Pastéis de nata to jeden z głównych bohaterów portugalskich słodyczy. Przepyszne babeczki na cieście francuskim, wypełnione pysznym budyniowym kremem. O tym, jak przygotować Pastéis de nata opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: babeczki Pastéis de nata
– Cześć! Dziś będziemy przyrządzać kolejną odsłonę Portugalii na talerzu. Będziemy próbować najsłodszego deseru tego kraju Pastéis de nata. Przepyszne babeczki z przypieczonym budyniem, posypane cynamonem lub cukier pudrem. Obłędny deser, który warto spróbować – zapowiada Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić babeczki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Babeczki Pastéis de nata
Przepis
Składniki na 6 porcji:
Ciasto
- 250 g ciasta francuskiego (możesz użyć wariantu ze zmniejszoną zawartością tłuszczu)
- 25 g masła oraz niewielka ilość do posmarowania formy
Krem
- 120 ml mleka 3,2%
- skórka z 1 cytryny
- laska cynamonu
- 30 g mąki pszennej
- 100 g cukru brzozowego
- 70 ml wody
- 3 żółtka jaj
Przygotowanie:
Ciasto
- Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy całą powierzchnię masłem.
- Zwijamy ciasto w długi rulon
- Wstawiamy do lodówki.
Krem
- Do rondla wlewamy ¾ mleka i dodajemy skórkę z cytryny oraz korę cynamonu. Całość zagotowujemy.
- W pozostałym mleku (¼) rozprowadzamy mąkę i tak powstałą mieszankę wlewamy do gotującego się mleka z cytryną i cynamonem. Gotujemy cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy.
- Do osobnego garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodą, gotujemy razem około 4 minuty do uzyskania konsystencji syropu.
- Syrop przelewamy do masy mlecznej, dokładnie mieszając.
- Tak powstały krem studzimy. Następnie dodajemy do niego żółtka i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
- Wcześniej zwinięte ciasto francuskie kroimy na 6 równych kawałków, rozgniatamy je na płasko i wkładamy do foremek wysmarowanych masłem.
- Ciasto dociskamy do spodu i boków foremki.
- Ciasto wypełniamy masą do około ⅔ wysokości, po czym pieczemy około 15 minut w temp. 250°C.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 231 kcal | 108 g | 5.5 g | 14.35 g | 25.6 g |
Pochodzenie dania: Lizbona, Portugalia
O daniu: Pastéis de nata to jeden z głównych bohaterów portugalskich słodyczy. Kruche ciasteczka powstały w klasztorze Hieronimitów w Belem, skąd bierze się ich nazwa. Według legenda miały stanowić „produkt uboczny” konserwowania habitów. Do usztywniania strojów zakonnicy używali bowiem dużej ilości białek, natomiast z żółtek, które zostawały, zaczęli przyrządzać pastéis de nata. Nazwy „pastéis de nata” i „pastéis de Belém” są często używane wymiennie, natomiast określenia „pastéis de Belém”powinno używać się tylko w odniesieniu do wypieków pochodzących ze słynnej dzielnicy Lizbony – Belém.
Ciekawostka zdrowotna: Ksylitol stanowi dobrą alternatywę dla cukru ze względu na niższą kaloryczność. Z uwagi na na niski indeks glikemiczny, który wynosi zaledwie 13, sprawdzi się w diecie diabetyków i u osób zmagających się z nadwagą. Badania potwierdzają również jego działanie przeciwpróchnicze, dlatego z powodzeniem możemy używać go w przygotowywaniu domowych słodkości.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszne babeczki Pastéis de nata!
To proste!