Torrijas, czyli hiszpańskie, słodkie tosty niegdyś miały znaczenie mistyczne! Potrawa odwoływała się do Zmartwychwstania Jezusa. Chleb utożsamiano z ciałem Chrystusa, smażenie w oleju z cierpieniem, a mleko i miód ze zmartwychwstaniem i nadzieją. Stąd wzięła się symbolika jedzenia tostów w Wielkim Tygodniu, a tradycja podtrzymywana jest do dziś. Zdecydowanie wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann te hiszpańskie, słodkie tosty! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do ich przyrządzenia.
Gotowanie Ann: Torrijas
– Ola, Amigos! Zapraszam Was do najbliższego Gotowania z Ann. Będziemy przyrządzać genialne, proste, puszyste i niezwykle słodkie Torrijas, jeden z najstarszych deserów na świecie! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić wielkanocne tosty, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 4 porcje:
- 1 bagietka
- 500 ml mleka
- 2 jaja
- skórka z cytryny
- 1 kora cynamonu
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 100 ml oliwy z oliwek
Mówi się, że może to być jedna z najstarszych słodyczy! Samo maczanie chleba w zupach, bulionach, winach i mleku było czynnością powszechną niemal we wszystkich kulturach, zwłaszcza francuskiej. Receptura tej słodyczy została sprowadzona do Europy przez Arabów, zmieniając się w czasie i dając upust wyobraźni twórców – powstały warianty z winem, mlekiem, cukrem, czy miodem.
Początkowo słodycze zrobione z czerstwego chleba, jajek, cukru, mleka lub wina zaczęto przygotowywać dla kobiet po porodzie, ponieważ było to danie bardzo energetyczne.
Torrijas to dość kaloryczne jedzenie, a zatem odpowiednie w okresie Semana Santa – Wielkiego Tygodnia. W tych dniach zakonnice z klasztorów starały się wykorzystać czerstwy chleb, aby nakarmić potrzebujących, a jedną z potraw było właśnie torrijas.
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj słodkie Torrijas!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: