Tapenada to pasta z oliwek, która jest chętnie jadana jest w większości krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Często pojawia się jako składnik słynnych hiszpańskich przekąsek, czyli tapas. Jej przygotowanie jest łatwe, a smak wyjątkowy. Zdecydowanie wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann hiszpańską pastę z oliwek! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do ich przyrządzenia.
Gotowanie Ann: Tapenada
– Cześć! Już w najbliższą sobotę podczas Gotowania z Ann przyrządzimy przepyszną przekąskę pochodzącą z Prowansji. Tapenada znana nie tylko we Francji, ale też całym basenie Morza Śródziemnego, z pewnością przekona również Was! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić oliwkową pastę z kaparami, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 3 fileciki anchois
- 15 g kaparów
- 2 łyżki pietruszki
- 100 ml oliwy z oliwek
- pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
Tapenada oficjalnie uznawana jest za specjał z południa Francji – Prowansji, a nazwa tapenada oznacza kapary („tapene” to kapary). Przywieźli je przed wiekami przybysze z Grecji. W czasie podróży kapary przechowywane były w naczyniach, zwanych amfora, wypełnionych oliwą z oliwek. Po pewnym czasie w naczyniach powstawała swego rodzaju pasta, która prawdopodobnie była pierwowzorem dzisiejszej tapenady. Sam przepis powstał o wiele później, bo w XIX wieku. Za jej twórcę uchodzi szef kuchni marsylskiej restauracji Maison Dorée.
Tapenada chętnie jadana jest w większości krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Często pojawia się jako składnik słynnych hiszpańskich przekąsek, czyli tapas. Pastę można spotkać w najróżniejszych wersjach smakowych również na Bałkanach. Tapenada z czarnych oliwek, kaparów i oliwy to najbardziej klasyczna wersja tej wytrawnej pasty (istnieje jednak także wersja z zielonymi oliwkami).
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj pyszną tapenadę!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: