Gotowanie Ann: Torrijas – wielkanocne słodkie tosty po hiszpańsku [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Torrijas, czyli hiszpańskie, słodkie tosty niegdyś miały znaczenie mistyczne! Potrawa odwoływała się do Zmartwychwstania Jezusa. Chleb utożsamiano z ciałem Chrystusa, smażenie w oleju z cierpieniem, a mleko i miód ze zmartwychwstaniem i nadzieją. Stąd wzięła się symbolika jedzenia tostów w Wielkim Tygodniu, a tradycja podtrzymywana jest do dziś. Zdecydowanie wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann te hiszpańskie, słodkie tosty! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do ich przyrządzenia.

Gotowanie Ann: Torrijas

Ola, Amigos! Zapraszam Was do najbliższego Gotowania z Ann. Będziemy przyrządzać genialne, proste, puszyste i niezwykle słodkie Torrijas, jeden z najstarszych deserów na świecie! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić wielkanocne tosty, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 bagietka
  • 500 ml mleka
  • 2 jaja
  • skórka z cytryny
  • 1 kora cynamonu
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 100 ml oliwy z oliwek

Mówi się, że może to być jedna z najstarszych słodyczy! Samo maczanie chleba w zupach, bulionach, winach i mleku było czynnością powszechną niemal we wszystkich kulturach, zwłaszcza francuskiej.   Receptura tej słodyczy została sprowadzona do Europy przez Arabów, zmieniając się w czasie i dając upust wyobraźni twórców – powstały warianty z winem, mlekiem, cukrem, czy miodem.  

Początkowo słodycze zrobione z czerstwego chleba, jajek, cukru, mleka lub wina zaczęto przygotowywać dla kobiet po porodzie, ponieważ było to danie bardzo energetyczne.  

Torrijas to dość kaloryczne jedzenie, a zatem odpowiednie w okresie Semana Santa – Wielkiego Tygodnia. W tych dniach zakonnice z klasztorów starały się wykorzystać czerstwy chleb, aby nakarmić potrzebujących, a jedną z potraw było właśnie torrijas.

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj słodkie Torrijas!

To proste!

Torrijas/fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *