Gotowanie Ann: Tarator – orzeźwiający chłodnik z ogórka [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Tarator, gazpacho z ogórkiem i kefirem, wywodzi się z tradycji sefardyjskiej i jest szczególnie polecane na upalne dni. Przepis może mieć tysiące lat, pochodzi sprzed wypędzenia Sefardyjczyków z Hiszpanii w 1492 r. Danie pochodzi z półwyspu ale dziś jest przygotowywane, z pewnymi modyfikacjami, w krajach takich jak Turcja i Grecja.  Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny chłodnik z ogórka! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.

Gotowanie Ann: gazpacho sefardí – świeży i orzeźwiający chłodnik z ogórka

-Amigos, zapraszam Was do najbliższego gotowania z Ann, podczas którego przyrządzimy coś co bardzo nas schłodzi w upalne dni. Przyrządzimy tarator, czyli tak na prawdę chłodnik sefardyjski z ogórka i kefiru oraz z orzechów włoskich. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty a poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 3 porcje:

  • 1,5 ogórka (lub 4 ogórki gruntowe) 
  • dymka lub 1 mała cebula 
  • gałązka pietruszki 
  • 250 gramów kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego) 
  • łyżka ksylitolu 
  • 5 obranych orzechów włoskich 
  • 1/2 szklanki wody (~125ml) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól i pieprz 

Regularne sięganie po kefir może okazać się zbawienne dla naszych jelit, a dokładniej dla ich perystaltyki. Możemy go wręcz nazwać naturalnym probiotykiem, który wykazuje właściwości antybakteryjne dlatego warto po niego sięgać kiedy zmagamy się z biegunką i grypą jelitową czy zatruciem pokarmowym. Kefir bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminy A i D oraz znajdziemy w nim także wapń, potas i magnez. Poza tym, kefir potrafi wpływać pozytywnie na niwelowanie zmęczenia oraz ogólną regenerację organizmu dlatego zaleca się jego picie osobom uprawiającym sport.  

To proste!

gazpacho sefardí - świeży i orzeźwiający chłodnik z ogórka
fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *