Fit deser: mini serniczki na zimno

Sernik na zimno z galaretką truskawkową to lekka i orzeźwiająca propozycja dla miłośników deserów, którzy cenią sobie zdrowsze przysmaki. Jest to świetna alternatywa tradycyjnego sernika na zimno zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Sprawdź przepis i razem z dietetyczką Anną Kałużną przygotuj pyszne mini serniczki!

Mini serniczki na zimno

Ten przepis łączy w sobie kremową konsystencję sernika z delikatnymi nutami truskawek w galaretce, tworząc niezwykłe połączenie smakowe. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste – potrzebujesz jedynie trzech składników, aby go przygotować!



Przepis na serniczki

Składniki (2 porcje) 

  • opakowanie galaretki truskawkowej bez cukru (25g)
  • gorąca woda (250ml)
  • jogurt naturalny (250g)
  • pół szklanki mrożonych truskawek (80g)

Sposób przygotowania:

  1. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody, odstaw do ostygnięcia.
  2. Gdy będzie już chłodna połowę przelej do dwóch słoiczków lub szklanek, a połowę zmiksuj do powstania piany.
  3. Do szklanek z galaretką dodaj pokrojone mrożone truskawki i odstaw do lodówki do stężenia.
  4. Do ubitej piany z galaretki dodaj jogurt naturalny i zmiksuj. Odstaw do lodówki.
  5. Gdy galaretka z owocami stężeje, wylać masę jogurtową i ponownie odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
  6. Udekoruj truskawkami i miętą.

Wartość odżywcza w jednej porcji:

  • Energia: 131 kcal
  • Białko: 10g
  • Węglowodany: 17,4g
  • Tłuszcze: 2,5g

Mini serniczki z galaretką w szklankach.
Mini serniczki z galaretką/fot. Anna Kałużna

A jeśli chcesz zobaczyć, jak prosty w przygotowaniu są mini serniczki, zajrzyj do Anny Kałuży. TU znajdziesz przepis w wersji wideo.

Sprawdź inne przepisy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *