Pikantne ziemniaczki Patatas Bravas [WIDEO]

Pierwsze Patatas Bravas pojawiły się prawdopodobnie w powojennej Hiszpanii w Madrycie jako proste, sycące, a także niedrogie danie, które robotnicy mogli zjeść po pracy. Dziś złociste i chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie paprykowym to popularny smakołyk w całej Hiszpanii i nie tylko. Przypominamy przepis na chrupiące ziemniaczki, a o tym, jak je przygotować, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Ziemniaczki Patatas Bravas

Hola chicos! Dziś znów będziemy gotować z Ann. Tym razem przyrządzimy jedno z najpopularniejszych i najbardziej chrupiących dań – ziemniaczki Patatas z pikantnym sosem „bravas” – zapowiada Adrian Stojewski.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 duże ziemniaki 
  • 1/2 cebuli 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chili/cayenne 
  • 1 łyżka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 400 g rozdrobnionych świeżych pomidorów 
  • 1 łyżka mąki 
  • łyżka octu winnego 
  • 80 ml oleju 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta soli 
  • szczypta cukru 
  • woda (opcjonalnie, gdy sos będzie zbyt gęsty) 

Patatas Bravas – przygotowanie 

  1. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z gotującą wodą i wyciągamy po około 8 minutach.  
  2. Następnie ziemniaki kroimy na 2-centymetrowe kawałki i smażymy do osiągnięcia złocistej skórki. 
  3. Gdy się zezłocą, przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. 
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i następnie smażymy na patelni z oliwą z oliwek, dodając szczyptę soli. 
  5. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodajemy pokrojony czosnek i papryczkę chili/cayenne, sól i cukier do smaku, a także papryki w proszku. Tę słodką i opcjonalnie ostrą. 
  6. Gdy cebula i czosnek się zezłocą, dodajemy rozdrobnione pomidory i gotujemy sos przez 5 minut, aż odpowiednio się zredukuje. 
  7. Do połowy szklanki wody wsypujemy mąkę. Następnie mieszamy dokładnie, by nie powstały grudki mąki. 
  8. Wodę z mąką dodajemy do sosu i gotujemy przez kilka minut, aż sos będzie gęsty. 
  9. Następnie całość miksujemy na gładką masę dodając olej. 
  10. Złociste ziemniaczki polewamy ostrym sosem bravas. Smacznego! 

Wartość odżywczaKalorieMasa    Białka  TłuszczWęglowodany
1 porcja274 kcal242,5 g3,5 g18,9 g25 g

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj pyszne chrupiące ziemniaczki!

Pochodzenie dania: Madryt/Katalonia, Hiszpania

O daniu: Najprawdopodobniej pierwsze Patatas Bravas pojawiły się w powojennej Hiszpanii w Madrycie.  W czasie ogromnego wzrostu cen, miało to być proste i niedrogie jedzenie, jakim robotnicy cieszyli się wychodząc do barów po pracy. Z kolei nagła popularyzacja ostrej papryki po wojnie miała być efektem złej jakości żywności, którą starano się ukryć pod ostrymi i wyrazistymi sosami. Samo słowo “bravas” jest najprawdopodobniej kalką z języka/kuchni latynoamerykańskiej, gdzie słowa tego używa się na określenie jedzenia o bardzo pikantnym smaku. 

Ciekawostka zdrowotna: Zapewne nikogo nie trzeba przekonywać, że czosnek wzmacnia naszą odporność i jest niezastąpionym orężem w walce z infekcjami. To wszystko dzięki zawartym w nim  związkom siarki, a także dużej ilości witaminy C. Czosnek ma również zbawienny wpływ na układ krążenia – obniża ciśnienie krwi i cholesterolu oraz układ pokarmowy – usprawniając pracę jelit.

Chrupiące ziemniaczki Patatas Bravas/fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na pyszne potrawy w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *