Gotowanie z dietetyczką w Ann: Zdrowie na rodzinnym talerzu – Pełnoziarniste ciasto z owocami [WIDEO]

Zdrowsze wersje deserów nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. Wystarczy kilka prostych składników, kilkanaście minut spędzonych na jego przygotowaniu i możemy cieszyć się rodzinnym próbowaniem ciasta pełnego owoców. Bez wątpienia zachwyci ono zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jak przygotować zdrową alternatywę dla słodyczy? Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska. Zapraszamy do wspólnego pieczenia i wypróbowania przepisu na pełnoziarniste ciasto z owocami.

Gotowanie z dietetyczką w Ann: Pełnoziarniste ciasto z owocami

Dzisiaj w Gotowaniu z dietetyczką w Ann przygotujemy coś, co przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Będzie to pyszne, zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto pełne owoców – rozpoczyna dietetyczka, Sara Gawrońska.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić zdrowszą wersję ciasta, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Poniżej znajdziesz listę wszystkich potrzebnych składników.

Składniki na 10 porcji (1 ciasto)

  • 1,5 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej
  • 4 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 80 g masła lub oleju rzepakowego
  • pół szklanki ksylitolu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jabłko
  • 2 garści mrożonego rabarbaru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:  

Całe wideo, a także przepis na pełnoziarniste ciasto znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie
  1. Zaczynamy od przygotowania 2 naczyń: jednego na suche, a drugiego na mokre składniki.
  2. Do pierwszego naczynia przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.
  3. Do drugiego z kolei wbijamy jajka, następnie dodajemy ksylitol i bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy.
  4. Następnie do mokrych składników dodajemy jogurt i ponownie mieszamy.
  5. Masło roztapiamy i także dodajemy do mokrych składników, po czym mieszamy.
  6. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Jabłko kroimy w plasterki, zamrożony rabarbar posypujemy mąką ziemniaczaną, a następnie układamy owoce na cieście.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na funkcję góra-dół, na około 40 minut.

Smacznego!

Konsystencja masy do przyrządzenia ciasta powinna być gęsta i jednolita oraz zdecydowanie gęstsza niż ciasto naleśnikowe – instruuje dietetyczka, Sara Gawrońska, w wideo dostępnym dla użytkowników.

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 220 kcal 100 g7 g 11.2 g28 g 

Ciekawostka zdrowotna: Pełnoziarnista mąka owsiana jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na trawienie oraz zdrowie jelit. Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów złożonych, mąka owsiana zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Jest też źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, fosfor i cynk, które są ważne dla zdrowia i dobrej kondycji organizmu.

Ksylitol, który w przepisie zastępuje cukier, to naturalny składniki wielu owoców i warzyw. Bywa także wytwarzany w procesie fermentacji drzew iglastych. Jest używany jako substytut cukru, przede wszystkim ze względu na niższy indeks glikemiczny oraz mniejszą kaloryczność. Dlatego dietetycy polecają go osobom z cukrzycą oraz odchudzającym się. Ponadto, ksylitol wykazuje właściwości antybakteryjne i może zapobiegać próchnicy dzięki temu, że nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej tak jak zwykły cukier. Pamiętajmy jednak, że stosowany w nadmiarze może powodować biegunkę i wzdęcia.

Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj przede wszystkim pyszne, ale i zdrowe ciasto!

To naprawdę proste!

Ciasto pełnoziarniste, ciasto z owocami, ciasto bez cukru, ciasto dla rodziny, ciasto dla dzieci, ciasto z rabarbarem, ciasto z jabłkami, szybkie ciasto
Na zdj. pełnoziarniste ciasto z owocami / fot. Sara Gawrońska

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *