Tortos de maiz asturianos to placuszki kukurydziane, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Już w najbliższą sobotę będziemy przygotowywać danie w słonej wersji z dodatkiem sera pleśniowego i sadzonego jajka. To coś, czego trzeba spróbować! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy.
Gotowanie Ann: Tortos de maiz asturianos
– Kochani! Już w najbliższą sobotę zdradzę wam sekret Królestwa Asturii, czyli jak przyrządzić królewskie śniadanie, czyli Tortos de maiz asturianos. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić placuszki kukurydziane z serem pleśniowym i sadzonym jajkiem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.
Składniki na 8 porcji:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml oliwy z oliwek
- opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- asturiański ser Cabrales lub inny ser pleśniowy
- jajko
Ponieważ ser pleśniowy staje się coraz bardziej popularny, wiele osób zastanawia się, czy ma on korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z pewnością stanowi on źródło wartości odżywczych, takich jak fosfor czy wapń, niezbędnych dla utrzymania w dobrym stanie naszych kości. Co ciekawe, sery wpływają pozytywnie na nasz humor, a to za sprawą dużej zawartości tyrozyny – aminokwasu, oddziałującego na nasze samopoczucie. Znajdziemy w nich także magnez, potas i sód oraz witaminy A i E – mające korzystny wpływ na kondycję naszej skóry.
Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj Tortos de maiz asturianos!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: