Grillowanie i odchudzanie – okazuje się, że mogą iść w parze! Dzisiaj proponujemy przepis na pyszne szaszłyki pełne kolorowych warzyw, idealne dla osób odchudzających się. W przeciwieństwie do tradycyjnych potraw z grilla, zawierają zdecydowanie mniej kilokalorii, a więcej witamin. Przekonaj się, że grillowanie może być nie tylko smaczne, ale również zdrowe! Jak przygotować zdrową alternatywę dla potraw z grilla? Wszystkie tajniki wyjawi dietetyczka, Sara Gawrońska. Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Gotowanie z dietetyczką w Ann: Zdrowe szaszłyki
– Już niedługo maj. Jak maj, to majówka. Jak majówka, to grillowanie. Co zrobić, żeby nie było ono zgubne dla naszej figury? Obejrzyjcie nasz odcinek Gotowania z dietetyczką w Ann, aby przekonać się, że można przygotować zdrowszą alternatywę dla tłustych dań z grilla – rozpoczyna dietetyczka, Sara Gawrońska.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić niskokaloryczne szaszłyki, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia. Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki.
Składniki na 2 porcje (6-8 szaszłyków):
- 3 kolorowe papryki
- 1 średnia cukinia
- 200 g tofu
- 30 g oliwy z oliwek
- 5 plastrów ananasa w soku
- Przyprawy (np. wędzona papryka, czosnek, bazylia, płatki chilli)
Przygotowanie:
- Przed przystąpieniem do przygotowania szaszłyków, najlepiej zamarynować tofu. Wystarczy pokroić je w kostkę, wymieszać z łyżeczką oliwy i ulubionymi przyprawami.
- Następnie myjemy i kroimy w dużą kostkę wszystkie warzywa.
- Paprykę oraz cukinię pokrojoną w kostkę wrzucamy do miski i dodajemy oliwę oraz przyprawy, a później dokładnie mieszamy.
- Plastry ananasa kroimy na 4 części.
- Następnie na patyczki do szaszłyków nadziewamy po kolei warzywa, ananasa i tofu.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na funkcję grill i pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 480 kcal | 340 g | 22 g | 26 g | 50.7 g |
Ciekawostka zdrowotna: Tofu bywa nazywane sojowym twarogiem. Jego naturalna wersja, bez żadnych dodatków jest bardzo subtelna i nie posiada wyrazistego smaku. Dlatego tofu przyjmuje smak przypraw, którymi je doprawimy, dzięki czemu odpowiednio przyrządzone, stanowi świetny dodatek do wielu dań. Można wykorzystać je, np. do przygotowania curry, wegańskiego spaghetti bolognese, a nawet deserów!
Poza uniwersalnością zastosowania w kuchni, na uwagę zasługuje też wysoka zawartość białka, która w 100 g produktu wynosi prawie 10 g. Dodatkowo, w soi, która jest głównym składnikiem tofu, obecne są również związki aktywne o korzystnym działaniu. Odnotowano, że mogą być skuteczne w zapobieganiu chorobom serca, nowotworom, cukrzycy i osteoporozie, a ponadto wpływają łagodząco na dolegliwości związane z okresem menopauzy.
Zobacz cały odcinek i razem z Sarą przygotuj przede wszystkim pyszne, ale i zdrowe szaszłyki!
To naprawdę proste!
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: