Gotowanie Ann: Habas frescas con jamón – bób z szynką [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Habas frescas con jamón to typowe danie kuchni Grenady. Zwykle podaje się je na gorąco, czasem z dodatkiem jednego lub dwóch jajek na osobę. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis i przygotować razem z Ann pyszny bób z szynką! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przyrządzenia dania.

Gotowanie Ann: Habas frescas con jamón

Amigos! Ponieważ mamy sezon na bób, przychodzę do Was z nowym pomysłem, który już w najbliższym odcinku „Gotowania z Ann” ujrzycie. Będzie to bób w stylu andaluzyjskim– zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić potrawę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 3 porcje: 

  • 500 g bobu  
  • 100 g szynki Serrano 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek 

Bób jest bogaty w białka roślinne o doskonałej jakości biologicznej, zawiera węglowodany złożone oraz błonnik, który pomaga regulować prawidłową pracę jelit. Zawartość tłuszczu jest prawie zerowa, co sprawia, że ​​jest to doskonały pokarm dla osób odchudzających się. Pod względem odżywczym warto zwrócić uwagę na zawartość w bobiec witaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), witaminy C, a także składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, fosfor i potas.

To proste!

fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *