Gotowanie Ann: Paella Valenciana – tradycyjna wersja paelli na bazie ryżu, szafranu i mięsa [WIDEO]

Słowo paella pochodzi z łaciny, a konkretnie od słowa „patella”, które oznacza patelnię. Paella Valenciana to jedna z najbardziej znanych potraw kuchni hiszpańskiej, którą w Walencji przygotowuje się na bazie ryżu, szafranu i mięsa. Jak przyrządzić danie krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Paella Valenciana – tradycyjna wersja paelli na bazie ryżu, szafranu i mięsa

Buenos dias! Dziś zabieram Was w podróż do Hiszpanii, do hiszpańskiej Walencji, gdzie przyrządza się danie, które jest bardzo popularne w Hiszpanii, ale pochodzi z jednego konkretnego regionu – właśnie z Walencji – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić tradycyjną paellę, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki dla 6 osób:

  • 400 g ryżu do paelli typu bomba
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 300 g mięsa z kurczaka (np. trybowane udka z kurczaka)
  • 200 g mięsa z królika (bez kości)
  • 100 g zielonej fasolki typu mamut (płaska)
  • 1 zielona papryka
  • 50 g białej fasoli z puszki
  • 200 g dojrzałych, startych pomidorów (lub krojonych pomidorów z puszki)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie szafranu (ok. 0,15g)
  • 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól do smaku

Całe wideo, a także przepis na hiszpańskie danie, znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie

  1. Kroimy mięso z kurczaka i królika w duże 3-4 cm kawałki. 
  2. Szafran rozpuszczamy w połowie szklanki letniej wody. 
  3. Rozgrzewamy patelnię wraz z oliwą z oliwek, a następnie wrzucamy mięso na patelnię. 
  4. Obsmażamy mięso na wolnym ogniu ze wszystkich stron, aż do uzyskania brązowej skórki. 
  5. Dodajemy zieloną fasolkę typu mamut i rozmaryn, a po chwili również pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zezłocenia. 
  6. Dorzucamy obrany ząbek czosnku, a po nim starte pomidory. Smażymy do uzyskania gęstego sosu, zwanego „sofrito”.
  7. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, białą fasolę, wędzoną paprykę, a także “miksturę” z szafranem. Doprawiamy solą. 
  8. Wrzucamy ryż na patelnię i podprażamy przez ok. 30-40 sekund. Należy  rozsypać ryż równomiernie, na całej powierzchni patelni. 
  9. Następnie dolewamy bulion drobiowy. 
  10. Gotujemy ryż przez 5 minut na wysokim ogniu, a kolejne 15 na średnim/niskim. Podczas przyrządzania paelli nie mieszamy ryżu – to konieczne, aby uzyskać „soccorat” na dnie, czyli złocistą skórkę, w której znajdziesz najwięcej smaku. 
  11. Ryż powinien uzyskać strukturę al dente i musi wchłonąć cały bulion z patelni. 
  12. Wyłączamy ogień i pozwalamy potrawie “odpocząć” przez kilka minut, po czym serwujemy.  

  Wartość odżywcza  Kalorie  MasaBiałkoTłuszcz  Węglowodany
1 porcja560 kcal640 g24.5 g26.7 g57 g

Pochodzenie dania: Hiszpania, Walencja

O daniu: Pochodzenie paelli sięga XV/ XVI wieku i związane jest z wiejskimi obszarami Walencji (w pobliżu jeziora Albufera, pełnej pól ryżowych). Danie to zrodziło się z potrzeby chłopów przygotowania łatwego posiłku ze składników, które mieli pod ręką. Obecnie paella stała się gwiazdą w domach Walencji i jedną z najwybitniejszych potraw w hiszpańskiej gastronomii. Jednak na początku składał się jedynie z ryżu, mąki i mleka migdałowego. Przepis stopniowo wzbogacano o inne składniki dostępne dla chłopów, takie jak: ptactwo, króliki lub zające, kaczki, kurczaki, a nawet ślimaki. Wszystko połączone z warzywami (szczególnie fasolą), które uprawiali, ryżem, szafranem i oliwą z oliwek, gotowane nad ogniem z drewna pomarańczowego.

Słowo paella pochodzi z łaciny, a konkretnie od słowa „patella”, które oznacza patelnię. Istnieje też inna legenda, według której pewien mężczyzna przygotował paellę, aby zdobyć sympatię swojej dziewczyny. Stąd nazwa dania została zaczerpnięta od hiszpańskiego wyrażenia „dla niej” (z hiszp. “por ella” o “para ella”).

Ciekawostka zdrowotna: Jeden z niezbędnych składników paelli – szafran – posiada szereg właściwości zdrowotnych. Po pierwsze, jak wskazują badania, szafran potrafi poprawić nasz nastrój poprzez zwiększenie stężenia serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym. Po drugie w szafranie znajdziemy takie przeciwutleniacze, jak m.in. : krocyna, safranal i kemferol, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Co więcej, udowodniono, że szafran zmniejsza objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i wspomaga trawienie, a to tylko niektóre z drogocennych właściwości leczniczych.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Paella Valenciana!

To proste!

fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *