Jesienią w każdym sadzie lub na ścieżce można znaleźć jabłka, które spadły z drzew – a właśnie te, których nikt nie chce, idealnie nadają się do przygotowania deserów. Wystarczy odrobina słodyczy, cynamonu i pieczenie, aby wypełnić kuchnię niesamowitym aromatem jesieni. Poznaj przepis, aby przygotować jesienne pieczone jabłka z cynamonem i miodem.
Gotowanie Ann: Pieczone jabłka z cynamonem
-Aloha! Już w najbliższą sobotę podczas gotowania z Ann będziemy podróżować do Hiszpanii. Tym razem przygotujemy prosty, ale pyszny jesienny deser, czyli plasterki jabłka pieczone z cynamonem i miodem. Mam nadzieję, że będziecie ze mną już w sobotę. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Pyszny jesienny deser
Składniki na 4 porcje:
- 4 jabłka
- 40 g ksylitolu lub innego słodzika
- 40 g masła
- cynamon
- likier ziołowy/białe wino (oryginalnie orujo de hierbas)
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
- Jabłka myjemy i odcinamy od każdego wierzch tak, aby uzyskać „kapelusz”.
- Za pomocą łyżeczki lub małego noża wydrążamy gniazda z jabłek i usuwamy pestki.
- Umieszczamy je w szklanej formie, do której dodajemy 6 łyżek wody.
- Do każdego jabłka wsypujemy łyżeczkę ksylitolu, szczyptę cynamonu i łyżeczkę masła. Opcjonalnie wlewamy nieco likieru.
- Wstawiamy formę z jabłkami do piekarnika i przykrywamy „kapeluszami”.
- Obniżamy temperaturę do 180°-190°C i zostawiamy je w piekarniku na około 20-25 minut.
- Gdy jabłka będą już upieczone, wkładamy je do głębokiego talerza, posypujemy szczyptą cynamonu. Na wierzch możemy dodać jeszcze trochę miodu.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 191 kcal | 140 g | 0.75 g | 8.9 g | 30.7 g |
Pieczone jabłka z cynamonem
Pochodzenie dania: Galicja, Hiszpania
O daniu: Pieczone jabłka w Galicji nazywane są papanduxas. Jesienią w każdym sadzie lub na ścieżce można znaleźć jabłka, które spadły z drzew – a właśnie te, których nikt nie chce, idealnie nadają się do przygotowania deserów. Wystarczy odrobina słodyczy, cynamonu i pieczenie, aby się nimi delektować i wypełnić kuchnię niesamowitym aromatem jesieni.
Ciekawostka zdrowotna: Jabłka zawierają przeciwutleniacze, witaminy, błonnik pokarmowy i szereg innych składników odżywczych, dlatego stanowią istotny element zbilansowanej diety. Substancje te pomagają neutralizować wolne rodniki, zmniejszyło ryzyko wystąpienia zaburzeń lękowych, a nawet udaru, a przy tym pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pieczone jabłka z cynamonem!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: