Gotowanie Ann: Chrupiące ziemniaczki Patatas Bravas [WIDEO]

Złociste i chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie paprykowym – Patatas Bravas – maleńki smakołyk z Hiszpanii, który często jest serwowany w barach z przekąskami. Najprawdopodobniej pierwsze patatas bravas pojawiły się w powojennej Hiszpanii w Madrycie. W czasie ogromnego wzrostu cen, miało to być proste i niedrogie jedzenie, jakim robotnicy cieszyli się wychodząc do barów po pracy. O tym, jak przygotować Patatas Bravas, opowie nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

Gotowanie Ann: ziemniaczki Patatas Bravas

Hola chicos! Dziś znów będziemy gotować z Ann. Tym razem przyrządzimy jedno z najpopularniejszych i najbardziej chrupiących dań – ziemniaczki Patatas z pikantnym sosem „bravas” – zapowiada Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić Patatas Bravas, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Ziemniaczki Patatas Bravas

Przepis

Składniki dla 4 osób:

  • 4 duże ziemniaki 
  • 1/2 cebuli 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 papryczka chili/cayenne 
  • 1 łyżka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 400 g rozdrobnionych świeżych pomidorów 
  • 1 łyżka mąki 
  • łyżka octu winnego 
  • 80 ml oleju 
  • łyżka oliwy z oliwek 
  • szczypta soli 
  • szczypta cukru 
  • woda (opcjonalnie, gdy sos będzie zbyt gęsty) 
Całe wideo oraz przepis na potrawę z Hiszpanii znajdziesz w darmowej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z gotującą wodą i wyciągamy po około 8 minutach.  
  2. Ziemniaki kroimy na 2-centymetrowe kawałki i smażymy do osiągnięcia złocistej skórki. 
  3. Gdy się zezłocą, przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. 
  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z oliwą z oliwek, dodając szczyptę soli. 
  5. Gdy cebula zacznie się rumienić, dodajemy pokrojony czosnek i papryczkę chili/cayenne, sól i cukier do smaku, a także papryki w proszku. Tę słodką i opcjonalnie ostrą. 
  6. Gdy cebula i czosnek się zezłocą, dodajemy rozdrobnione pomidory i gotujemy sos przez 5 minut, aż odpowiednio się zredukuje. 
  7. Do połowy szklanki wody wsypujemy mąkę. Mieszamy dokładnie, by nie powstały grudki mąki. 
  8. Wodę z mąką dodajemy do sosu i gotujemy przez kilka minut, aż sos będzie gęsty. 
  9. Całość miksujemy na gładką masę dodając olej. 
  10. Złociste ziemniaczki polewamy ostrym sosem bravas. Smacznego! 

Wartość odżywczaKalorieMasa    Białka  TłuszczWęglowodany
1 porcja274 kcal242,5 g3,5 g18,9 g25 g

Pochodzenie dania: Madryt/Katalonia, Hiszpania

O daniu: Najprawdopodobniej pierwsze patatas bravas pojawiły się w powojennej Hiszpanii w Madrycie.  W czasie ogromnego wzrostu cen, miało to być proste i niedrogie jedzenie, jakim robotnicy cieszyli się wychodząc do barów po pracy. Z kolei nagła popularyzacja ostrej papryki po wojnie miała być efektem złej jakości żywności, którą starano się ukryć pod ostrymi i wyrazistymi sosami. Samo słowo “bravas” jest najprawdopodobniej kalką z języka/kuchni latynoamerykańskiej, gdzie słowa tego używa się na określenie jedzenia o bardzo pikantnym smaku. 

Ciekawostka zdrowotna: Zapewne nikogo nie trzeba przekonywać, że czosnek wzmacnia naszą odpornosć i jest niezastapionym orężem w walce z infekcjami. To wszystko dzięki zawartym w nim  związkom siarki oraz dużej ilości witaminy C. Czosnek ma również zbawienny wpływ na układ krążenia – obniża ciśnienie krwi i cholesterolu oraz układ pokarmowy – usprawniając pracę jelit.

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj chrupiące ziemniaczki Patatas Bravas!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Ziemniaczki Patatas Bravas

Fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *