Andaluzyjski chłodnik – nasza propozycja na wspólne gotowanie Ann. Ajo blanco – to jeden z najbardziej znanych chłodników w Andaluzji. O tym, jak je przygotować, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann„.
Gotowanie Ann: przysmaki z Andaluzji
Dzisiaj skupimy się na przygotowaniu chłodniku, który pochodzi z najgorętszego regionu Hiszpanii.
– Hola, chicos! W najbliższym odcinku będziemy przygotowywać ajoblanco – jeden z najbardziej znanych chłodników w Andaluzji. Biały chłodnik z migdałów i czosnku to potrawa, którą Andaluzyjczycy odziedziczyli po Arabach – wyjaśnia Stojewski.
O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Ajo blanco
Gotowanie Ann: Ajoblanco. Przepis
Składniki na 4 porcji:
- 200 g migdałów (obrane lub w łupinach)
- 4 ząbki czosnku
- 100 g czerstwego chleba
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 200 ml oliwy z oliwek Extra Virgen (najlepiej z oliwek Hojiblanca)
- 0,5 l – 1 l wody (w zależności od gęstości zupy)
- 12 winogron
- sól
Przygotowanie:
- Czerstwy chleb wkładamy do miski, a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia.
- Migdały w łupinach gotujemy w wodzie przez 2-3 minut, aż zmiękną, studzimy i obieramy.
- Czosnek obieramy i wrzucamy do miski wraz z migdałami, namoczonym chlebem, oliwą z oliwek, szczyptą soli i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy ocet i wodę (w zależności od gęstości zupy), dalej miksujemy.
- Odstawiamy do lodówki na 1 h i serwujemy kładąc połówki winogron na wierzch zupy.
Opcjonalnie: Możemy polać na wierzchu oliwą z oliwek, posypać pokruszonymi migdałami bądź posiekaną szynką serrano.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 843.9 kcal | 283.50 g | 11.5 g | 73.4 g | 22.1 g |
Pochodzenie dania: Andaluzja, Hiszpania
Ciekawostka zdrowotna:
Migdały dzięki dużej zawartości magnezu, witamin z grupy B oraz egzogennych kwasów tłuszczowych pozwalają obniżyć poziom stresu, poprawiając koncentrację i pamięć. Stanowią też jeden z naturalnych środków antydepresyjnych oraz pomagają zapobiegać miażdżycy i cukrzycy.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj danie z Andaluzji.
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Ajo blanco
W zakładce Biblioteka&Kursy znajdziesz więcej przepisów na zdrowe hiszpańskie potrawy.