Hawajska miska pełna dobroci i zdrowia [WIDEO]

Poké bowl to hawajska miska pełna smaków i zdrowia. Danie, w którym żywe kolory idą w parze z unikatowym połączeniem smakowym, a całość to prawdziwa bomba witaminowa. Czym właściwie jest poké bowl? To potrawa inspirowana kuchnią hawajską i japońską, fantazyjne zestawienie, które w naszym przypadku zawiera japoński makaron, rozmaite warzywa i orientalne dodatki, jak na przykład ocet ryżowy. Poznaj przepis, aby przygotować hawajską miskę pełną dobroci.

Gotowanie Ann: hawajska miska pełna dobroci i zdrowia

-Aloha! Już w najbliższą sobotę podczas gotowania z Ann będziemy podróżować na Hawaje, bo tam możemy znaleźć przepyszne poké bowl, czyli miskę pełną smaków, kolorów i struktur. Mam nadzieję, że będziecie ze mną już w sobotę. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Przepis na hawajską miskę z warzywami i orientalnymi dodatkami

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g makaronu soba/ryżowego 
  • 30 ml sosu sojowego 
  • 30 ml octu ryżowego 
  • 1 marchewka 
  • 1 awokado 
  • 2 rzodkiewki 
  • 30 g marynowanego różowego imbiru 
  • małe opakowanie nori 
  • chili świeże  
  • 1 czerwona cebulka 
  • 15 g czarnego sezamu 
  • puszka/słoik ciecierzycy 
  • mała puszka kukurydzy 
  • 15 g miodu 
  • odrobina soli  

Całe wideo, a także przepis na hawajskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie 

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, 
  2. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki tniemy w długie wstążki. 
  3. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w piórka.  
  4. Awokado kroimy wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki. Następnie przekręcamy w przeciwnych kierunkach. Awokado powinno się w ten sposób przełamać. Następnie ostrze noża wbijamy w pestkę i podnosimy do góry. Awokado obieramy lub wyciągamy miąższ za pomocą łyżki. Kroimy je w kostkę.  
  5. W miseczce łączymy ocet ryżowy wraz z sosem sojowym, 3 łyżkami wody, miodem i kilkoma paskami chli (jego ilość zależy od twoich preferencji). Tak powstanie nasz sos do poké.  
  6. Na dnie miski układamy porcję makaronu i ciecierzycy. 
  7. Dorzucamy garść kukurydzy. Na wierzchu układamy złożone w różyczki/ rulonik paski marchewki, dodajemy cebulkę, rzodkiewkę, awokado. Dzięki temu, że wybieramy dodatki o ciekawych kolorach, nasza potrawa będzie nie tylko apetyczna, ale i atrakcyjna wizualnie.   
  8. Aby „podkręcić” smak naszej potrawy, dodajemy także składniki typowe dla azjatyckiej kuchni, czyli marynowany imbir i pokrojone prażone chipsy z glonów morskich, tj. nori.  
  9. Całość posypujemy całość sezamem i zalewamy sosem. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 407 kcal  260 g 15.6 g 10.1 g 63.3 g 

Hawajska miska pełna dobroci i zdrowia

O daniu: Poké bowl to hawajska miska pełna smaków i zdrowia. Danie, w którym żywe kolory idą w parze z unikatowym połączeniem smakowym, a całość to prawdziwa bomba witaminowa. Czym właściwie jest poké bowl? To potrawa inspirowana kuchnią hawajską i japońską, fantazyjne zestawienie, które w naszym przypadku zawiera japoński makaron, rozmaite warzywa i orientalne dodatki, jak na przykład ocet ryżowy. Poké oznacza „pokrojony na kawałki” i odnosi się do plastrów lub kostek surowej ryby, które tradycyjnie znajdują się w daniu.  

Ciekawostka zdrowotna: Hawajska miska pełna dobroci i zdrowia zawiera w sobie imbir. Składnik ten zawiera substancję o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Jest także znanym naturalnym środkiem na nudności i wymioty. Często zaleca się go na poranne mdłości w czasie ciąży, czy na chorobę lokomocyjną. Imbir, także w postaci marynowanej, znany jest ponadto ze swoich właściwości wspomagających trawienie. Uważa się, że imbir obniża poziom cholesterolu, zmniejsza wytwarzanie komórek nowotworowych i łagodzi stany zapalne towarzyszące dolegliwościom takim jak zapalenie stawów. Z kolei jego kulinarne walory polegają na oczyszczenia podniebienia poprzez zresetowanie kubków smakowych. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj ryż z owocami morza!

To proste!

Na zdjęciu poké bowl, czyli hawajska miska pełna dobroci i zdrowia
Hawajska potrawa z warzywami i azjatyckimi dodatkami, fot. Adrian Stojewski

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *