Ekskluzywne danie, choć bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Wystarczą świeże krewetki i dodatki które zapewne masz w domu. Sos z dodatkiem chrzanu idealnie komponuje się z chrupkością sałaty i ugotowanej krewetki. Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu”.
Skandynawia na talerzu: Krewetki w sosie majonezowym
– Dziś pokażę Wam krok po kroku, jak przygotować najlepszy koktajl z krewetek. To danie będzie nieco ekskluzywne i idealne na specjalne okazje, jednak wykonane z bardzo prostych składników, które zapewne masz w swoim domu – zapowiada Agnieszka Jasińska, która w ramach cyklu „Skandynawia na talerzu” będzie przygotowywać dla Was skandynawskie potrawy.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić krewetki w sosie majonezowym dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 4 porcji:
- 200 g krewetek surowych lub mrożonych
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu
- 50 g mieszanki sałat
- 1 awokado
- 1 cytryna
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Krewetki obierz z pancerzy i ogonków. Zagotuj wodę w rondelku, wrzuć krewetki, gotuj przez 3 minuty, odcedź, przelej lodowatą wodą.
- Majonez wymieszaj z keczupem i chrzanem.
- Przygotuj kieliszki, na dno nałóż porcję sosu, następnie kilka krewetek i kilka listków sałaty. Udekoruj szczypiorkiem, skrop sokiem z cytryny i posyp szczypiorkiem.
Wartość odżywcza | Kalorie | Białko | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 210 kcal | 11 g | 15,5 g | 7 g |
– Ten koktajl to doskonały sposób, aby zaskoczyć naszych gości. Przepis jest niezwykle prosty i łatwy, a co więcej, składniki są niewielkiej ilości. Wystarczy zaopatrzyć się w wysokiej jakości krewetki. Skandynawski przepis, który oferuję, obiecuje wyjątkowy smak – mówi ekspertka w wideo dostępnym dla użytkowników Ann.

Sprawdź, jak przyrządzić potrawy w ramach cyklu Gotowanie Ann: