Gotowanie Ann: Chrupiące krokieciki z dorsza Pastéis de bacalhau [WIDEO]

Dorsz to podstawa wielu tradycyjnych portugalskich dań. Jednym z nich są właśnie chrupiące krokiety Pastéis de bacalhau, skrywające delikatny rybno-ziemniaczany farsz z aromatyczną kolendrą. O tym, jak przygotować Pastéis de bacalhau, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: chrupiące krokieciki z dorsza Pastéis de bacalhau 

Hola! Dziś znów będziemy podróżować do Portugalii. To jest kraj, który słynie w dużej mierze z sardynek, z dorsza, z wielu rodzajów ryb, które jada się każdego dnia. Tym razem zrobimy swego rodzaju ikonę portugalskiej kuchni – Pastéis de bacalhau, czyli krokieciky, które rozpływają się w ustach. Danie pochodzi z Minho, ale tak naprawdę jest popularne w całej Portugalii – zapowiada Stojewski.

O tym, jak go odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pastéis de bacalhau

Przepis

Składniki na 6 porcji: 

  • 200 g świeżego dorsza  
  • 200 g obranych ziemniaków  
  • 1 cebula  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 jajko  
  • 1 mały pęczek kolendr 
  • olej rzepakowy lub oliwa z wytłoczyn oliwek 
  • sól, pieprz do smaku 
  • odrobina mąki (gdyby masa była zbyt wilgotna) 
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Portugalii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź je i odstaw do wystudzenia, a następnie ugnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. 
  1. Świeżego dorsza gotuj przez około 7 minut, po czym ściągnij skórę i oddziel mięso od ości (możesz odsączyć rybę z nadmiaru wody na papierowym ręczniku). 
  1. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę, czosnek oraz kolendrę. 
  1. Ziemniaki umieść wraz z dorszem w misce, dodaj czosnek i cebulę i rozgnieć na jednolitą masę (aby połączyć składniki, możesz także użyć blendera bądź malaksera). 
  1. Dorzuć kolendrę i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.  
  1. Dodaj jajko i całość ponownie wymieszaj.  
  1. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą 2 łyżek formuj krokiety (jeśli masa nie będzie wystarczająco gęsta, dodaj łyżkę mąki). 
  1. Krokiety wkładaj bezpośrednio na gorący olej i smaż do uzyskania złotego koloru. 
  1. Odsącz krokiety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 142 kcal 105.5 g 8 g 9 g 7.2 g 

Pochodzenie dania: Minho, Portugalia 

O daniu: Dorsz to podstawa wielu tradycyjnych portugalskich dań – podobno istnieje ponad 365 dań z dorszem w roli głównej (po jednej na każdy dzień roku). Jednym z nich są właśnie chrupiące krokiety, skrywające delikatny rybno-ziemniaczany farsz z aromatyczną kolendrą.  Mówi się, że potrwa zawładnęła lokalną kulturą pod koniec XVIII wieku, za panowania królowej Marii, która promowała wykorzystanie i uprawę ziemniaków (przywiezionych z Nowego Świata).

Ciekawostka zdrowotna: Dorsz to bogactwo witamin z grupy B oraz kwasów omega-3 i omega-6. Jest także źródłem fosforu, selenu, potasu i innych mikroelementów. Dzięki zawartości witaminy D3 świetnie sprawdzi się w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym, stymulując odporność. Dorsz to także doskonałe źródło białka, dzięki czemu ryba może zastąpić w naszej diecie czerwone mięso czy drób.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszne krokieciki z dorsza Pastéis de bacalhau

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pastéis de bacalhau

chrupiące krokieciki z dorsza  Pastéis de bacalhau
Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *