Gotowanie Ann: Tortos de maiz asturianos – placuszki kukurydziane [ZAPOWIEDŹ WIDEO]

Tortos de maiz asturianos to placuszki kukurydziane, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Już w najbliższą sobotę będziemy przygotowywać danie w słonej wersji z dodatkiem sera pleśniowego i sadzonego jajka. To coś, czego trzeba spróbować! Już dziś sprawdź, czego potrzebujesz do przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Tortos de maiz asturianos

Kochani! Już w najbliższą sobotę zdradzę wam sekret Królestwa Asturii, czyli jak przyrządzić królewskie śniadanie, czyli Tortos de maiz asturianos. Do zobaczenia! – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić placuszki kukurydziane z serem pleśniowym i sadzonym jajkiem, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Cały przepis w sobotę o 12:00! Już teraz przygotuj produkty. Poniżej wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania hiszpańskiego dania.

Składniki na 8 porcji:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml oliwy z oliwek
  • opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • asturiański ser Cabrales lub inny ser pleśniowy
  • jajko

Ponieważ ser pleśniowy staje się coraz bardziej popularny, wiele osób zastanawia się, czy ma on korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z pewnością stanowi on źródło wartości odżywczych, takich jak fosfor czy wapń, niezbędnych dla utrzymania w dobrym stanie naszych kości. Co ciekawe, sery wpły­wa­ją pozytywnie na nasz humor, a to za sprawą dużej zawartości ty­ro­zy­ny – aminokwasu, oddziałującego na nasze samopoczucie. Znajdziemy w nich także magnez, potas i sód oraz witaminy A i E – mające korzystny wpływ na kondycję naszej skóry. 

Zobacz cały odcinek w sobotę o 12:00 i razem z Adrianem przygotuj Tortos de maiz asturianos!

To proste!

Tortos de maiz asturianos / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *