Płatki owsiane, orkiszowe czy żytnie – które wybrać?

Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

Co łączy płatki owsiane, żytnie i orkiszowe? Wszystkie obniżają poziom cholesterolu, dodają energii i dostarczają cennego błonnika pokarmowego oraz wiele innych składników odżywczych. Czym jednak się różnią? Które płatki mają najmniej kalorii, a której najwięcej? Jakie płatki będą najlepsze na śniadanie, a jakie do słodkich wypieków? Dowiedz się z Poradnika Ann!

Płatki owsiane – właściwości

Płatki owsiane otrzymuje się z owsa, który jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Jakich? Do najważniejszych z nich należą: magnez, wapń, żelazo, fosfor czy potas. Wśród witamin warto wspomnieć o witaminie E, a także o cennych witaminach z grupy B. Dzięki zawartości wspomnianych składników płatki owsiane maja wiele właściwości prozdrowotnych:

  • obniżają poziom cholesterolu i wartość ciśnienia tętniczego
  • zapobiegają rozwojowi chorób serca
  • regulują pracę jelit i pomagają w walce z zaparciami
  • mają działanie przeciwnowotworowe
  • wzmacniają odporność organizmu.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego i niski indeks oraz ładunek glikemiczny, płatki mogą być też spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą. Przeciwskazaniem do spożywania owsa jest natomiast celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Mimo że owies zawiera gluten, to na rynku są dostępne również płatki owsiane bezglutenowe, które mogą być spożywane przez osoby z celiakią.  



Płatki owsiane do owsianki i nie tylko

Na rynku dostępne są trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie oraz błyskawiczne. Najmniej przetworzone są te pierwsze. Dodatkowo charakteryzują się one największą zawartością składników odżywczych.

Owsianka z borówkami i orzechami włoskimi w brązowej miseczce.
Płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu i regulują pracę jelit/fot. Shuttertsock

Do czego dodawać płatki owsiane?

Z płatków można przygotować owsiankę, ale sprawdzą się one również jako dodatek do jogurtów, koktajli czy deserów mlecznych. Płatki mogą być także składnikiem ciastek, ciast, babeczek czy batoników zbożowych. Jeśli szukamy urozmaicenia w kuchni, możemy wykorzystać płatki owsiane jako panierka do mięsa.  

Płatki orkiszowe

Mimo że orkisz jest rodzajem pszenicy, to ma sporo właściwości prozdrowotnych. Jakich? Przede wszystkim charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, a także białka. Poza tym jest bogaty m.in. w fosfor i wapń – składniki, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszych kości i zębów i odpowiadają za ich dobry stan. W płatkach orkiszowych znajdziemy również potas, niezbędny do zachowania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie. Dodatkowo wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

Płatki orkiszowe w brązowym, wiklinowym koszu.
Owies jest bogaty m.in. w wapń, fosfor i potas/fot. Shutterstock

Płatki orkiszowe można spożywać podobnie jak płatki owsiane. Ze względu na orzechowy posmak są on doskonałym dodatkiem do ciast, ciasteczek i innych słodkich przekąsek. Niestety płatki orkiszowe zawierają gluten i nie będą mogły być spożywane przez osoby zmagające się z celiakią.

Płatki żytnie – sycące i najmniej kaloryczne

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Płatki z żyta są mniej popularne niż płatki owsiane, ale równie wartościowe. Ich właściwości są bardzo zbliżone do płatków owsianych. Żyto również charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i ma go nawet więcej niż owies. Dzięki temu nasyca nas na dłużej. W porównaniu do płatków owsianych, płatki żytnie mają mniej kalorii.

Płatki żytnie z mlekiem w białej miseczce.
Płatki żytnie charakteryzuję się bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego/fot. Shutterstock

Płatki żytnie są również bogate w selen, który wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo ma działanie przeciwnowotworowe. Żyto zawiera także sporo witaminy K – niezbędnej w procesie krzepnięcia krwi. Podobnie jak płatki owsiane, płatki żytnie również są bogate w witaminy z grupy B. Szczególnie warto wspomnieć o kwasie foliowym, który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego. Na żyto powinny jednak uważać osoby nietolerujące glutenu.

Płatki można spożywać po zagotowaniu lub dodać je do jogurtu czy koktajlu w postaci surowej.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Które płatki zbożowe wybrać?

Zarówno płatki owsiane, orkiszowe, jak i żytnie, są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych. Jeżeli zależy nam jednak na niskiej kaloryczności produktu, powinniśmy wybrać płatki żytnie. Warto wiedzieć, że najwięcej kalorii i jednocześnie najwięcej właściwości prozdrowotnych, mają płatki owsiane.

W wyborze płatków warto również sugerować się preferencjami smakowymi. Najbardziej charakterystyczny smak mają płatki orkiszowe – lekko słodki i orzechowy. Wybierając płatki, powinniśmy również zastanowić, do czego będziemy ich używać. Wspomniane płatki orkiszowe świetnie sprawdzą się w przypadku słodkich wypieków, a z owsa zrobimy pyszną owsiankę.

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *