Najzdrowsze owoce świata 

Najzdrowsze owoce świata są bogactwem witamin i minerałów. Wpływają korzystnie na cały nasz organizm – zarówno na ciało, jak i umysł. Wzmacniają układ odpornościowy, pozytywnie działają na system układu krążenia. Wykazują też właściwości antynowotworowe. Które z nich warto spożywać regularnie? Oto pięć najzdrowszych owoców świata. 

Jagody czy borówka? Bogactwo antyoksydantów 

Jagody goji 

W Polsce wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Wiele opracowań naukowych podkreśla ich wyjątkowość ze względu na cenne składniki, jakie zawierają. Są dodawane do ziół i od lat stosowane w medycynie chińskiej. U nas są zwykle dostępne suszone owoce, ale nie powoduje to utraty wartościowych substancji.  

Co sprawia, że są tak wyjątkowe? Zawierają ogromne ilości witaminy C, cynk, żelazo, selen, witaminy z grupy B, ale również żelazo, które reguluje prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi. Ponadto, w ich skład wchodzi też beta-karoten, luteina oraz zeaskantyna – wspomagają one nasz wzrok. Są również źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. 

Charakteryzują się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Dzięki nim tworzą się nowe komórki i regenerują stare, spowalnia się także proces starzenia. Korzystnie wpływają na nerki i wątrobę, stawy, chronią przed nowotworami. Poprawiają też nasz nastrój.  

Borówka amerykańska 

Dostępna w każdym sklepie spożywczym. Lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Najchętniej spożywana na surowo. Może również służyć jako dodatek do dań – płatków śniadaniowych, musli, smoothie czy naleśników. Ten niewielki owoc zawiera antocyjany – naturalne barwniki występujące w roślinach, należące do polifenoli, które zapobiegają cukrzycy. Jakie jeszcze dobroczynne właściwości wykazuje borówka? 

Działa przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca, obniża też ciśnienie tętnicze. Przeciwdziała infekcjom układu moczowego. Świetnie sprawdza się w regeneracji po aktywności fizycznej. Owoce są przeciwutleniaczem, spowalniają proces starzenia się organizmu, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Borówki chronią też przed nowotworami.  

Trochę egzotyki. Najzdrowsze owoce świata 

Cytryniec chiński 

Ten owoc występujący we wschodniej Azji, jest ceniony zwłaszcza za wysoką zawartość witaminy C, stosowanej przy infekcjach w sezonie jesienno-zimowym. Ma też właściwości antyoksydacyjne, dlatego stosuje się go w preparatach zapobiegających starzeniu. Wykazuje właściwości adaptogenne, co sprawia, że nasz organizm jest bardziej odporny na stres. Wpływa korzystnie na układ nerwowy i powoduje wzrost liczby neuroprzekaźników. Działa wspomagająco na wątrobę oraz serce i układ krążenia. Reguluje ciśnienie krwi, co zapobiega zawałom. 

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann lub po zalogowaniu na stronie

Najzdrowsze owoce świata w Polsce 

Czarna porzeczka 

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czarna porzeczka to wciąż niedoceniany w Polsce owoc. I to całkowicie niesłusznie. Pomimo cierpkiego smaku, warto przekonać się do rośliny jako dodatek do koktajli, smoothie czy soków. Wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ból gardła. Może też zmniejszyć objawy grypy. Jest bogactwem flawonoidów, które korzystnie wpływają na nasz układ trawienny. Może działać wspomagająco w leczeniu biegunki. Zapobiega też chorobom nerek, a regularnie spożywany sok chroni przed kamicą nerkową.  

Jest również źródłem potasu, który korzystnie wpływa na serce. Wysoka zawartość witamin z grupy B wzmacnia pracę komórek, poprawia pamięć oraz koncentrację. Magnez sprawia, że łatwiej i szybciej przyswajamy wiedzę i pomaga lepiej radzić sobie ze stresem.  

Rokitnik 

Przez chwilę zapominany owoc znów wraca do łask. Jego główną zaletą jest to, że swoje dobroczynne właściwości zachowuje również w przetworach. Można go też znaleźć w formie suplementów. Jest powszechnie stosowany w terapii wspomagającej chemioterapię ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Nie ma sobie równych, jeśli chodzi o witaminę C. Zawiera jej aż dziesięciokrotnie więcej niż cytryna. W skład rokitnika wchodzi 190 związków chemicznych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie – flawonoidy, witaminy, antocyjany, a także kwasy tłuszczowe.  

Roślina obniża także poziom cholesterolu we krwi. Stosuje się jej wspomagająco w leczeniu choroby niedokrwiennej serca. Zawiera też karoten i karotenoidy. Z rokitnika produkuje się również olej rokitnikowy, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.  

Autorka: Karolina Bielawska, Ann Asystent Zdrowia 

Czytaj więcej w Ann Asystent Zdrowia:

jagody goji
Fot. Shutterstock
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *