Habas frescas con jamón to połączenie świeżego bobu i szynki długodojrzewającej. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania deseru.
Gotowanie Ann: Habas frescas con jamón – bób z szynką
– Buenos Días Amigos! Z racji tego, że jesteśmy już w pełni lata, przygotujemy danie, które powinno nam się z latem kojarzyć. Dlaczego? Bo to danie pochodzące z najgorętszego regionu Hiszpanii, czyli Andaluzji – zaprasza Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić bób z szynką, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 3 porcje:
- 500 g bobu
- 100 g szynki Serrano
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Umyty bób wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 8 minut. Odcedzamy. Następnie bób obieramy ze skórki (jeśli jest młody, skórkę można pozostawić).
- Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę i szynkę w kostkę.
- Następnie na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, a po chwili ząbki czosnku.
- Gdy czosnek się zarumieni, dorzucamy bób.
- Smażymy razem przez 5 minut i dodajemy szynkę.
- Następnie pozostawiamy na patelni przez kolejne 2 minuty, łącząc wszystkie składniki oraz doprawiamy pieprzem (opcjonalnie solą).
- Możemy serwować w towarzystwie jajka sadzonego lub jaka w poszetce, ozdabiając danie listkami mięty.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 280 kcal | 220 g | 22 g | 11.8 g | 27 g |
Pochodzenie dania: Hiszpania, Grenada
O daniu: To typowe danie kuchni Grenady. Zwykle podaje się je na gorąco, czasem z dodatkiem jednego lub dwóch jajek na osobę. Grenada to historia, kultura i gastronomia, nie tylko ze względu na najpiękniejsze zabytki w swoich muzeach i na ulicach, ale także ze względu na kulturę kulinarną, pełną tradycyjnych napojów i wykwintnych przepisów, takich jak bób z szynką. To danie jest niezwykle często przygotowywane w barach, restauracjach i domach rodzinnych, ponieważ zawiera niewiele składników, jest łatwe do przyrządzenia, pełnowartościowe i pozwala łączyć tradycyjne smaki. W Hiszpanii sezon na bób przypada na kwiecień i maj, u nas nieco później, dlatego to właśnie teraz warto cieszyć się jego smakiem.
Ciekawostka zdrowotna: Bób jest bogaty w białka roślinne o doskonałej jakości biologicznej, zawiera węglowodany złożone, a także błonnik, który pomaga regulować prawidłową pracę jelit. Zawartość tłuszczu jest prawie zerowa, co sprawia, że jest to doskonały pokarm dla osób odchudzających się. Pod względem odżywczym warto zwrócić uwagę na zawartość w bobie witaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), witaminy C oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, fosfor i potas
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Habas frescas con jamón!
To proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: