Edukacja Ann: Owoce cytrusowe – dlaczego warto je jeść?

Cytrusy stanowią bogate źródło witamin oraz wartościowych substancji przeciwutleniających. Wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, a także wspomagają pracę jelit. Jakie jeszcze właściwości posiadają owoce cytrusowe? Czy są one polecane każdemu? Jakie rodzaje cytrusów wyróżniamy? Przeczytaj w Ann!

Najlepszym okresem na spożywanie cytrusów jest jesień i zima. W tym czasie transportowane między innymi z Hiszpanii cytrusy osiągają największą dojrzałość. Krótki czas transportu wpływa również na ich dostępność.

Cytryny na perystaltykę jelit

Jednym z najpopularniejszych owoców cytrusowych są cytryny. Zawierają one bardzo wysoką dawkę witaminy C, która ma działanie przeciwzapalne ora przeciwbakteryjne. Owoc chroni przed chorobami serca, miażdżycą, a także wspiera odporność. Z tego względu często jest zalecany w przypadku przeziębienia lub grypy.

Warto dodać, że poza witaminą C, cytryny są również bogate w witaminy z grupy B, wśród których znajduje się kwas foliowy. Substancja pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Kwas foliowy ma pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz pokarmowy, a także jest polecany kobietom w ciąży. Właściwy poziom kwasu foliowego jest istotny dla prawidłowego rozwoju płodu.

Należy także wspomnieć, że picie wody z cytryną, szczególnie rano, przyspiesza perystaltykę jelit, a także wspomaga proces odchudzania. Kwas cytrynowy zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i jest zalecany osobom zmagającym się ze schorzeniami nerek.

fot. Shutterstock

Niestety pomimo wielu pozytywnych właściwości z owocu będą musiały zrezygnować osoby, które mają wrażliwy żołądek lub cierpią na zgagę. Kwas cytrynowy może podrażnić błonę śluzową żołądka i doprowadzić do bólu brzucha czy niestrawności.

Owoce cytrusowe: pomarańcze na nadciśnienie

Kolejnym popularnym owocem cytrusowym są pomarańcze. Poza witaminą C są one bogate również w wiele wartościowych składników odżywczych. Jednym z nich jest potas, który odpowiada między innymi za prawidłowe działanie układu nerwowego oraz pracę mięśni. Warto również wspomnieć, że pomarańcze zawierają znikome ilości sodu, w związku z czym są polecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym. Nadmierne spożywanie sodu jest jednym z czynników wpływających na wysokie ciśnienie. Wspomniany potas również pozytywnie działa na regulację ciśnienia i przyczynia się do jego obniżenia.

fot. Shutterstock

Mimo że pomarańcze składają się głównie z wody, są także bogate w błonnik pokarmowy. Wspomaga on pracę jelit, a także zapewnia poczucie sytości. Tak jak cytryny, tak i pomarańcze zawierają sporą ilość kwasu foliowego.

Warto dodać, że pomarańcze zawierają też węglowodany, w tym cukry proste. Powinny na to zwrócić uwagę szczególnie osoby zmagające się z cukrzycą.

Owoce cytrusowe: grejpfruty na serce

Osobom chorującym na cukrzycę poleca się natomiast grejpfruty. Dlaczego? Owoce mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Ze względu na sporą ilość wody grejpfruty działają również nawadniająco.

Owoce zawierają także szereg wartościowych witamin i składników mineralnych takich jak potas, witamina C czy witamina A. Ważnymi składnikami grejpfrutów są też flawonoidy, które mają działanie przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne, a także antybakteryjne.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i miej swoje zdrowie pod kontrolą

Grejpfruty wpływają też pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Owoce pomagają obniżyć poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia kamicy żółciowej. Warto dodać, że grejpfruty oczyszczają i regenerują wątrobę, a także przeciwdziałają miażdżycy.

Jednocześnie owoce mogą wchodzić w interakcję z niektórymi lekami i zwiększać ich stężenie. Należy szczególnie uważać na preparaty obniżające cholesterol oraz na leki stosowane w przypadku nadciśnienia czy choroby niedokrwiennej serca. Zawsze warto skonsultować z lekarzem, czy przyjmowane przez nas leki nie wchodzą w interakcję z owocem.

Pomelo: bogactwo przeciwutleniaczy

Najmniej znanym, a jednocześnie największym owocem, który również należy do cytrusów, jest pomelo. Owoc ma podobny smak do grejpfruta, jednak jest od niego lekko słodszy. Co ciekawe, pomelo zawiera największą ilość potasu spośród wszystkich cytrusów. Ma także niską wartość kaloryczną, a dzięki zawartości błonnikowi pokarmowego pozwala na dłużej zachować sytość.

Należy wspomnieć, że owoc jest bogaty również w przeciwutleniacze, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Co więcej, przeciwutleniacze poprawiają również jakość snu, wspomagają odporność oraz działają przeciwstarzeniowo.

Niedobór antyoksydantów może doprowadzić do stresu oksydacyjnego, który wpływa na rozwój miażdżycy, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona czy nowotworów.

fot. Shutterstock

Pomelo, podobnie jak grejpfrut może wchodzić w interakcję w niektórymi lekami. W związku z tym warto porozmawiać z lekarzem na temat bezpieczeństwa spożywania owoców.

Należy też pamiętać, że zarówno pomelo, jak i inne owoce cytrusowe, wymagają umycia przed spożyciem. Na skórkach owoców znajdować się może wiele konserwantów oraz nabłyszczaczy. Mimo że nie spożywamy skórek, to dotykamy ich naszymi dłońmi. Aby pozbyć się substancji, wystarczy umyć cytrusy pod bieżącą wodą lub zdezynfekować wrzątkiem. Podczas zakupu owoców warto również zwrócić uwagę na to, aby nie miały one przebarwień. Najlepiej wybierać cytrusy, które są duże oraz mają grubą i jędrną skórkę.

Autorka: Aleksandra Mazur

Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Czytaj więcej w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *