Pieczone gruszki z gorgonzolą [WIDEO]

Autorka: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowi

Gruszki to owoce o wielu właściwościach odżywczych! Są nie tylko niskokaloryczne, ale też bogate w witaminy i składniki mineralne. Warto uwzględnić je w swojej kuchni przede wszystkim teraz, gdy wkraczamy w sezon na jesienne owoce. W Ann prezentujemy przepis na unikatową odsłonę gruszek w towarzystwie gorgonzoli, miodu i orzechów. Obejrzyj cały odcinek i zobacz, jak przygotować znakomitą, jesienną przekąskę.

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Pieczone gruszki z gorgonzolą

Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami i miodem to pyszna, jesienna przekąska, którą musisz wypróbować! – zaprasza w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić pieczone gruszki z gorgonzolą ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Pieczone gruszki z gorgonzolą: składniki na 4 porcje:  

  • 4 gruszki
  • 80 g sera gorgonzola
  • 10 g miodu
  • 30 g orzechów
  • 20 g rukoli

Przygotowanie:    

  1. Zaczynamy od przecięcia gruszek na pół w pionie i wydrążenia gniazd nasiennych.
  2. Układamy gruszki w naczyniu żaroodpornym, a następnie każdą smarujemy miodem.
  3. Posypujemy każdą gruszkę pokruszonym serem lazur.
  4. Na koniec układamy na gruszkach orzechy.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10-15 minut.
  6. Układamy upieczone gruszki na rukoli.

Smacznego!

Wartość odżywcza   Kalorie    Masa   Białko    Tłuszcz   Węglowodany   
1 porcja   206 kcal 150 g 6.4 g 9 g 22.5 g 

Ciekawostka zdrowotna: Gruszki są niskokalorycznym owocem, co sprawia, że są doskonałą przekąską dla osób dbających o linię. Jednak to nie wszystko! Jesiennie owoce to także źródło wielu składników odżywczych. Dostarczają witamin, takich jak witamina C, która wspiera układ odpornościowy, oraz witamina K, która jest niezbędna do prawidłowej krzepliwości krwi. Są też źródłem minerałów, takich jak potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi i utrzymaniu równowagi elektrolitowej w organizmie.

Pieczone gruszki z gorgonzolą, przepis z gruszką, przepis z gorgonzolą
Pieczone gruszki z gorgonzolą / fot. S.Gawrońska

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze, dzięki czemu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera wybrane alergeny dlatego jest to narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *