Gotowanie Ann: przekąski prosto z Galicji i kraju Basków [WIDEO]

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Przekąski prosto z Galicji – to nasza propozycja na wspólne gotowanie Ann. Pintxo to baskijski odpowiednik popularnych w całej Hiszpanii tapas. Pierwsza z nich to przekąska z papryczką Padrón i kiełbasą chorizo. Druga – grillowane papryczki Padrón, pochodzące z Galicji. O tym, jak je przygotować, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann„.

Gotowanie Ann: przysmaki z Galicji i kraju Basków

Dzisiaj skupimy się na przygotowaniu przekąsek z Galicji i kraju Basków.

– Hola, chicos! W najbliższym odcinku będziemy przygotowywać dwie bardzo proste przystawki, które pochodzą z kraju Basków i z Galicji – Pintxo de padrón y chorizo. Także z tego samego produktu, czyli papryczek Padrón, przygotujemy Pimientos de Padrón, czyli grillowane lub smażone papryczki Padrón. Pochodzą z galicyjskiej miejscowości o tej samej nazwie – wyjaśnia Stojewski.

O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Kolejne odcinki w każdą sobotę o godz. 12.00 tylko w aplikacji Ann.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pintxo de padrón y chorizo

Gotowanie Ann: Pimientos de Padrón. Przepis

Składniki na 4 porcji: 

  • 400 g zielonych papryczek Padrón  
  • sól morska w płatkach 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgen 
Całe wideo oraz przepis na potrawy ze słonecznej Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. 
  2. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy umyte i osuszone wcześniej papryczki. 
  3. Smażymy do uzyskania biało/brązowej skórki. 
  4. Serwujemy na gorąco posypując solą morską w płatkach. 
Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 288 kcal 100 g 1.1 g 30.03 g 4.6 g 

Pochodzenie dania: Galicja, Hiszpania 

Ciekawostka zdrowotna:  
Papryczki padrón bogate są w witaminy B1, B2, C, a także stanowią źródło białka, żelaza i wapnia. Te galicyjskie papryczki przyspieszają przemianę materii, obniżają wysokie ciśnienie krwi i wspomagają trawienie. Jedna papryczka ma jedynie 3 kcal, a jej spożywanie podnosi poziom „dobrego” cholesterolu.

 

Fot. Sergiusz Kananowicz

Gotowanie Ann: Pintxo de padrón y chorizo. Jak przyrządzić?

Składniki na 4 porcje: 

  • 4 zielone papryczki Padrón 
  • 4 plastry kiełbasy chorizo / chistorra  
  • sól morska w płatkach 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgen 
  • ząbek czosnku 
  • ½ bagietki 

Przygotowanie: 

  1. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. 
  2. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy osuszone wcześniej papryczki. 
  3. Smażymy do uzyskania biało/brązowej skórki. 
  4. Kiełbasę kroimy w 1cm plastry i smażymy na pozostałej oliwe z oliwek z każdej strony. 
  5. Na tej samej oliwie z oliwek podsmażamy kromki chleba do uzyskania złocistych i chrupiących grzanek.  
  6. Grzankę nacieramy ząbkiem czosnku. 
  7. Przekłuwamy wykałaczką plaster chorizo, następnie nabijamy papryczkę Padrón, na końcu wbijając całość w bagietkę. 
  8. Serwujemy na gorąco posypując solą morską w płatkach. 
Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 234.1 kcal 81 g 8.5 g 16.5 g 12.5 g 

Pochodzenie dania: Kraj Basków, Hiszpania 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przekąskę z Galicji i kraju Basków.

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pintxo de padrón y chorizo

W zakładce Biblioteka&Kursy znajdziesz więcej przepisów na zdrowe hiszpańskie potrawy.

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *