Gotowanie Ann: Tapenada – pasta z oliwek [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Tapenada to pasta z oliwek, która jest chętnie jadana jest w większości krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Często pojawia się jako składnik słynnych hiszpańskich przekąsek, czyli tapas. Jej przygotowanie jest łatwe, a smak wyjątkowy. Zdecydowanie wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann hiszpańską pastę z oliwek! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do ich przyrządzenia.

Gotowanie Ann: Tapenada

Cześć! Już w najbliższą sobotę podczas Gotowania z Ann przyrządzimy przepyszną przekąskę pochodzącą z Prowansji. Tapenada znana nie tylko we Francji, ale też całym basenie Morza Śródziemnego, z pewnością przekona również Was! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić oliwkową pastę z kaparami, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 fileciki anchois
  • 15 g kaparów
  • 2 łyżki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny

Tapenada oficjalnie uznawana jest za specjał z południa Francji – Prowansji, a nazwa tapenada oznacza kapary („tapene” to kapary). Przywieźli je przed wiekami przybysze z Grecji. W czasie podróży kapary przechowywane były w naczyniach, zwanych amfora, wypełnionych oliwą z oliwek. Po pewnym czasie w naczyniach powstawała swego rodzaju pasta, która prawdopodobnie była pierwowzorem dzisiejszej tapenady. Sam przepis powstał o wiele później, bo w XIX wieku. Za jej twórcę uchodzi szef kuchni marsylskiej restauracji Maison Dorée.

Tapenada chętnie jadana jest w większości krajów położonych nad Morzem Śródziemnym. Często pojawia się jako składnik słynnych hiszpańskich przekąsek, czyli tapas. Pastę można spotkać w najróżniejszych wersjach smakowych również na Bałkanach. Tapenada z czarnych oliwek, kaparów i oliwy to najbardziej klasyczna wersja tej wytrawnej pasty (istnieje jednak także wersja z zielonymi oliwkami).

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj pyszną tapenadę!

To proste!

Tapenada, pasta z oliwek, oliwki, kapary, przepis z oliwkami, hiszpańska pasta, tapas
Tapenada / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *