Nabiał jest bogatym źródłem ważnych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych. Czy nabiał to naprawdę jedno z najlepszych źródeł wapnia i białka? Czy nietolerancja mleka dotyczy większości społeczeństwa oraz czy nabiał może negatywnie wpływać na cerę? W Ann odkrywamy fakty i obalamy mity na temat nabiału!
Według statystyk nabiał konsumuje ponad 6 miliardów ludzi na świecie. Dane w Polsce zaś pokazują, że Polak średnio zjada około 82 kg nabiału rocznie.
Nabiał to nie tylko mleko i kefir
Nabiał to są produkty wytwarzane z mleka, a więc jest to szczególnie szeroka gama wyrobów spożywczych. Zalicza się do nich:
- jogurty naturalne,
- sery,
- maślankę,
- kefir,
- masło,
- śmietanę.
Warto podkreślić, że chociaż często jajka są również zaliczane do nabiału, to jest to jednak oddzielna grupa produktów.
Nabiał zawiera szereg ważnych dla organizmu składników odżywczych. W mleku i przetworach mlecznych znajdziemy przede wszystkim białko, tłuszcz oraz laktozę. Nabiał jest także źródłem wielu witamin, takich jak: B2, A, D, E i K. Zawiera również dużo składników mineralnych, m.in.: fosforu, potasu, cynku, magnezu, manganu i żelaza.
Nabiał to jedno z najlepszych źródeł wapnia i białka. Fakt czy mit?
Chociaż nabiał nie jest jedynym źródlem wapnia oraz białka, jest on jednak uznawany za najbogatsze źródło tych pierwiastków, które w dodatku charakteryzują się wysoką przyswajalnością. Wapń znajdziemy również w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. w brokułach.
MIT: Powszechnie uznaje się, iż najlepszym źródłem wapnia jest twaróg. Nie jest to jednak prawdą. Wszystko dlatego, że w czasie jego produkcji, pierwiastek w 80 proc. pozostaje w serwatce.
FAKT: Więcej wapnia dostarczają sery żółte lub pleśniowe. Ponadto dużo wapnia znajduje się w jogurtach naturalnych – w 100g około 1/4 dziennego zapotrzebowania dorosłej kobiety.
Organizm większości osób nie trawi mleka?
Jest to dość popularny mit poruszany podczas dyskusji na temat mleka czy nabiału.
FAKT: Rzeczywiście, z wiekiem problem nietolerancji laktozy nasila się, jednak większość osób młodych nie ma problemów z trawieniem produktów mlecznych. W przypadku populacji środkowoeuropejskiej problem ten dotyczy średnio 5–15% ludzi.
Należy też zaznaczyć, że nietolerancja laktozy nie znaczy, że musimy całkowicie wykluczyć nabiał z naszej diety. Po konsutacji ze specjalistą może okazać się, że takie osoby mogą spożywać produkty mleczne takie jak jogurt, kefir czy maślanka, które to zawierają znacznie niższe ilości laktozy.
Nabiał a problemy z cerą
Badania potwierdzają, że nabiał może nasilać trądzik. Nie dzieje się to jednak w przypadku każdej osoby. Dzieje się tak dlatego, że po spożyciu nabiału we krwi szybko podnosi się poziom insuliny, która hamuje wydzielenie białka SHBG. Może wiązać się to z wystąpieniem stanu zapalnego i powstawaniem nieestetycznych zmian skórnych.
FAKT: Pamiętajmy, że trądzik jest problemem złożonym i jego powstawanie ma związek nie tylko z podażą mleka w diecie. Innymi produktami mającymi wpływ na powstawanie wyprysków są np. słodycze.

Mleko zamiast wody?
Odpowiednie nawodnienie wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu. Jak pokazują badania mleko zapobiega odwodnieniu lepiej niż woda.
– Co ciekawe, w tych badaniach wyszło, że mleko odtłuszczone, czyli w okolicach 1,5 procent, nawadnia lepiej, niż płyny stosowane w szpitalach przy biegunce. Wynika to z tego, że chude mleko zawiera całą pulę i węglowodanów, i białek, i tłuszczu, ale także elektrolity w naturalnej postaci: sód i potas. One nawadniają lepiej. To nie świadczy o tym, że powinniśmy teraz namiętnie pić mleko albo płyny z elektrolitami, albo solić wodę. Głównie chodzi o to, że jeżeli nie lubimy wody, to warto, żebyśmy szukali takich produktów, które chętnie będziemy pić. Dlatego że lepiej wypić więcej płynów, które nam smakują, niż skupiać się tylko na wodzie, która nam średnio smakuje i wypijamy jej mniej – mówi w rozmowie z Ann mgr Aleksandrą Husar, dietetyczką z poradni Dobry Dietetyk.
Autor: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia