Gotowanie Ann: Babeczki z ciasta francuskiego Pastéis de nata [WIDEO]

Pastéis de nata to jeden z głównych bohaterów portugalskich słodyczy. Przepyszne babeczki na cieście francuskim, wypełnione pysznym budyniowym kremem. O tym, jak przygotować Pastéis de nata opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: babeczki Pastéis de nata

Cześć! Dziś będziemy przyrządzać kolejną odsłonę Portugalii na talerzu. Będziemy próbować najsłodszego deseru tego kraju Pastéis de nata. Przepyszne babeczki z przypieczonym budyniem, posypane cynamonem lub cukier pudrem. Obłędny deser, który warto spróbować – zapowiada Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić babeczki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Babeczki Pastéis de nata

Przepis

Składniki na 6 porcji: 

Ciasto 

  • 250 g ciasta francuskiego (możesz użyć wariantu ze zmniejszoną zawartością tłuszczu) 
  • 25 g masła oraz niewielka ilość do posmarowania formy 

Krem 

  • 120 ml mleka 3,2% 
  • skórka z 1 cytryny 
  • laska cynamonu 
  • 30 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru brzozowego 
  • 70 ml wody 
  • 3 żółtka jaj 
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Portugalii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

Ciasto 

  1. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy całą powierzchnię masłem. 
  1. Zwijamy ciasto w długi rulon 
  1. Wstawiamy do lodówki. 

Krem 

  1. Do rondla wlewamy ¾ mleka i  dodajemy skórkę z cytryny oraz korę cynamonu. Całość zagotowujemy.  
  1. W pozostałym mleku (¼) rozprowadzamy mąkę i tak powstałą mieszankę wlewamy do gotującego się mleka z cytryną i cynamonem. Gotujemy cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy.  
  1. Do osobnego garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodą, gotujemy razem około 4 minuty do uzyskania konsystencji syropu.  
  1. Syrop przelewamy do masy mlecznej, dokładnie mieszając.  
  1. Tak powstały krem studzimy. Następnie dodajemy do niego żółtka i mieszam do uzyskania jednolitej masy. 
  1. Wcześniej zwinięte ciasto francuskie kroimy na 6 równych kawałków, rozgniatamy je na płasko i wkładamy do foremek wysmarowanych masłem.  
  1. Ciasto dociskamy do spodu i boków foremki.  
  1. Ciasto wypełniamy masą do około ⅔ wysokości, po czym pieczemy około 15 minut w temp. 250°C. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 231 kcal 108 g 5.5 g 14.35 g 25.6 g 

Pochodzenie dania: Lizbona, Portugalia 

O daniu: Pastéis de nata to jeden z głównych bohaterów portugalskich słodyczy. Kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belem, skąd bierze się ich nazwa. Według legenda miały stanowić „produkt uboczny” konserwowania habitów. Do usztywniania strojów zakonnicy używali bowiem dużej ilości białek, natomiast z żółtek, które zostawały, zaczęli przyrządzać pastéis de nata. Nazwy „pastéis de nata” i „pastéis de Belém” są często używane wymiennie, natomiast określenia „pastéis de Belém”powinno używać się tylko w odniesieniu do wypieków pochodzących ze słynnej dzielnicy Lizbony – Belém. 

Ciekawostka zdrowotna: Ksylitol stanowi dobrą alternatywę dla cukru ze względu na niższą kaloryczność. Z uwagi na na niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 13, sprawdzi się w diecie diabetyków i u osób zmagających się z nadwagą. Badania potwierdzają również  jego działanie przeciwpróchnicze, dlatego z powodzeniem możemy używać go w przygotowywaniu domowych słodkości.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszne babeczki Pastéis de nata!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Babeczki Pastéis de nata

Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *