Obniżenie ciśnienie tętniczego, zapobieganie stanom zapalnym i nowotworom, poprawa pracy serca to jedne z wielu korzyści spożywania selera. Niepozorne warzywo skrywa wielki zdrowotny potencjał, który warto wykorzystać w swojej kuchni. Jak jeść seler naciowy na surowo? Czym się różni seler naciowy od korzeniowego? Jakie są przeciwskazania do spożywania warzywa? Przeczytaj w Ann!
Mało kalorii i niski indeks glikemiczny
Seler naciowy jest warzywem niskokalorycznym, która składa się przede wszystkim z wody. Należy do tej samej rodziny co pietruszka, koper włosy, a także seler korzeniowy. Mimo takiej samej nazwy, pomiędzy warzywami jest sporo różnić. Seler korzeniowy jest bardziej kaloryczny i ma więcej węglowodanów niż seler naciowy. Surowy korzeń seler ma także wyższy indeks glikemiczny, ale mieści się on w granicach niskiego indeksu, dlatego warzywo spokojnie może być spożywane również przez osoby zmagające się z cukrzycą. Co zawiera seler naciowy?

Seler naciowy – jakie ma właściwości?
Warzywo jest źródłem wielu witamin, wśród których znajduje się m.in. witamina K. Odgrywa ona ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, a także zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych i utrzymuje ich elastyczność. Co więcej, spożywając produkty bogate w witaminę K, zmniejszamy ryzyko złamań i kontuzji.
Warto również wspomnieć o wysokiej zawartości w selerze witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają one pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy i pomagają zachować dobre samopoczucie. Korzystnie oddziałują również na układ sercowo-naczyniowo i na narząd wzroku. Witamina B9, czyli kwas foliowy, jest szczególnie zalecana kobietom w ciąży, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka.
Czytaj też: Edukacja Ann: Witamina B12 i jej rola w organizmie. Co warto wiedzieć?
Składnikiem mineralnym zawartym w selerze, o którym warto wspomnieć, jest potas. Odpowiada on za prawidłową pracę serca i pomaga utrzymać odpowiednią wartość ciśnienia tętniczego. Dodatkowo potas sprzyja zachowaniu równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej w organizmie. Pozytywnie wpływa także na pracę naszych mięśni.
Kolejnym wartościowym składnikiem mineralnym, który zawiera seler naciowy, jest wapń – podstawowy składnik budulcowy zębów i kości. Podobnie jak witamina K, wapń zapewnia prawidłowy proces krzepnięcia krwi. Wpływa również pozytywnie na nasz układ nerwowy i mięśniowy.
Seler naciowy – korzyści dla zdrowia
Surowy seler naciowy jest także bogaty w antyoksydanty i wartościowe składniki aktywne. Dzięki temu ma właściwości zapalne i zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym takim jak: otyłość, miażdżyca czy cukrzyca typu 2. Zawarte w selerze składniki aktywne mają też działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Spożywanie selera naciowego zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór.
Co ciekawe, warzywo zawiera też olejki eteryczne, które pobudzają apetyt oraz poprawiają jakość snu. Mają również działanie uspokajające. Warto także wypróbować seler na potencję. Warzywo jest uznawane za afrodyzjak, ponieważ zawiera feromony oraz zwiększa przepływ krwi do narządów płciowych.

Seler naciowy na surowo
Z czym jeść seler naciowy? Wbrew pozorom przepisów na dania z wykorzystaniem selera jest bardzo wiele. Warzywo warto wykorzystać np. do przygotowania koktajlu z dodatkiem banana, soku jabłkowego i kiwi. Surowy seler naciowy może być także składnikiem sałatek i surówek. Warto pamiętać, że podobnie jak korzeń, tak i nać selera ma charakterystyczny, mocny smak. Wybierając seler naciowy, należy zwrócić uwagę na to, aby łodygi warzywa były zielone i twarde.
Kto nie może jeść selera naciowego?
Mimo wielu właściwości prozdrowotnych, w niektórych przypadkach seler może być szkodliwy. Najważniejszym przeciwskazaniem jest alergia pokarmowa na seler. Warzywo może wywołać szereg dotkliwych objawów ze strony układu pokarmowego, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Czytaj też: Warto wiedzieć z Ann: Seler – może wywołać silną reakcję alergiczną
Osoby, które zmagają się z chorobami nerek, również nie będą mogły skorzystać z właściwości zdrowotnych warzywa. Przeciwskazaniem do spożywania warzywa jest także przyjmowanie leków moczopędnych.
Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: