Gotowanie Ann: Zielona fasolka w tempurze Peixinhos da Horta [WIDEO]

Peixinhos da horta w dosłownym tłumaczeniu oznacza “małe rybki z ogrodu”. Wiąże się to z wyglądem zielonej fasolki, obtoczonej w tempurze. Kiedyś potrawa stanowiła opcję dla tych, których nie było stać na rybę. O tym, jak przygotować Peixinhos da horta, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: zielona fasolka w tempurze Peixinhos da Horta 

Hola amigos! Dzisiaj będziemy podróżować do Portugalii – kraju żeglarzy i ryb. Każdy mieszkaniec Portugalii bez względu na region, kocha ryby. Przygotujemy dzisiaj fasolkę w tempurze -„małe rybki z ogrodu” – wegański odpowiednik rybek w tempurze – zapowiada Stojewski.

O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Peixinhos da Horta

Przepis

Składniki na 4 porcje: 

  • 500 g zielonej fasolki szparagowej (opcjonalnie żółtej) 
  • ¾ szklanki mąki pszennej 
  • ¾ szklanki zimnej wody gazowanej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 400 ml oleju rzepakowego 
Całe wideo oraz przepis na potrawy ze słonecznej Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Fasolkę umyj i osusz, a następnie obetnij końcówki z obu stron. 
  1. Na patelni rozgrzej olej.  
  1. W międzyczasie przygotuj tempurę. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj sól, wlej wodę i wymieszaj za pomocą trzepaczki, aby połączyć wszystkie składniki.  
  1. Fasolkę obtocz w cieście, a następnie smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, po około minucie na każdej ze stron. 
  1. Odsącz peixinhos z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 236 kcal 214 g 5.4 g 12.5 g 26.8 g 

Pochodzenie dania: Portugalia 

O daniu: Przyrządzania potraw w panierce i ich smażenia na głębokim tłuszczu jest elementem portugalskiej tradycji kulinarnej, która z czasem stała się jedną z popularniejszych technik gotowania w kraju kwitnącej wiśni. Do Japonii tempurę przywieźli portugalscy misjonarze w XVI wieku. Termin „tempura” pochodzi od łacińskiego „tempora”, które odnosiło się do okresu postu narzuconego przez Kościół. W jego trakcie Katolicy nie mogli spożywać mięsa i tak właśnie miało powstać opisywane danie. Mówi się, że potrawa mogła też stanowić opcję dla tych, których nie było stać na rybę. Należy pamiętać, że Peixinhos da Horta były początkowo przygotowywane na portugalskich statkach jako sposób na konserwowanie warzyw. 

Ciekawostka zdrowotna: Zielona fasolka szparagowa wskazana jest w diecie osób chorych na cukrzycę, z niedoborami żelaza oraz kobiet w ciąży. Zawiera ona nie tylko kwas foliowy i potas, ale też sporą dawkę  witaminy C, A oraz beta-karotenu. Warto pamiętać, że witaminy te wykazują właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że pomagają zwalczyć nadmiar wolnych rodników w organizmie.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przepyszny Peixinhos da Horta

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Peixinhos da Horta

Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *