Gotowanie Ann: Sopa de ajo – rozgrzewająca zupa czosnkowa [WIDEO]

Sopa de ajo, czyli hiszpańska zupa czosnkowa, jest aromatyczna, rozgrzewająca i lekko pikantna, idealna  w mroźny, zimowy dzień. Danie jest szczególnie popularne w kuchni kastylijskiej, która tradycyjnie była kuchnią wiejską i skromną. O tym, jak przygotować rozgrzewającą zupę czosnkową z dodatkiem długodojrzewającej szynki serrano, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: Sopa de ajo

Buenos dias! Dziś będziemy przyrządzać bardzo aromatyczną, rozgrzewającą, zimową zupę Sopa de ajo z Kastylia-La Mancha. To dosłownie kilka składników, które sprawią, że będziecie rozgrzani w pochmurny zimowy dzień – zapowiada Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić Sopa de ajo, czyli rozgrzewającą zupę czosnkową, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Sopa de ajo

Przepis

Składniki dla 4 osób:

  • 4 kromki czerstwego chleba/bagietki 
  • 4 jajka 
  • 8 ząbków czosnku 
  • 1 łyżka słodkiej papryk 
  • 1-1,5 l bulionu (drobiowego/warzywnego) 
  • 80 g szynki serrano w plastrach  
  • oliwa z oliwek extra virgin   
  • sól 
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Obieramy ząbki czosnku i kroimy je w plasterki, a szynkę serrano w kostkę.  
  1. Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek (tak, aby przykryła dno) i dodajemy szynkę, a po chwili dorzucamy ząbki czosnku oraz kromki bagietki/chleba. Smażymy do zarumienienia czosnku i zezłocenia pieczywa (z obu stron). 
  1. Zmniejszamy ogień i dodajemy słodką paprykę . 
  1. Szybko, nie czekając, aż się przypali, wlewamy do garnka bulion i pozostawiamy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Wywar nie może się gotować, a jedynie delikatnie ”pyrkać”. Nie trzeba go mieszać. 
  1.  Po tym czasie zupa powinna lekko zgęstnieć. 
  1. Zdejmujemy zupę z ognia i w razie potrzeby doprawiamy solą (chociaż w przypadku dodania szynki zwykle nie jest to konieczne). 
  1.  Rozbijamy jajka i wlewamy jedno po drugim do gorącej zupy, gdyż w takiej temperaturze białko się zetnie, a żółtko może pozostać lekko płynne, co jest nie lada gratką. 
  1. Możemy również podać świeżo przygotowaną i gorącą zupę i rozbić każde jajko bezpośrednio na talerzu. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 sztuka 198 kcal 350 g 14.1 g 8.95 g 11.95 g 

Pochodzenie dania: Kastylia-La Mancha

O daniu: Sopa de ajo, czyli hiszpańska zupa czosnkowa, jest aromatyczna, rozgrzewająca i lekko pikantna, idealna  w mroźny, zimowy dzień. Danie jest szczególnie popularne w kuchni kastylijskiej, która tradycyjnie była kuchnią wiejską i skromną. Zupa ta pierwotnie była przygotowywana z bardzo prostych i skromnych składników: twardego chleba, czosnku, odrobiny oleju lub tłuszczu, papryki i wody. Z biegiem lat zaczęto dodawać inne składniki, aby wzbogacić jej smak, takie jak bulion zamiast wody, szynkę, chorizo czy jajko. Gości zarówno na wigilijnych, jak i wielkanocnych stołach Hiszpanów. 

Jeśli chodzi o różnicę między zupą kastylijską a zupą czosnkową, to jest ona minimalna. Pierwszy bulion jest bardziej wodnisty, podczas gdy drugi jest gęstszy, ponieważ pozostawia się go na dłużej, aby chleb wchłonął więcej płynu. 

Ciekawostka zdrowotna: Czosnek, nadający charakter naszej zupie, pozwala wzmacniać odporność, dzięki zawartej w nim witaminie C. Jest naturalnym antybiotykiem, który wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i działanie antywirusowe, dlatego warto sięgać po niego w okresie zimowym. Czosnek to także kopalnia aminokwasów, soli mineralnych oraz flawonoidów. 

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj rozgrzewającą zupę!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Sopa de ajo

fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *