Sernik na zimno z galaretką truskawkową to lekka i orzeźwiająca propozycja dla miłośników deserów, którzy cenią sobie zdrowsze przysmaki. Jest to świetna alternatywa tradycyjnego sernika na zimno zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużną przygotuj pyszne mini serniczki!
Mini serniczki na zimno
Ten przepis łączy w sobie kremową konsystencję sernika z delikatnymi nutami truskawek w galaretce, tworząc niezwykłe połączenie smakowe. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste – potrzebujesz jedynie trzech składników, aby go przygotować!
Czytaj także: Czy nabiał jest zdrowy? Fakty i mity
Przepis na serniczki
Składniki (2 porcje)
- opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru (25g)
- gorąca woda (250ml)
- jogurt naturalny (250g)
- pół szklanki mrożonych truskawek (80g)
Sposób przygotowania:
- Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, odstaw do ostygnięcia.
- Gdy będzie już chłodna połowę przelej do dwóch słoiczków lub szklanek, a połowę zmiksuj do powstania piany.
- Do szklanek z galaretką dodaj pokrojone mrożone truskawki i odstaw do lodówki do stężenia.
- Do ubitej piany z galaretki dodaj jogurt naturalny i zmiksuj. Odstaw do lodówki.
- Gdy galaretka z owocami stężeje, wylać masę jogurtową i ponownie odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Udekoruj truskawkami i miętą.
Wartość odżywcza w jednej porcji:
- Energia: 131 kcal
- Białko: 10g
- Węglowodany: 17,4g
- Tłuszcze: 2,5g
A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu są mini serniczki, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.
Sprawdź inne przepisy w Ann: