Poké bowl to hawajska miska pełna smaków i zdrowia. Danie, w którym żywe kolory idą w parze z unikatowym połączeniem smakowym, a całość to prawdziwa bomba witaminowa. Czym właściwie jest poké bowl? To potrawa inspirowana kuchnią hawajską i japońską, fantazyjne zestawienie, które w naszym przypadku zawiera japoński makaron, rozmaite warzywa i orientalne dodatki, jak na przykład ocet ryżowy. Poznaj przepis, aby przygotować hawajską miskę pełną dobroci.
Gotowanie Ann: hawajska miska pełna dobroci i zdrowia
-Aloha! Już w najbliższą sobotę podczas gotowania z Ann będziemy podróżować na Hawaje, bo tam możemy znaleźć przepyszne poké bowl, czyli miskę pełną smaków, kolorów i struktur. Mam nadzieję, że będziecie ze mną już w sobotę. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Przepis na hawajską miskę z warzywami i orientalnymi dodatkami
Składniki na 4 porcje:
- 200 g makaronu soba/ryżowego
- 30 ml sosu sojowego
- 30 ml octu ryżowego
- 1 marchewka
- 1 awokado
- 2 rzodkiewki
- 30 g marynowanego różowego imbiru
- małe opakowanie nori
- chili świeże
- 1 czerwona cebulka
- 15 g czarnego sezamu
- puszka/słoik ciecierzycy
- mała puszka kukurydzy
- 15 g miodu
- odrobina soli
Przygotowanie
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
- W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki tniemy w długie wstążki.
- Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w piórka.
- Awokado kroimy wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki. Następnie przekręcamy w przeciwnych kierunkach. Awokado powinno się w ten sposób przełamać. Następnie ostrze noża wbijamy w pestkę i podnosimy do góry. Awokado obieramy lub wyciągamy miąższ za pomocą łyżki. Kroimy je w kostkę.
- W miseczce łączymy ocet ryżowy wraz z sosem sojowym, 3 łyżkami wody, miodem i kilkoma paskami chli (jego ilość zależy od twoich preferencji). Tak powstanie nasz sos do poké.
- Na dnie miski układamy porcję makaronu i ciecierzycy.
- Dorzucamy garść kukurydzy. Na wierzchu układamy złożone w różyczki/ rulonik paski marchewki, dodajemy cebulkę, rzodkiewkę, awokado. Dzięki temu, że wybieramy dodatki o ciekawych kolorach, nasza potrawa będzie nie tylko apetyczna, ale i atrakcyjna wizualnie.
- Aby „podkręcić” smak naszej potrawy, dodajemy także składniki typowe dla azjatyckiej kuchni, czyli marynowany imbir i pokrojone prażone chipsy z glonów morskich, tj. nori.
- Całość posypujemy całość sezamem i zalewamy sosem.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 407 kcal | 260 g | 15.6 g | 10.1 g | 63.3 g |
Hawajska miska pełna dobroci i zdrowia
O daniu: Poké bowl to hawajska miska pełna smaków i zdrowia. Danie, w którym żywe kolory idą w parze z unikatowym połączeniem smakowym, a całość to prawdziwa bomba witaminowa. Czym właściwie jest poké bowl? To potrawa inspirowana kuchnią hawajską i japońską, fantazyjne zestawienie, które w naszym przypadku zawiera japoński makaron, rozmaite warzywa i orientalne dodatki, jak na przykład ocet ryżowy. Poké oznacza „pokrojony na kawałki” i odnosi się do plastrów lub kostek surowej ryby, które tradycyjnie znajdują się w daniu.
Ciekawostka zdrowotna: Hawajska miska pełna dobroci i zdrowia zawiera w sobie imbir. Składnik ten zawiera substancję o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Jest także znanym naturalnym środkiem na nudności i wymioty. Często zaleca się go na poranne mdłości w czasie ciąży, czy na chorobę lokomocyjną. Imbir, także w postaci marynowanej, znany jest ponadto ze swoich właściwości wspomagających trawienie. Uważa się, że imbir obniża poziom cholesterolu, zmniejsza wytwarzanie komórek nowotworowych i łagodzi stany zapalne towarzyszące dolegliwościom takim jak zapalenie stawów. Z kolei jego kulinarne walory polegają na oczyszczenia podniebienia poprzez zresetowanie kubków smakowych.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj ryż z owocami morza!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: