Przepis na limonkowe placuszki bezglutenowe jest banalnie prosty, a jednocześnie efektowny. To doskonały pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie. Jak przygotować pancakes bez glutenu? Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska podczas Gotowania z dietetyczką w Ann! Zapraszamy do wspólnego przygotowania tych puszystych placuszków. Musisz ich spróbować!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Limonkowe placuszki
– Słodycz owoców w połączeniu z masą naleśnikową z nutą limonki to świetny pomysł na posiłek na rozpoczęcie dnia, czyli na śniadanie, ale też po to, żeby urozmaicić dzień i zjeść coś pysznego na przykład po pracy – opowiada dietetyczka, Sara Gawrońska.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić placuszki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
– Ten przepis sprawdzi się przede wszystkim u osób, które są na diecie bezglutenowej, ale też dla wszystkich, którzy chcą zaeksperymentować w kuchni z użyciem innej mąki. Oczywiście jeśli nie macie nietolerancji glutenu, możecie je przygotować także z użyciem tradycyjnej, pszennej mąki lub mąki owsianej – dodaje dietetyczka.
Składniki na 2 porcje (6-8 placuszków):
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- pół dużego banana
- 1 szklanka mąki bezglutenowej (np. miksu ryżowej i kukurydzianej)
- pół limonki
- olej rzepakowy do smażenia
Do przygotowania frużeliny:
- garść owoców (np. wiśni)
- 1 łyżeczka słodzika (np. ksylitolu lub miodu)
- 1 łyżeczka skrobi (np. kukurydzianej, ziemniaczanej lub z tapioki)
- kilka łyżek wody
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj dwa naczynia. Jedno będzie potrzebne do połączenia mokrych składników, do drugiego od razu przesiej mąkę.
- Do drugiej miseczki przełóż jogurt i wbij jajka.
- Banana zmiksuj lub rozgnieć widelcem i dodaj do mokrych składników.
- Limonkę umyj i wyparz. Następnie na małych oczkach zetrzyj skórkę z limonki bezpośrednio do mokrych składników.
- Na koniec wyciśnij sok z limonki i dodaj do mokrych składników.
- Przelej mokre składniki do mąki i dokładnie wymieszaj. Konsystencja powinna być gładka, jednolita i gęsta.
- Rozgrzej patelnię, a następnie rozsmaruj na niej niewielką ilość oleju.
- Zmniejsz moc palnika i przejdź do rozlewania placuszków na patelnię. Możesz to zrobić za pomocą większej łyżki. Na jeden placuszek przypada około 1-1,5 dużej, drewnianej łyżki ciasta.
- Przykrywamy placuszki pokrywką i zostawiamy na kilka minut, aż masa na wierzchu się zetnie.
- W międzyczasie przygotuj frużelinę. Do małego garnka wrzuć owoce, a następnie dodaj skrobię rozrobioną w wodzie oraz słodzik. Gotuj 5 minut, co chwilę mieszając, aż frużelina będzie miała konsystencję kiślu.
- Placuszki obróć na drugą stronę. Zostaw je na 2-3 minuty na patelni. Kiedy zarumienią się także z drugiej strony, przełóż je na talerz i polej frużeliną.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja (3-4 placuszki) | 450 kcal | 300 g | 15.2 g | 11.4 g | 80.3 g |
Ciekawostka zdrowotna: Jogurt naturalny jest źródłem wapnia, który odgrywa kluczową rolę w budowie kości i zębów, ale też uczestniczy w wielu procesach w organizmie. Mianowicie wpływa m.in. na pracę mięśni, reguluje czynności serca i ciśnienia krwi. Zaleca się, aby w zdrowej diecie każdego dnia znalazły się 2 porcje produktów mlecznych. Jedną z nich uzupełnisz przygotowując dzisiejszą potrawę. Na zdrowie!
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszne, bezglutenowe pancakes!
To naprawdę proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: