Gotowanie Ann: przepis na andaluzyjski chłodnik [WIDEO]

Andaluzyjski chłodnik – nasza propozycja na wspólne gotowanie Ann. Ajo blanco – to jeden z najbardziej znanych chłodników w Andaluzji. O tym, jak je przygotować, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann„.

Gotowanie Ann: przysmaki z Andaluzji

Dzisiaj skupimy się na przygotowaniu chłodniku, który pochodzi z najgorętszego regionu Hiszpanii.

– Hola, chicos! W najbliższym odcinku będziemy przygotowywać ajoblanco – jeden z najbardziej znanych chłodników w Andaluzji. Biały chłodnik z migdałów i czosnku to potrawa, którą Andaluzyjczycy odziedziczyli po Arabach – wyjaśnia Stojewski.

O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Ajo blanco

Gotowanie Ann: Ajoblanco. Przepis

Składniki na 4 porcji: 

  • 200 g migdałów (obrane lub w łupinach) 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 100 g czerstwego chleba 
  • 2 łyżki octu jabłkowego 
  • 200 ml oliwy z oliwek Extra Virgen (najlepiej z oliwek Hojiblanca) 
  • 0,5 l – 1 l wody (w zależności od gęstości zupy) 
  • 12 winogron 
  • sól 
Całe wideo oraz przepis na potrawy ze słonecznej Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie: 

  1. Czerstwy chleb wkładamy do miski, a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do namoczenia. 
  1. Migdały w łupinach gotujemy w wodzie przez 2-3 minut, aż zmiękną, studzimy i obieramy. 
  1. Czosnek obieramy i wrzucamy do miski wraz z migdałami, namoczonym chlebem, oliwą z oliwek, szczyptą soli i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
  1. Dodajemy ocet i wodę (w zależności od gęstości zupy), dalej miksujemy. 
  1. Odstawiamy do lodówki na 1 h i serwujemy kładąc połówki winogron na wierzch zupy. 

Opcjonalnie: Możemy polać na wierzchu oliwą z oliwek, posypać pokruszonymi migdałami bądź posiekaną szynką serrano. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 843.9 kcal 283.50 g 11.5 g 73.4 g 22.1 g 

Pochodzenie dania: Andaluzja, Hiszpania 

Ciekawostka zdrowotna:  
Migdały dzięki dużej zawartości magnezu,  witamin z grupy B oraz egzogennych kwasów tłuszczowych pozwalają obniżyć poziom stresu, poprawiając koncentrację i pamięć.  Stanowią też jeden z naturalnych środków antydepresyjnych oraz pomagają zapobiegać miażdżycy i cukrzycy.

 

Adrian Stojewski, ajo blanco
Fot. Sergiusz Kananowicz

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj danie z Andaluzji.

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Ajo blanco

W zakładce Biblioteka&Kursy znajdziesz więcej przepisów na zdrowe hiszpańskie potrawy.

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *