Dorsz to podstawa wielu tradycyjnych portugalskich dań. Jednym z nich są właśnie chrupiące krokiety Pastéis de bacalhau, skrywające delikatny rybno-ziemniaczany farsz z aromatyczną kolendrą. O tym, jak przygotować Pastéis de bacalhau, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: chrupiące krokieciki z dorsza Pastéis de bacalhau
– Hola! Dziś znów będziemy podróżować do Portugalii. To jest kraj, który słynie w dużej mierze z sardynek, z dorsza, z wielu rodzajów ryb, które jada się każdego dnia. Tym razem zrobimy swego rodzaju ikonę portugalskiej kuchni – Pastéis de bacalhau, czyli krokieciky, które rozpływają się w ustach. Danie pochodzi z Minho, ale tak naprawdę jest popularne w całej Portugalii – zapowiada Stojewski.
O tym, jak go odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pastéis de bacalhau
Przepis
Składniki na 6 porcji:
- 200 g świeżego dorsza
- 200 g obranych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 mały pęczek kolendr
- olej rzepakowy lub oliwa z wytłoczyn oliwek
- sól, pieprz do smaku
- odrobina mąki (gdyby masa była zbyt wilgotna)
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź je i odstaw do wystudzenia, a następnie ugnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Świeżego dorsza gotuj przez około 7 minut, po czym ściągnij skórę i oddziel mięso od ości (możesz odsączyć rybę z nadmiaru wody na papierowym ręczniku).
- W międzyczasie posiekaj drobno cebulę, czosnek oraz kolendrę.
- Ziemniaki umieść wraz z dorszem w misce, dodaj czosnek i cebulę i rozgnieć na jednolitą masę (aby połączyć składniki, możesz także użyć blendera bądź malaksera).
- Dorzuć kolendrę i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Dodaj jajko i całość ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i za pomocą 2 łyżek formuj krokiety (jeśli masa nie będzie wystarczająco gęsta, dodaj łyżkę mąki).
- Krokiety wkładaj bezpośrednio na gorący olej i smaż do uzyskania złotego koloru.
- Odsącz krokiety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 142 kcal | 105.5 g | 8 g | 9 g | 7.2 g |
Pochodzenie dania: Minho, Portugalia
O daniu: Dorsz to podstawa wielu tradycyjnych portugalskich dań – podobno istnieje ponad 365 dań z dorszem w roli głównej (po jednej na każdy dzień roku). Jednym z nich są właśnie chrupiące krokiety, skrywające delikatny rybno-ziemniaczany farsz z aromatyczną kolendrą. Mówi się, że potrwa zawładnęła lokalną kulturą pod koniec XVIII wieku, za panowania królowej Marii, która promowała wykorzystanie i uprawę ziemniaków (przywiezionych z Nowego Świata).
Ciekawostka zdrowotna: Dorsz to bogactwo witamin z grupy B oraz kwasów omega-3 i omega-6. Jest także źródłem fosforu, selenu, potasu i innych mikroelementów. Dzięki zawartości witaminy D3 świetnie sprawdzi się w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym, stymulując odporność. Dorsz to także doskonałe źródło białka, dzięki czemu ryba może zastąpić w naszej diecie czerwone mięso czy drób.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszne krokieciki z dorsza Pastéis de bacalhau
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pastéis de bacalhau
