Jest bogatym źródłem witaminy C oraz błonnika, ma właściwości przeciwutleniające i jest mało kaloryczna. Czarna porzeczka, bo to o niej mowa, jest nazywana polskim „super owocem”, ponieważ ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. To owoc, którego spożywanie redukuje poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi. Jakie właściwości ma jeszcze czarna porzeczka? Przed jakimi chorobami nas chroni i kto powinien ją spożywać? O tym przeczytaj w Ann!
Polski „superowoc”
Nie bez powodu nazywana jest polskim „super owocem”. Czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi jeden z najbogatszych źródeł witaminy C. Sok z czarnej porzeczki ma jej 4 razy więcej niż sok pomarańczowy. Szacuje się, że w 100 g tych owoców znajduje się aż 180 mg witaminy C a to, stanowi ponad 250% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Poza tym, zawiera foliany, beta karoteny oraz witaminy z grupy B. Czarna porzeczka to też dobre źródło składników mineralnych, takich jak: potas, sód, żelazo, wapń, związki siarki i magnezu. Nie można zapomnieć również o mikroelementach i kwasach organicznych (luteina, garbniki, jod, mangan i bor oraz olejki eteryczne i pektyny).
Przeczytaj też: Warto wiedzieć z Ann: Truskawki na przeziębienie? Sprawdź niezwykłe właściwości letnich owoców! [AUDIO]
Czarna porzeczka chroni przed chorobami
Czarna porzeczka to owoc, który zawiera mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Zawarte w niej tzw. flawonoidy obniżają poziom cholesterolu we krwi, wpływają na opóźnienie procesu starzenia oraz zapobiegają miażdżycy i chronią wątrobę. W czarnej porzeczce znajdują się również antocyjany, które działają antybakteryjnie, co dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.
To nie wszystko. Spożywanie tego owocu poprawia również zdrowie naszych oczu. Wpływa na ostrość widzenia i zdolność oka do adaptacji w różnych warunkach oświetlenia. Poza tym, poprawia stan ukrwienia siatkówki i polepsza komfort widzenia u osób krótkowzrocznych.
Dla osób dbających o linię czarna porzeczka będzie idealnym produktem. Około 100 g owoców to zaledwie 14 kcal.
Okazuje się, że nie tylko owoc czarnej porzeczki ma działanie prozdrowotne. Właściwości lecznicze mają również jej liście, które są wykorzystywane w medycynie na bolące, krwawiące i trudno gojące się rany. Używa się ich też do okładów na miejsca po ugryzieniach komarów.
Kiedy zbiera się czarne porzeczki?
Zbiory porzeczek w Polsce rozpoczynaj się w lipcu. Jednak zależy to od pogody, a konkretnie od temperatury, ponieważ upały przyspieszają dojrzewanie owoców. Dojrzałe czarne porzeczki długo utrzymują się na krzewach, co pozwala na zbieranie owoców nawet przez kilka tygodni.
Czarne porzeczki w kuchni
Z czarnej porzeczki można wyczarować na prawdę mnóstwo dobroci. Owoce wykorzystuje się między innymi do:
- dżemów i konfitur,
- soków,
- koktajli,
- galaretek.
Czarne porzeczki mogą służyć również jako zdrowy dodatek do owsianek, jogurtów, omletów i oczywiście do ciasta.
Czytaj więcej: Najzdrowsze owoce świata
Czarna porzeczka – dla każdego?
Owoce czarnych porzeczek są idealne dla osób cierpiących na miażdżycę, schorzenia układu krążenia, czy choroby nerek, a nawet migrenę.
Jednak, pomimo tego, że czarna porzeczka jest bardzo zdrowa, istnieje grupa osób, która nie powinna ich spożywać. Dotyczy to osób, zmagających się z zapaleniem wątroby oraz schorzeniami żołądka (wrzody, nadkwasowość). Warto pamiętać, że czarne porzeczki mogą powodować alergię.
Autorka: Wiktoria Kmiecik, Ann Asystent Zdrowia
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: