Gotowanie z dietetyczką w Ann: Dieta bezglutenowa – Wielkanocny pasztet z fasoli i kaszy jaglanej [WIDEO]

Przygotowanie bezglutenowego i wegańskiego pasztetu jest banalnie proste, a jego smak – wyjątkowy. Koniecznie spróbujcie przygotować to danie na wielkanocny stół! Jak przyrządzić taki pasztet z fasoli i kaszy jaglanej? Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska podczas Gotowania z dietetyczką w Ann! Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Wielkanocny pasztet z fasoli i kaszy jaglanej

W mojej dietetycznej kuchni już zawitała wiosna, a co za tym idzie, niedługo Święta Wielkanocne. Dlatego dziś przygotujemy potrawę, która idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Szczególnie, jeśli gościcie osoby, które nie tolerują glutenu, nabiału albo są na diecie wegańskiej – rozpoczyna dietetyczka, Sara Gawrońska.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić wielkanocny pasztet z fasoli i kaszy, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Składniki na 6 porcji (1 pasztet):

  • 240 g ugotowanej białej fasoli (1 puszka)
  • 100 g kaszy jaglanej (1 woreczek)
  • 60 g oliwy z oliwek
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 1/3 pora
  • 1 małe jabłko
  • przyprawy (papryka wędzona, kminek, liście laurowe, ziele angielskie, koperek, majeranek)
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego

Przygotowanie:  

Całe wideo, a także przepis na pasztet znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie
  1. Zaczynamy od zagotowania wody i ugotowania w niej kaszy jaglanej, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Przechodzimy do pokrojenia czosnku, cebuli i jabłka.
  3. W międzyczasie nagrzewamy patelnię i na gorącą wlewamy ok. łyżeczkę oliwy. Gdy olej się nagrzeje, wrzucamy nasze pokrojone warzywa i jabłko.
  4. Następnie smażymy wszystko kilka minut i dodajemy łyżeczkę wcześniej przygotowanych przypraw. Smażymy, aż jabłka lekko zmiękną.
  5. Przygotowujemy naczynie do miksowania i wrzucamy do niego: ugotowaną kaszę, przepłukaną fasolę, przyprawy, oliwę, sos sojowy, warzywa i jabłko z patelni oraz pozostałe przyprawy (poza liśćmi laurowymi).
  6. Wszystko dokładnie miksujemy za pomocą blendera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie przekładamy do niej przygotowaną masę.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 minut. Najpierw korzystamy z funkcji grzania góra-dół, a na ostatnie 10 minut z termoobiegu.
  9. Wyjmujemy gotowy pasztet i studzimy, a następnie kroimy w plastry.

Smacznego!

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 200 kcal 140 g5.5 g 11 g 19 g 

Ciekawostka zdrowotna: Wszystkie odmiany fasoli zawierają dużo białka roślinnego, które powinno znaleźć się w diecie każdego z nas. W fasoli znajdziemy dużo potasu, wapnia i fosforu, a także witaminy, m.in. z grupy B. Z kolei kasza jaglana dostarcza węglowodanów i jest źródłem przede wszystkim witamin z grupy B, fosforu, cynku, miedzi oraz manganu.

Taki pasztet, przygotowany głównie z białej fasoli i kaszy jaglanej to świetne urozmaicenie dla tradycyjnych potraw na wielkanocnym stole. Sprawdzi się przede wszystkim jako zamiennik klasycznego pasztetu dla osób na dietach wegetariańskich, wegańskich, bezglutenowych i bezmlecznych.

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszny wielkanocny pasztet z fasoli i kaszy jaglanej!

To naprawdę proste!

Na zdj. wielkanocny pasztet z fasoli i kaszy jaglanej / fot. Sara Gawrońska

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *