Pigwa – dziwny owoc z babcinego ogródka czy niedoceniana bomba witaminowa? Owoc pigwy wyglądem przypomina gruszkę lub jabłko. Jednak jej kwaśny smak i właściwości zdrowotne sprawiły, że pigwa nazywana jest polską cytryną. Dowiedz się z Ann z czego słynie i jak możesz wykorzystać ją w swojej kuchni.
Pigwa – polski superfood
Mimo, że jest mniej popularna niż nasiona chia lub jagody goji, pigwa także należy do superfoods! To znaczy, że znalazła się w gronie naturalnych produktów o wyjątkowej wartości odżywczej. Z czego słynie pigwa?
Źródło witamin i składników mineralnych
Przede wszystkim jest bogatym źródłem witaminy C, ale nie tylko! Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, a także witaminę A. Owoce pigwy są również bogate w składniki mineralne takie jak:
- cynk,
- fosfor,
- magnez,
- potas,
- wapń,
- żelazo.
To wszystko sprawia, że spożywanie pigwy wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Owoc pomaga radzić sobie z przeziębieniem i łagodzi suchy kaszel. Dlatego warto sięgać po pigwowe przetwory szczególnie jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
Zawartość błonnika
Dodatkowo pigwa jest bogactwem błonnika, dzięki czemu poprawia trawienie i odżywia mikroflorę jelit. Jest pomocna także w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi i poziomu cholesterolu. Co więcej, nasiona pigwy mogą łagodzić niestrawność i zgagę. Pigwa wzmacnia również apetyt.
Dużo witamin, mało cukru
Pigwa jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. Dlatego możesz bez obaw sięgać po pigwę, jeśli stosujesz dietę cukrzycową. Pamiętaj jednak, aby w takiej sytuacji wybierać przetwory z niską zawartością cukru.

Pigwa nie tylko do herbaty
Owoce pigwy są kwaśne i cierpkie, dlatego trudno jest zjeść ją na surowo. W naturalnej postaci można dodać plasterek owocu do zimowej herbaty. Jednak najczęściej przygotowuje się z niej różne przetwory np. sok lub konfiturę. Takie produkty znajdziesz na sklepowych półkach, ale można przygotować je też samodzielnie.
Sięgając po pigwowe przetwory w sklepie, warto zwrócić uwagę na etykietę produktu. Owoce pigwy powinny znajdować się na początku wymienionej listy składników.

Co przygotować z pigwy w domu?
Najlepiej sprawdzają się połączenia owoców z cukrem, który nie tylko złagodzi kwasowość, ale też zakonserwuje przetwory. Mając w domu surową pigwę, możesz zrobić z niej m.in.:
- dżem lub marmoladę z pigwy – przygotowuje się je z owoców pokrojonych lub startych na tarce z dodatkiem cukru. Konfiturę trzeba gotować, aż osiągnie konsystencję musu, a następnie zamknąć w słoikach i zapasteryzować. Tak przygotowany dżem możesz wykorzystać do naleśników, placuszków, na kanapki lub do przełożenia wypieków;
- pigwę w cukrze lub miodzie – ta wersja nazywana jest też pigwą do herbaty. Faktycznie jest to świetny wybór dla osób, które chcą wykorzystać pigwę do rozgrzewających naparów. Owoce trzeba pokroić lub zetrzeć, a następnie układać w słoiku, zasypując warstwy pigwy cukrem lub przekładając miodem. Później wystarczy zanurzyć łyżeczkę w słoiku i dodać owoce do zimowej herbaty;
- potrawy i wypieki z pigwą – ze względu na zawartość pektyn, czyli substancji żelujących, z pigwy można przygotować nawet galaretkę. Spróbuj dodać pokrojone i podsmażone z miodem owoce do ciasta. Możesz z powodzeniem dodać pigwę do szarlotki, mieszając ją z jabłkami. Co więcej, pigwę wykorzystuje się także w wytrawnych przepisach! Cienkie plasterki owoców można zgrillować i w takiej formie dodać do sałatki, a pigwowej konfitury użyć do przygotowania marynaty do mięs.
Autor: Sara Gawrońska, Ann Asystent Zdrowia
Zainteresował Cię nasz tekst? Czytaj więcej w aplikacji Ann!
- Warto wiedzieć z Ann: To warto jeść zimą! 5 produktów, które cię rozgrzeją!
- Jesień immunologiczna: Jak dbać o dobrą odporność naszego organizmu? [PODCAST]
- Gry, bajki i media społecznościowe: cywilizacyjne uzależnienia dzieci [WEBINAR ANN]