Gotowanie Ann: Habas frescas con jamón – bób z szynką [WIDEO]

Habas frescas con jamón to połączenie świeżego bobu i szynki długodojrzewającej. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania deseru.

Gotowanie Ann: Habas frescas con jamón – bób z szynką

Buenos Días Amigos! Z racji tego, że jesteśmy już w pełni lata, przygotujemy danie, które powinno nam się z latem kojarzyć. Dlaczego? Bo to danie pochodzące z najgorętszego regionu Hiszpanii, czyli Andaluzji – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić bób z szynką, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 3 porcje:

  • 500 g bobu  
  • 100 g szynki Serrano 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula 
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek 
Całe wideo, a także przepis na hiszpańskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Umyty bób wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 8 minut. Odcedzamy. Następnie bób obieramy ze skórki (jeśli jest młody, skórkę można pozostawić). 
  2. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę i szynkę w kostkę.  
  3. Następnie na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, a po chwili  ząbki czosnku. 
  4. Gdy czosnek się zarumieni, dorzucamy bób. 
  5. Smażymy razem przez 5 minut i dodajemy szynkę. 
  6. Następnie pozostawiamy na patelni przez kolejne 2 minuty, łącząc wszystkie składniki oraz doprawiamy pieprzem (opcjonalnie solą). 
  7. Możemy serwować w towarzystwie jajka sadzonego lub jaka w poszetce, ozdabiając danie listkami mięty.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 280 kcal  220 g  22 g  11.8 g  27 g 

Pochodzenie dania: Hiszpania, Grenada

O daniu: To typowe danie kuchni Grenady. Zwykle podaje się je na gorąco, czasem z dodatkiem jednego lub dwóch jajek na osobę. Grenada to historia, kultura i gastronomia, nie tylko ze względu na najpiękniejsze zabytki w swoich muzeach i na ulicach, ale także ze względu na kulturę kulinarną, pełną tradycyjnych napojów i wykwintnych przepisów, takich jak bób z szynką. To danie jest niezwykle często przygotowywane w barach, restauracjach i domach rodzinnych, ponieważ zawiera niewiele składników, jest łatwe do przyrządzenia, pełnowartościowe i pozwala łączyć tradycyjne smaki. W Hiszpanii sezon na bób przypada na kwiecień i maj, u nas nieco później, dlatego to właśnie teraz warto cieszyć się jego smakiem.

Ciekawostka zdrowotna: Bób jest bogaty w białka roślinne o doskonałej jakości biologicznej, zawiera węglowodany złożone, a także błonnik, który pomaga regulować prawidłową pracę jelit. Zawartość tłuszczu jest prawie zerowa, co sprawia, że ​​jest to doskonały pokarm dla osób odchudzających się. Pod względem odżywczym warto zwrócić uwagę na zawartość w bobie witaminy A, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9), witaminy C oraz  składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, fosfor i potas

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Habas frescas con jamón!

To proste!

fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *