Gotowanie Ann: Piquillos rellenos de queso – nadziewane papryczki [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Piquillos rellenos de queso, czyli papryczki nadziewane serem, to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Hiszpanii. Papryczki Piquillo mają szczególny smak i kształt, są dobrze znane jako „czerwone złoto” sadów Nawarry. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann hiszpańskie papryczki! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do ich przyrządzenia.

Gotowanie Ann: Piquillos rellenos de queso

Cześć! Już w najbliższą sobotę podczas „Gotowania Ann” będziemy przyrządzać genialne, bardzo proste w przyrządzeniu papryczki nadziewane serem. Mam nadzieję, że będziecie ze mną i do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić papryczki nadziewane serem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 2 porcje:

  • 6 papryk piquillo
  • 100 g miękkiego sera białego, np. koziego
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szczypior
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka świeżej pietruszki
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Papryczki Piquillo są rodzimą odmianą Nawarry. Są dobrze znane jako „czerwone złoto” sadów Nawarry. Mają szczególny smak i kształt. Są delikatne, mięsiste, o jędrnej konsystencji i nieco syropowate (z okazjonalnie pikantnymi akcentami). Zawdzięczają swoją nazwę „piquillo” kształtowi, a dokładniej nieco skręconym/zakrzywionym końcem. Mierzą od 5 do 8 cm i mają trójkątny kształt.

Te, które znajdziemy w słoiku lub w puszce mają niepowtarzalny posmak pieca opalanego drewnem ze względu na ich szczególne przygotowanie. Między październikiem a listopadem papryki są zbierane ręcznie, w odpowiednim momencie dojrzałości. Przed zapakowaniem (do słoika/puszki) piecze się je w piecach w temperaturze 700ºC i obiera ze skórki, również ręcznie, bez zanurzania ich w wodzie lub jakichkolwiek środkach chemicznych. Tylko niewielka ilość jest sprzedawana jako świeża.

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj pyszne Piquillos rellenos de queso !

To proste!

Piquillos rellenos de queso / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *