Gotowanie z dietetyczką w Ann: Dieta bezglutenowa – Limonkowe placuszki [WIDEO]

Przepis na limonkowe placuszki bezglutenowe jest banalnie prosty, a jednocześnie efektowny. To doskonały pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Jak przygotować pancakes bez glutenu? Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska podczas Gotowania z dietetyczką w Ann! Zapraszamy do wspólnego przygotowania tych puszystych placuszków. Musisz ich spróbować!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Limonkowe placuszki

Słodycz owoców w połączeniu z masą naleśnikową z nutą limonki to świetny pomysł na posiłek na rozpoczęcie dnia, czyli na śniadanie, ale też po to, żeby urozmaicić dzień i zjeść coś pysznego na przykład po pracy – opowiada dietetyczka, Sara Gawrońska.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić placuszki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Ten przepis sprawdzi się przede wszystkim u osób, które są na diecie bezglutenowej, ale też dla wszystkich, którzy chcą zaeksperymentować w kuchni z użyciem innej mąki. Oczywiście jeśli nie macie nietolerancji glutenu, możecie je przygotować także z użyciem tradycyjnej, pszennej mąki lub mąki owsianej – dodaje dietetyczka.

Składniki na 2 porcje (6-8 placuszków):

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • pół dużego banana
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (np. miksu ryżowej i kukurydzianej)
  • pół limonki
  • olej rzepakowy do smażenia

Do przygotowania frużeliny:

  • garść owoców (np. wiśni)
  • 1 łyżeczka słodzika (np. ksylitolu lub miodu)
  • 1 łyżeczka skrobi (np. kukurydzianej, ziemniaczanej lub z tapioki)
  • kilka łyżek wody

Przygotowanie:  

Całe wideo, a także przepis na limonkowe placuszki znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie
  1. Najpierw przygotuj dwa naczynia. Jedno będzie potrzebne do połączenia mokrych składników, do drugiego od razu przesiej mąkę.
  2. Do drugiej miseczki przełóż jogurt i wbij jajka.
  3. Banana zmiksuj lub rozgnieć widelcem i dodaj do mokrych składników.
  4. Limonkę umyj i wyparz. Następnie na małych oczkach zetrzyj skórkę z limonki bezpośrednio do mokrych składników.
  5. Na koniec wyciśnij sok z limonki i dodaj do mokrych składników.
  6. Przelej mokre składniki do mąki i dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być gładka, jednolita i gęsta.
  7. Rozgrzej patelnię, a następnie rozsmaruj na niej niewielką ilość oleju.
  8. Zmniejsz moc palnika i przejdź do rozlewania placuszków na patelnię. Możesz to zrobić za pomocą większej łyżki. Na jeden placuszek przypada około 1-1,5 dużej, drewnianej łyżki ciasta.
  9. Przykrywamy placuszki pokrywką i zostawiamy na kilka minut, aż masa na wierzchu się zetnie.
  10. W międzyczasie przygotuj frużelinę. Do małego garnka wrzuć owoce, a następnie dodaj skrobię rozrobioną w wodzie oraz słodzik. Gotuj 5 minut, co chwilę mieszając, aż frużelina będzie miała konsystencję kiślu.
  11. Placuszki obróć na drugą stronę. Zostaw je na 2-3 minuty na patelni. Kiedy zarumienią się także z drugiej strony, przełóż je na talerz i polej frużeliną.

Smacznego!

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja (3-4 placuszki)450 kcal 300 g15.2 g 11.4 g 80.3 g 

Ciekawostka zdrowotna: Jogurt naturalny jest źródłem wapnia, który odgrywa kluczową rolę w budowie kości i zębów, ale też uczestniczy w wielu procesach w organizmie. Mianowicie wpływa m.in. na pracę mięśni, reguluje czynności serca i ciśnienia krwi. Zaleca się, aby w zdrowej diecie każdego dnia znalazły się 2 porcje produktów mlecznych. Jedną z nich uzupełnisz przygotowując dzisiejszą potrawę. Na zdrowie!

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszne, bezglutenowe pancakes!

To naprawdę proste!

Limonkowe placuszki, bezglutenowe placuszki, bezglutenowe pancakes, jogurtowe placuszki, bezglutenowe śniadanie, przepisy bez glutenu
Limonkowe placuszki jogurtowe bez glutenu/ fot. Sara Gawrońska

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *