Jesienne pieczone jabłka z cynamonem i miodem [WIDEO]

Jesienią w każdym sadzie lub na ścieżce można znaleźć jabłka, które spadły z drzew – a właśnie te, których nikt nie chce, idealnie nadają się do przygotowania deserów. Wystarczy odrobina słodyczy, cynamonu i pieczenie, aby wypełnić kuchnię niesamowitym aromatem jesieni. Poznaj przepis, aby przygotować jesienne pieczone jabłka z cynamonem i miodem.

Gotowanie Ann: Pieczone jabłka z cynamonem

-Aloha! Już w najbliższą sobotę podczas gotowania z Ann będziemy podróżować do Hiszpanii. Tym razem przygotujemy prosty, ale pyszny jesienny deser, czyli plasterki jabłka pieczone z cynamonem i miodem. Mam nadzieję, że będziecie ze mną już w sobotę. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Pyszny jesienny deser

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jabłka   
  • 40 g ksylitolu lub innego słodzika 
  • 40 g masła  
  • cynamon 
  • likier ziołowy/białe wino (oryginalnie orujo de hierbas) 

Całe wideo, a także przepis na hawajskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie 

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.  
  2. Jabłka myjemy i odcinamy od każdego wierzch tak, aby uzyskać „kapelusz”.  
  3. Za pomocą łyżeczki lub małego noża wydrążamy gniazda z jabłek i usuwamy pestki. 
  4. Umieszczamy je w szklanej formie, do której dodajemy 6 łyżek wody. 
  5. Do każdego jabłka wsypujemy łyżeczkę ksylitolu, szczyptę cynamonu i łyżeczkę masła. Opcjonalnie wlewamy nieco likieru. 
  6. Wstawiamy formę z jabłkami do piekarnika i przykrywamy „kapeluszami”.  
  7. Obniżamy temperaturę do 180°-190°C i zostawiamy je w piekarniku na około 20-25 minut. 
  8. Gdy jabłka będą już upieczone, wkładamy je do  głębokiego talerza, posypujemy szczyptą cynamonu. Na wierzch możemy dodać jeszcze trochę miodu. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 191 kcal  140 g 0.75 g 8.9 g 30.7 g 

Pieczone jabłka z cynamonem

Pochodzenie dania: Galicja, Hiszpania 

O daniu: Pieczone jabłka w Galicji nazywane są papanduxas. Jesienią w każdym sadzie lub na ścieżce można znaleźć jabłka, które spadły z drzew – a właśnie te, których nikt nie chce, idealnie nadają się do przygotowania deserów. Wystarczy odrobina słodyczy, cynamonu i pieczenie, aby się nimi delektować i wypełnić kuchnię niesamowitym aromatem jesieni.

Ciekawostka zdrowotna: Jabłka zawierają przeciwutleniacze, witaminy, błonnik pokarmowy i szereg innych składników odżywczych, dlatego stanowią istotny element zbilansowanej diety. Substancje te pomagają neutralizować wolne rodniki, zmniejszyło ryzyko wystąpienia zaburzeń lękowych, a nawet udaru, a przy tym pomagają obniżyć poziom cholesterolu.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pieczone jabłka z cynamonem!

To proste!

Pieczone jabłka z cynamonem
Jesienny deser, fot. Adrian Stojewski

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *