Gotowanie z dietetyczką w Ann: Deser z tapioki [WIDEO]

Bezglutenowy deser z tapioki to fenomenalny deser, który urozmaici każdy jadłospis. Małe kuleczki ugotowane w mleku mają puddingową konsystencję i mogą być bazą dla rozmaitych drugich śniadań, a także deserów. Dziś ugotujemy wspólnie podstawową wersję puddingu z tapioki z dużą ilością owoców i kokosową nutą. Zobacz, jakie to proste i razem z naszą dietetyczką przygotuj to danie!

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Deser z tapioki z owocami

Dziś w ramach posiłku bezglutenowego przygotujemy pyszny deser z tapioki. Kiedy będziecie wybierać tapiokę do przygotowania tego deseru, koniecznie zwróćcie uwagę na jej formę. Potrzebujemy takich włnie małych kuleczek. Nie pomylcie ich z mąką z tapioki, bo z niej niestety ten deser nie wyjdzie – rozpoczyna w nagraniu dietetyczka, Sara Gawrońska.

Tego, jak odpowiednio przyrządzić deser z tapioki z owocami ze wskazówkami krok po kroku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Składniki na 2 porcje:

  • 50 g kulek tapioki
  • 250 ml mleka (krowiego lub napoju roślinnego)
  • 3 łyżeczki słodzika lub cukru
  • 100 ml wody
  • 16 g wiórek kokosowych
  • dowolne owoce (np. mango)

Całe wideo, a także przepis na deser znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Deser z tapioki: Przygotowanie

1. Kulki tapioki wsypujemy do naczynia i zalewamy mlekiem. Następnie odstawiamy je na minimum godzinę do lodówki.

2. Namoczone kulki mieszamy. Przekładamy do garnka i gotujemy.

3. W razie potrzeby dodajemy stopniowo wody, tak aby kulki się nie przypaliły.

4. Gotujemy do momentu, aż płyn w większości wyparuje, a kulki znacznie zwiększą objętość.

5. Na koniec dorzucamy cukier i wiórki, następnie jeszcze raz mieszamy.

6. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka minut.

7. W tym czasie przygotowujemy owoce.

8. Przekładamy deser do pucharka lub słoiczka, dekorujemy owocami i na koniec odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 260 kcal 250 g 5 g 7.7 g45.8 g 

Ciekawostka zdrowotna: Tapioka to produkt skrobiowy wytwarzany z korzeni manioku. Jest bezglutenowym składnikiem, co czyni ją idealnym składnikiem zwłaszcza dla osób na diecie wykluczającej gluten. Jest także lekkostrawna.

Wykorzystuje się ją między innymi do przygotowania popularnego napoju bubble tea. Głównym składnikiem tej bąbelkowej herbaty są właśnie kulki tapioki, które poddaje się gotowaniu, a następnie dodaje się je do gorącej herbaty, zwykle w połączeniu z mlekiem.

Deser z tapioki, bezglutenowy deser, pudding z tapioki
Na zdj. Deser z tapioki / fot. Sara Gawrońska

W podejmowaniu decyzji żywieniowych pomoże Baza żywności w aplikacji Ann!

Wystarczy pobrać aplikację Ann Asystent Zdrowia, przejść do sekcji Odżywianie, a następnie wybrać Baza żywności. Przechodząc do skanowania, możesz albo zrobić zdjęcie kodu kreskowego znajdującego się na etykiecie, albo wprowadzić kod ręcznie.

Po zeskanowaniu aplikacja wyszukuje produkt w bazie i prezentuje jego wartości odżywcze. Dzięki temu w kilka sekund dowiesz się, ile kilokalorii zawiera produkt oraz ile jest w nim białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, a ile cukru i soli. Oczywiście możesz sprawdzić także, czy produkt zawiera gluten lub inny alergen. To narzędzie, które znacznie ułatwi podejmowanie dobrych wyborów żywieniowych!

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj pyszny deser z tapioki!

To naprawdę proste!

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *