Gotowanie Ann: Horchata de chufa – orzeźwiający napój z orzechów tygrysich z lekką nutą cynamonu [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Horchata de chufa to hiszpański napój przypominający mleko. Możesz potraktować go jako aromatyczny napój lub dodatek do kawy i deserów. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do jego przygotowania.

Gotowanie Ann: Horchata de chufa

Amigos, dziś będziemy przygotowywać napój horchata de chufa, pochodzący z Walencji w Hiszpanii. Jest to swego rodzaju mleczko z orzeszków tygrysich. Można takie orzeszki kupić w Polsce albo w Internecie albo w sklepach ze zdrową żywnością – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić orzeźwiający napój z orzechów tygrysich z nutą cynamonu, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego napoju.

Składniki na 5 szklanek napoju:      

  • 250 g chufas – cibora jadalna (orzech tygrysi) 
  • 125 g ksylitolu 
  • 1 l wody 
  • kora cynamonu 

Horchata to napój o wysokiej zawartości błonnika i dużej ilość tłuszczów, ale są to dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym obfituje on w pierwiastki takie jak magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas oraz  witaminy C i E. Bez wątpienia warto go spróbować!

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj orzeźwiający napój z orzechów tygrysich!

To proste!

Horchata de hufa
Horchata de chufa / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *