Zarangollo murciano to danie pochodzące z Murcji, najmniejszego regionu Hiszpanii. Murcjanie są bardzo dumni z jakości ich owoców i warzyw, jak również przynależności do ich dziedzictwa kulinarnego. O tym, jak przygotować Zarangollo, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”.
Gotowanie Ann: pyszne danie z Murcji
– Hola, chicos! W dzisiejszym odcinku opowiem Wam, jak przyrządzić bardzo atrakcyjną, bardzo smaczną, a zarazem bardzo prostą potrawę, która pochodzi z najmniejszego regionu w Hiszpanii, czyli z Murcji. Zrobimy razem Zarangollo murciano, które na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykła jajecznica, ale wcale tak nie jest – wyjaśnia Stojewski.
O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Zarangollo murciano
Gotowanie Ann: Zarangollo murciano. Przepis
Składniki na 2 porcje:
- 1 średnia cukinia (ok. 400 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jaja “0” M
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
Przygotowanie:
- Obierz czosnek i cebulę. Czosnek drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę, a bakłażan w 1 centymetrową kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę i bakłażan.
- Gdy cebula i bakłażan się zezłocą, dodaj czosnek, a po 2 minutach dalszego smażenia dodaj 2 jajka.
- Mieszaj wszystkie składniki do momentu, gdy jajka się zetną (przybiorą strukturę jajecznicy).
- Posól do smaku i serwuj na gorąco lub zimno.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 234 kcal | 338.00 g | 9.4 g | 15.1 g | 14.6 g |
Pochodzenie dania: Murcja, Hiszpania
Ciekawostka zdrowotna:
Cukinia to nieocenione źródło potasu, magnezu i żelaza, zawiera wiele witamin, m.in. witaminy C, PP, K i B1. Warzywo to pomocne jest w walce z nadkwasotą, reguluje proces trawienia, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznym zalecane jest w diecie diabetyków.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj danie z Murcji.
To proste!