo smaczną, a zarazem bardzo prostą potrawę, która pochodzi z najmniejszego regionu w Hiszpanii, czyli z Murcji. Zrobimy razem Zarangollo murciano, które na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła jajecznica, ale wcale tak nie jest – wyjaśnia Stojewski.

O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Zarangollo murciano

Gotowanie Ann: Zarangollo murciano. Przepis

Składniki na 2 porcje: 

  • 1 średnia cukinia (ok. 400 g) 
  • 1 cebula  
  • 1 ząbek czosnku  
  • 2 jaja “0” M 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  
  • sól 
Całe wideo oraz przepis na potrawy ze słonecznej Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie: 

  1. Obierz czosnek i cebulę. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a bakłażan w 1 centymetrową kostkę. 
  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i bakłażan. 
  1. Gdy cebula i bakłażan się zezłocą, dodaj czosnek, a po 2 minutach dalszego smażenia dodaj 2 jajka. 
  1. Mieszaj wszystkie składniki do momentu, gdy jajka się zetną (przybiorą strukturę jajecznicy).  
  1. Posól do smaku i serwuj na gorąco lub zimno. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 234 kcal 338.00 g 9.4 g 15.1 g 14.6 g 

Pochodzenie dania: Murcja, Hiszpania 

Ciekawostka zdrowotna:  

Cukinia to nieocenione źródło potasu, magnezu i żelaza, zawiera wiele witamin, m.in. witaminy C, PP, K i B1. Warzywo to pomocne jest w walce z nadkwasotą, reguluje proces trawienia, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznym zalecane jest w diecie diabetyków.

gotowanie Ann
Fot. Sergiusz Kananowicz

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj danie z Murcji.

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Zarangollo murciano

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *