Horchata de chufa to hiszpański napój przypominający mleko. Możesz potraktować go jako aromatyczny napój lub dodatek do kawy i deserów. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do jego przygotowania.
Gotowanie Ann: Horchata de chufa
– Amigos, dziś będziemy przygotowywać napój horchata de chufa, pochodzący z Walencji w Hiszpanii. Jest to swego rodzaju mleczko z orzeszków tygrysich. Można takie orzeszki kupić w Polsce albo w Internecie albo w sklepach ze zdrową żywnością – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić orzeźwiający napój z orzechów tygrysich z nutą cynamonu, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego napoju.
Składniki na 5 szklanek napoju:
- 250 g chufas – cibora jadalna (orzech tygrysi)
- 125 g ksylitolu
- 1 l wody
- kora cynamonu
Horchata to napój o wysokiej zawartości błonnika i dużej ilość tłuszczów, ale są to dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym obfituje on w pierwiastki takie jak magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas oraz witaminy C i E. Bez wątpienia warto go spróbować!
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj orzeźwiający napój z orzechów tygrysich!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: