Warto wiedzieć z Ann: Kwas fosforowy może być groźny! Kto powinien go unikać?

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Kwas fosforowy, choć jest naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu, może stać się groźnym wrogim naszego zdrowia. Jego nadmiar może prowadzić do poważnych zaburzeń metabolicznych, a także zwiększać ryzyko chorób takich jak osteoporoza czy choroby nerek. Dowiedz się, jakie jeszcze negatywne skutki może mieć nadmiar kwasu fosforowego i jak z pomocą Bazy Żywności w Ann z łatwością możesz uniknąć tego składnika!

Dodatki do żywności są powszechne w wielu produktach spożywczych. Może to stanowić zagrożenie dla zdrowia, ponieważ łatwo jest przekroczyć dopuszczalne ilości spożycia. Niestety, wielu z nas nadal nie przywiązuje uwagi do składu kupowanych produktów i nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie E-dodatki do żywności spożywamy każdego dnia.

Warto zwrócić uwagę na etykiety żywności i unikać produktów, które zawierają nadmierną ilość szkodliwych dodatków do żywności. Ważne jest również spożywanie zróżnicowanej diety, bogatej w owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, białka roślinne i zdrowe tłuszcze.

Dlatego też, w celu zachowania zdrowia i dobrej kondycji fizycznej, warto zwiększyć świadomość na temat dodatków do żywności i regularnie sprawdzać skład kupowanych produktów spożywczych.

Kwas fosforowy: co to za składnik?

Kwas fosforowy jest związkiem chemicznym, który pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Występuje naturalnie i jest składnikiem budulcowym enzymów, zębów oraz kości. Bierze również udział w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów, dostarczając energię do pracy i zapewniając prawidłowy przebieg procesów życiowych, w tym wymiany substancji między komórkami.

Jednocześnie kwas fosforowy może być wytwarzany w warunkach laboratoryjnych i stosowany w różnych zastosowaniach przemysłowych. M.in, na przykład jako środek do odkamieniania rur lub do produkcji sztucznych nawozów, np. superfosfatu.

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronę

Kwas fosforowy jest również dodawany do żywności jako regulator kwasowości (E-338). Zwiększa on jakość i trwałość produktów spożywczych, hamując rozwój bakterii i pleśni, zwłaszcza w produktach o dużych ilościach cukru. Kwas fosforowy jest składnikiem napojów typu cola i innych napojów gazowanych oraz słodyczy, produktów typu instant (zupy w proszku, galaretki, ciasta i desery w proszku, buliony w kostkach), mleka UHT, napojów alkoholowych, lodów, a nawet serów i produktów mięsnych. Ponadto znajduje się on w składzie gum do żucia czy w przetworzonych orzechach.

Czytaj też: Edukacja Ann: Alergie pokarmowe u dzieci. Jak uniknąć alergenów w żywności?

Kwas fosforowy: szkodliwość

Fosfor jest jednym z pierwiastków, które występują w kościach, i jest niezbędny do budowy i utrzymania ich mocnej struktury. Norma dziennego spożycia kwasu fosforowego to 70 mg/ kg masy ciała. Kwas ortofosforowy spożywany w nadmiarze może powodować demineralizację kości, co prowadzi do osteoporozy i innych chorób kości. Ponadto nadmiar tego składnika prowadzi również do niedoboru wapnia, ponieważ zostaje wydalony z organizmu wraz z fosforanami wapnia. Spożywanie produktów zawierających E-338 może uszkadzać szkliwo zębów, a także powodować bóle brzucha, biegunkę, nudności oraz wymioty.

Różne badania potwierdzają, że kwas fosforowy ma negatywny wpływ na gęstość kośćca. Osoby chore na osteoporozę oraz kobiety w trakcie menopauzy powinny szczególnie unikać produktów z kwasem fosforowym w składzie.

Według badań, kwas fosforowy może również powodować przewlekłe choroby nerek, m.in. szybsze narastanie kolejnych warstw kamienia moczowego u osób, które mają już w drogach moczowych kamień niezwiązany z infekcją bakteryjną. 

Kwas fosforowy: jak ograniczyć spożycie?

Aby ograniczyć spożycie kwasu fosforowego w diecie, warto zwrócić uwagę na etykiety produktów spożywczych i unikać przetworzonej żywności oraz napojów gazowanych, zwłaszcza colę. Można również zastąpić przetworzone produkty mięsne świeżymi mięsem lub rybami, a produkty mleczne wybierać o obniżonej zawartości tłuszczu. W diecie warto zwiększyć spożycie produktów bogatych w wapń, takich jak nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu, tofu, szpinak, brokuły i orzechy brazylijskie.

Czytaj też: Warto wiedzieć z Ann: Sezam – mimo właściwości prozdrowotnych to jeden z silniejszych alergenów

Baza Żywności pomocna w walce z nadmiarem kwasu fosforowego

Dodatkowym sposobem na ograniczenie spożycia kwasu fosforowego jest skorzystanie z Bazy Żywności w aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Jest to bezpłatna funkcja, która umożliwia skanowanie etykiet produktów spożywczych i sprawdzenie ich składu oraz wartości odżywczych. Po zalogowaniu i wybraniu kategorii Odżywianie, użytkownicy mogą określić swoje preferencje żywieniowe, na przykład alergeny, których chcą unikać. Następnie wystarczy zeskanować kod produktu lub wpisać go ręcznie, aby uzyskać informacje o jego składzie i wartościach odżywczych.

Korzystanie z Bazy Żywności może pomóc w wyborze produktów o niższej zawartości kwasu fosforowego oraz w zidentyfikowaniu tych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia kości i układu nerwowego. Dzięki temu użytkownicy aplikacji mogą podejmować bardziej świadome decyzje żywieniowe i wprowadzać zdrowsze nawyki żywieniowe do swojego codziennego życia.

Warto dodać, że aplikacja zapisuje nasze preferencje, więc nie trzeba ich zaznaczać za każdym razem. Po wejściu w bazę żywności zobaczymy również zeskanowane przez nas produkty.

Rozmawiała: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia

*Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *