Przekąski prosto z Galicji – to nasza propozycja na wspólne gotowanie Ann. Pintxo to baskijski odpowiednik popularnych w całej Hiszpanii tapas. Pierwsza z nich to przekąska z papryczką Padrón i kiełbasą chorizo. Druga – grillowane papryczki Padrón, pochodzące z Galicji. O tym, jak je przygotować, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann„.
Gotowanie Ann: przysmaki z Galicji i kraju Basków
Dzisiaj skupimy się na przygotowaniu przekąsek z Galicji i kraju Basków.
– Hola, chicos! W najbliższym odcinku będziemy przygotowywać dwie bardzo proste przystawki, które pochodzą z kraju Basków i z Galicji – Pintxo de padrón y chorizo. Także z tego samego produktu, czyli papryczek Padrón, przygotujemy Pimientos de Padrón, czyli grillowane lub smażone papryczki Padrón. Pochodzą z galicyjskiej miejscowości o tej samej nazwie – wyjaśnia Stojewski.
O tym, jak je odpowiednio przyrządzić, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Kolejne odcinki w każdą sobotę o godz. 12.00 tylko w aplikacji Ann.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pintxo de padrón y chorizo
Gotowanie Ann: Pimientos de Padrón. Przepis
Składniki na 4 porcji:
- 400 g zielonych papryczek Padrón
- sól morska w płatkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy umyte i osuszone wcześniej papryczki.
- Smażymy do uzyskania biało/brązowej skórki.
- Serwujemy na gorąco posypując solą morską w płatkach.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 288 kcal | 100 g | 1.1 g | 30.03 g | 4.6 g |
Pochodzenie dania: Galicja, Hiszpania
Ciekawostka zdrowotna:
Papryczki padrón bogate są w witaminy B1, B2, C, a także stanowią źródło białka, żelaza i wapnia. Te galicyjskie papryczki przyspieszają przemianę materii, obniżają wysokie ciśnienie krwi i wspomagają trawienie. Jedna papryczka ma jedynie 3 kcal, a jej spożywanie podnosi poziom „dobrego” cholesterolu.
Gotowanie Ann: Pintxo de padrón y chorizo. Jak przyrządzić?
Składniki na 4 porcje:
- 4 zielone papryczki Padrón
- 4 plastry kiełbasy chorizo / chistorra
- sól morska w płatkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgen
- ząbek czosnku
- ½ bagietki
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy osuszone wcześniej papryczki.
- Smażymy do uzyskania biało/brązowej skórki.
- Kiełbasę kroimy w 1cm plastry i smażymy na pozostałej oliwe z oliwek z każdej strony.
- Na tej samej oliwie z oliwek podsmażamy kromki chleba do uzyskania złocistych i chrupiących grzanek.
- Grzankę nacieramy ząbkiem czosnku.
- Przekłuwamy wykałaczką plaster chorizo, następnie nabijamy papryczkę Padrón, na końcu wbijając całość w bagietkę.
- Serwujemy na gorąco posypując solą morską w płatkach.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 234.1 kcal | 81 g | 8.5 g | 16.5 g | 12.5 g |
Pochodzenie dania: Kraj Basków, Hiszpania
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj przekąskę z Galicji i kraju Basków.
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pintxo de padrón y chorizo
W zakładce Biblioteka&Kursy znajdziesz więcej przepisów na zdrowe hiszpańskie potrawy.