Przygotowanie bezglutenowego i wegańskiego pasztetu jest banalnie proste, a jego smak – wyjątkowy. Koniecznie spróbujcie przygotować to danie na wielkanocny stół! Jak przyrządzić taki pasztet z fasoli i kaszy jaglanej? Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska podczas Gotowania z dietetyczką w Ann! Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Wielkanocny pasztet z fasoli i kaszy jaglanej
– W mojej dietetycznej kuchni już zawitała wiosna, a co za tym idzie, niedługo Święta Wielkanocne. Dlatego dziś przygotujemy potrawę, która idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Szczególnie, jeśli gościcie osoby, które nie tolerują glutenu, nabiału albo są na diecie wegańskiej – rozpoczyna dietetyczka, Sara Gawrońska.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić wielkanocny pasztet z fasoli i kaszy, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Składniki na 6 porcji (1 pasztet):
- 240 g ugotowanej białej fasoli (1 puszka)
- 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek)
- 60 g oliwy z oliwek
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie 1/3 pora
- 1 małe jabłko
- przyprawy (papryka wędzona, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, koperek, majeranek)
- 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zagotowania wody i ugotowania w niej kaszy jaglanej, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Przechodzimy do pokrojenia czosnku, cebuli i jabłka.
- W międzyczasie nagrzewamy patelnię i na gorącą wlewamy ok. łyżeczkę oliwy. Gdy olej się nagrzeje, wrzucamy nasze pokrojone warzywa i jabłko.
- Następnie smażymy wszystko kilka minut i dodajemy łyżeczkę wcześniej przygotowanych przypraw. Smażymy, aż jabłka lekko zmiękną.
- Przygotowujemy naczynie do miksowania i wrzucamy do niego: ugotowaną kaszę, przepłukaną fasolę, przyprawy, oliwę, sos sojowy, warzywa i jabłko z patelni oraz pozostałe przyprawy (poza liśćmi laurowymi).
- Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej przygotowaną masę.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut. Najpierw korzystamy z funkcji grzania góra-dół, a na ostatnie 10 minut z termoobiegu.
- Wyjmujemy gotowy pasztet i studzimy, a następnie kroimy w plastry.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 200 kcal | 140 g | 5.5 g | 11 g | 19 g |
Ciekawostka zdrowotna: Wszystkie odmiany fasoli zawierają dużo białka roślinnego, które powinno znaleźć się w diecie każdego z nas. W fasoli znajdziemy dużo potasu, wapnia i fosforu, a także witaminy, m.in. z grupy B. Z kolei kasza jaglana dostarcza węglowodanów i jest źródłem przede wszystkim witamin z grupy B, fosforu, cynku, miedzi oraz manganu.
Taki pasztet, przygotowany głównie z białej fasoli i kaszy jaglanej to świetne urozmaicenie dla tradycyjnych potraw na wielkanocnym stole. Sprawdzi się przede wszystkim jako zamiennik klasycznego pasztetu dla osób na dietach wegetariańskich, wegańskich, bezglutenowych i bezmlecznych.
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszny wielkanocny pasztet z fasoli i kaszy jaglanej!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: