Złociste i chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie paprykowym – Patatas Bravas – maleńki smakołyk z Hiszpanii, który często jest serwowany w barach z przekąskami. Najprawdopodobniej pierwsze patatas bravas pojawiły się w powojennej Hiszpanii w Madrycie. W czasie ogromnego wzrostu cen, miało to być proste i niedrogie jedzenie, jakim robotnicy cieszyli się wychodząc do barów po pracy. O tym, jak przygotować Patatas Bravas, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.
Gotowanie Ann: ziemniaczki Patatas Bravas
– Hola chicos! Dziś znów będziemy gotować z Ann. Tym razem przyrządzimy jedno z najpopularniejszych i najbardziej chrupiących dań – ziemniaczki Patatas z pikantnym sosem „bravas” – zapowiada Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić Patatas Bravas, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Ziemniaczki Patatas Bravas
Przepis
Składniki dla 4 osób:
- 4 duże ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili/cayenne
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 400 g rozdrobnionych świeżych pomidorów
- 1 łyżka mąki
- łyżka octu winnego
- 80 ml oleju
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru
- woda (opcjonalnie, gdy sos będzie zbyt gęsty)
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z gotującą wodą i wyciągamy po około 8 minutach.
- Ziemniaki kroimy na 2-centymetrowe kawałki i smażymy do osiągnięcia złocistej skórki.
- Gdy się zezłocą, przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z oliwą z oliwek, dodając szczyptę soli.
- Gdy cebula zacznie się rumienić, dodajemy pokrojony czosnek i papryczkę chili/cayenne, sól i cukier do smaku, a także papryki w proszku. Tę słodką i opcjonalnie ostrą.
- Gdy cebula i czosnek się zezłocą, dodajemy rozdrobnione pomidory i gotujemy sos przez 5 minut, aż odpowiednio się zredukuje.
- Do połowy szklanki wody wsypujemy mąkę. Mieszamy dokładnie, by nie powstały grudki mąki.
- Wodę z mąką dodajemy do sosu i gotujemy przez kilka minut, aż sos będzie gęsty.
- Całość miksujemy na gładką masę dodając olej.
- Złociste ziemniaczki polewamy ostrym sosem bravas. Smacznego!
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 274 kcal | 242,5 g | 3,5 g | 18,9 g | 25 g |
Pochodzenie dania: Madryt/Katalonia, Hiszpania
O daniu: Najprawdopodobniej pierwsze patatas bravas pojawiły się w powojennej Hiszpanii w Madrycie. W czasie ogromnego wzrostu cen, miało to być proste i niedrogie jedzenie, jakim robotnicy cieszyli się wychodząc do barów po pracy. Z kolei nagła popularyzacja ostrej papryki po wojnie miała być efektem złej jakości żywności, którą starano się ukryć pod ostrymi i wyrazistymi sosami. Samo słowo “bravas” jest najprawdopodobniej kalką z języka/kuchni latynoamerykańskiej, gdzie słowa tego używa się na określenie jedzenia o bardzo pikantnym smaku.
Ciekawostka zdrowotna: Zapewne nikogo nie trzeba przekonywać, że czosnek wzmacnia naszą odpornosć i jest niezastapionym orężem w walce z infekcjami. To wszystko dzięki zawartym w nim związkom siarki oraz dużej ilości witaminy C. Czosnek ma również zbawienny wpływ na układ krążenia – obniża ciśnienie krwi i cholesterolu oraz układ pokarmowy – usprawniając pracę jelit.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj chrupiące ziemniaczki Patatas Bravas!
To proste!