Gotowanie Ann: Patatas a la Riojana – sycące jednogarnkowe danie [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Patatas a la Riojana to sycące danie składające się duszonej papryki, ziemniaków i kiełbasy chorizo. Pochodzi z XIX wieku z regionu La Rioja, gdzie początkowo była przygotowywane przez rolników. Patatas a la Riojana to pochwała prostoty, a zarazem niezwykle aromatyczny i pożywny posiłek. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Patatas a la Riojana

Cześć! Dziś będziemy podróżować do regionu La Rioja. Jest to region, który najczęściej kojarzony jest z bardzo dobrej jakości winami: czerwonymi, a także białymi. My dzisiaj z wina nie będziemy korzystać, choć do tego dania można odrobinę wina dodać. Przyrządzimy Patatas a la Riojana, czyli ziemniaczki w stylu la Riojany – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić jednogarnkowe danie z ziemniaków, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g chorizo ​​
  • 1 duża cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 duża łyżka pasty z papryki choricero – Carne de pimiento choricero
  • 1 łyżeczka papryki mielonej – mieszanka słodkiej i ostrej
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • 3 szklanki wody

Pasta z papryki choricero stanowi źródło beta-karotenu i kryptoksantyny oraz witamin z grupy B, C i E. Jest bogata w błonnik, kwas foliowy i naturalne przeciwutleniacze.

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj ośmiornicę po galicyjsku!

To proste!

Patatas a la Riojana / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *