Najzdrowsze owoce świata. Sprawdź, które są dostępne w Polsce

Jagody goji, czarne porzeczki, a może cytrynian chiński? Te owoce mają niezwykłe działanie na nasz organizm. Wzmacniają układ odpornościowy, pozytywnie działają na system układu krążenia oraz wykazują też właściwości antynowotworowe. Które z nich warto spożywać regularnie? Poznaj pięć najzdrowszych owoców świata. Polecamy artykuł Ann, w którym pisaliśmy jakie są najzdrowsze owoce świata, pełne witamin i minerałów.

Jagody czy borówka? Bogactwo antyoksydantów 

Jagody goji 

W Polsce wciąż cieszą się niesłabnącą popularnością. Wiele opracowań naukowych podkreśla ich wyjątkowość ze względu na cenne składniki, jakie zawierają. Są dodawane do ziół i od lat stosowane w medycynie chińskiej. U nas są zwykle dostępne suszone owoce, ale nie powoduje to utraty wartościowych substancji odżywczych.  

Co sprawia, że są tak wyjątkowe? Zawierają ogromne ilości witaminy C, cynk, żelazo, selen, witaminy z grupy B, ale również żelazo, które reguluje prawidłowy poziom hemoglobiny we krwi. Ponadto, w ich skład wchodzi też beta-karoten, luteina oraz substancja wspomagająca nasz wzrok. Są również źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. 

Jagody Goji uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców świata
Jogoda goji należy do najzdrowszych owoców świata/fot. Shutterstock

Charakteryzują się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Dzięki nim tworzą się nowe komórki i regenerują stare, spowalnia się także proces starzenia. Korzystnie wpływają na nerki i wątrobę, stawy, chronią przed nowotworami. Poprawiają też nasz nastrój.  

Borówka amerykańska 

Dostępna w każdym sklepie spożywczym. Lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Najchętniej spożywana na surowo. Może również służyć jako dodatek do dań – płatków śniadaniowych, musli, smoothie czy naleśników. Ten niewielki owoc zawiera antocyjany – naturalne barwniki występujące w roślinach, należące do polifenoli, które zapobiegają cukrzycy.

Jakie jeszcze dobroczynne właściwości wykazuje borówka? 

Działa przeciwzapalnie, wspomaga pracę serca oraz obniża też ciśnienie tętnicze. Przeciwdziała również infekcjom układu moczowego. Świetnie sprawdza się w regeneracji po aktywności fizycznej. Owoce są przeciwutleniaczem, spowalniają proces starzenia się organizmu, korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.

Borówka amerykańska
Borówka amerykańska jest kolejnym owocem, który należy do grupy najzdrowszych owoców świata/fot.Shutterstock

Trochę egzotyki. Najzdrowsze owoce świata 

Cytryniec chiński 

Ten owoc występujący we wschodniej Azji, jest ceniony zwłaszcza za wysoką zawartość witaminy C, stosowanej przy infekcjach w sezonie jesienno-zimowym. Ma też właściwości antyoksydacyjne, dlatego stosuje się go w preparatach zapobiegających starzeniu.

Wykazuje właściwości adaptogenne, co sprawia, że nasz organizm jest bardziej odporny na stres. Wpływa korzystnie na układ nerwowy i powoduje wzrost liczby neuroprzekaźników. Działa wspomagająco na wątrobę oraz serce i układ krążenia. Reguluje ciśnienie krwi, co wspomaga zapobieganie zawałom. 

Cytryniec chiński, najzdrowszy owoc świata
Kolejnym najzdrowszym owocem świata jest cytryniec chiński/fot.Shutterstock

Najzdrowsze owoce świata w Polsce 

Czarna porzeczka 

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Czarna porzeczka to wciąż niedoceniany w Polsce owoc. I to całkowicie niesłusznie. Pomimo cierpkiego smaku, warto przekonać się do rośliny jako dodatek do koktajli, smoothie czy soków. Wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ból gardła. Może też zmniejszyć objawy grypy.

Cały artykuł dostępny w bezpłatnej aplikacji Ann lub po zalogowaniu na stronie

Jest bogactwem flawonoidów, które korzystnie wpływają na nasz układ trawienny. Może działać wspomagająco w leczeniu biegunki. Zapobiega też chorobom nerek, a regularnie spożywany sok chroni przed kamicą nerkową.  

Czarna porzeczka to również źródło potasu, który korzystnie wpływa na serce. Wysoka zawartość witamin z grupy B wzmacnia pracę komórek, poprawia pamięć oraz koncentrację. Magnez sprawia, że łatwiej i szybciej przyswajamy wiedzę i pomaga lepiej radzić sobie ze stresem.  



Rokitnik 

Jego główną zaletą jest to, że swoje dobroczynne właściwości zachowuje również w przetworach. Można go też znaleźć w formie suplementów. Jest powszechnie stosowany w terapii wspomagającej chemioterapię ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Nie ma sobie równych, jeśli chodzi o witaminę C. Zawiera jej aż dziesięciokrotnie więcej niż cytryna. W skład rokitnika wchodzi 190 związków chemicznych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie – flawonoidy, witaminy, antocyjany, a także kwasy tłuszczowe.  

Rokitnik
Rokitnik należy do grupy najzdrowszych owoców świata/fot. Shutterstock

Roślina obniża także poziom cholesterolu we krwi. Stosuje się jej wspomagająco w leczeniu choroby niedokrwiennej serca. Zawiera też karoten i karotenoidy. Z rokitnika produkuje się również olej rokitnikowy, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.  

Należy zdecydowanie podkreślić, iż włączenie do diety opisanych owoców nie jest gwarancją dobrego zdrowia. Mogą być wsparciem, ale nie powinny stanowić głównego źródła w diecie. Na zdrowie i samopoczucie mają również wpływ inne czynniki, o które należy zadbać. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się ze specjalistą dietetykiem lub lekarzem.

Autorka: Karolina Bielawska, Ann Asystent Zdrowia 

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *