Habas frescas con jamón to typowe danie kuchni Grenady. Zwykle podaje się je na gorąco, czasem z dodatkiem jednego lub dwóch jajek na osobę. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny bób z szynką! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.
Gotowanie Ann: Habas frescas con jamón
– Amigos! Ponieważ mamy sezon na bób, przychodzę do Was z nowym pomysłem, który już w najbliższym odcinku „Gotowania z Ann” ujrzycie. Będzie to bób w stylu andaluzyjskim– zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 3 porcje:
- 500 g bobu
- 100 g szynki Serrano
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Bób jest bogaty w białka roślinne o doskonałej jakości biologicznej, zawiera węglowodany złożone oraz błonnik, który pomaga regulować prawidłową pracę jelit. Zawartość tłuszczu jest prawie zerowa, co sprawia, że jest to doskonały pokarm dla osób odchudzających się. Pod względem odżywczym warto zwrócić uwagę na zawartość w bobiec witaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), witaminy C, a także składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, fosfor i potas.
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: