Sopa de ajo, czyli hiszpańska zupa czosnkowa, jest aromatyczna, rozgrzewająca i lekko pikantna, idealna w mroźny, zimowy dzień. Danie jest szczególnie popularne w kuchni kastylijskiej, która tradycyjnie była kuchnią wiejską i skromną. O tym, jak przygotować rozgrzewającą zupę czosnkową z dodatkiem długodojrzewającej szynki serrano, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: Sopa de ajo
– Buenos dias! Dziś będziemy przyrządzać bardzo aromatyczną, rozgrzewającą, zimową zupę Sopa de ajo z Kastylia-La Mancha. To dosłownie kilka składników, które sprawią, że będziecie rozgrzani w pochmurny zimowy dzień – zapowiada Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić Sopa de ajo, czyli rozgrzewającą zupę czosnkową, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Sopa de ajo
Przepis
Składniki dla 4 osób:
- 4 kromki czerstwego chleba/bagietki
- 4 jajka
- 8 ząbków czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryk
- 1-1,5 l bulionu (drobiowego/warzywnego)
- 80 g szynki serrano w plastrach
- oliwa z oliwek extra virgin
- sól
Przygotowanie:
- Obieramy ząbki czosnku i kroimy je w plasterki, a szynkę serrano w kostkę.
- Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek (tak, aby przykryła dno) i dodajemy szynkę, a po chwili dorzucamy ząbki czosnku oraz kromki bagietki/chleba. Smażymy do zarumienienia czosnku i zezłocenia pieczywa (z obu stron).
- Zmniejszamy ogień i dodajemy słodką paprykę .
- Szybko, nie czekając, aż się przypali, wlewamy do garnka bulion i pozostawiamy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Wywar nie może się gotować, a jedynie delikatnie ”pyrkać”. Nie trzeba go mieszać.
- Po tym czasie zupa powinna lekko zgęstnieć.
- Zdejmujemy zupę z ognia i w razie potrzeby doprawiamy solą (chociaż w przypadku dodania szynki zwykle nie jest to konieczne).
- Rozbijamy jajka i wlewamy jedno po drugim do gorącej zupy, gdyż w takiej temperaturze białko się zetnie, a żółtko może pozostać lekko płynne, co jest nie lada gratką.
- Możemy również podać świeżo przygotowaną i gorącą zupę i rozbić każde jajko bezpośrednio na talerzu.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 sztuka | 198 kcal | 350 g | 14.1 g | 8.95 g | 11.95 g |
Pochodzenie dania: Kastylia-La Mancha
O daniu: Sopa de ajo, czyli hiszpańska zupa czosnkowa, jest aromatyczna, rozgrzewająca i lekko pikantna, idealna w mroźny, zimowy dzień. Danie jest szczególnie popularne w kuchni kastylijskiej, która tradycyjnie była kuchnią wiejską i skromną. Zupa ta pierwotnie była przygotowywana z bardzo prostych i skromnych składników: twardego chleba, czosnku, odrobiny oleju lub tłuszczu, papryki i wody. Z biegiem lat zaczęto dodawać inne składniki, aby wzbogacić jej smak, takie jak bulion zamiast wody, szynkę, chorizo czy jajko. Gości zarówno na wigilijnych, jak i wielkanocnych stołach Hiszpanów.
Jeśli chodzi o różnicę między zupą kastylijską a zupą czosnkową, to jest ona minimalna. Pierwszy bulion jest bardziej wodnisty, podczas gdy drugi jest gęstszy, ponieważ pozostawia się go na dłużej, aby chleb wchłonął więcej płynu.
Ciekawostka zdrowotna: Czosnek, nadający charakter naszej zupie, pozwala wzmacniać odporność, dzięki zawartej w nim witaminie C. Jest naturalnym antybiotykiem, który wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i działanie antywirusowe, dlatego warto sięgać po niego w okresie zimowym. Czosnek to także kopalnia aminokwasów, soli mineralnych oraz flawonoidów.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj rozgrzewającą zupę!
To proste!