Dieta cukrzycowa: na czym polega i kiedy stosować? Poznaj jej zasady! [PORADNIK ANN] 

Data i czas rozpoczęcia
Liczba miejsc 5

Dieta cukrzycowa to jedna z najważniejszych metod leczenia cukrzycy. Przestrzeganie diety cukrzycowej jest wskazane na każdym etapie rozwoju choroby. Dieta cukrzycowa to nie tylko unikanie słodyczy. Warto poznać najważniejsze zasady oraz listę produktów zakazanych w diecie cukrzycowej. Wszystko o diecie cukrzycowej – czytaj w Poradniku Ann! 

Dieta cukrzycowa to ważny element leczenia cukrzycy

Cukrzyca – na czym polega? 

Cukrzyca to choroba metaboliczna, której istotą są problemy z regulacją poziomu cukru we krwi. W zdrowym organizmie, prawidłowe stężenie cukru jest utrzymywane dzięki współdziałaniu wielu mechanizmów. Jednym z nich jest uwalnianie insuliny, czyli hormonu umożliwiającego zużywanie glukozy przez tkanki. W cukrzycy, kontrola organizmu nad poziomem cukru we krwi ulega zachwianiu. 

Istnieje kilka podtypów cukrzycy, które różnią się między sobą przyczyną powstania. Cukrzyca typu I polega na zniszczeniu komórek beta trzustki, produkujących insulinę. Na skutek całkowitego braku insuliny w organizmie, gospodarka węglowodanowa jest zaburzona. Z kolei w cukrzycy typu II, z powodu nadmiaru spożywanych węglowodanów, rozwija się insulinooporność. Cukrzyca typu II najczęściej współistnieje z otyłością. Każdy podtyp cukrzycy prowadzi do zwiększenia poziomu glukozy we krwi. 

Konsekwencje cukrzycy dotykają wszystkich narządów organizmu. Choroba zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru mózgu czy niewydolności nerek. Chorzy z cukrzycą są bardziej podatni na infekcje oraz zmagają się z utrudnionym gojeniem ran. Poważnym powikłaniem cukrzycy jest tzw. stopa cukrzycowa, która u niektórych pacjentów prowadzi do częściowej lub całkowitej amputacji stopy. 

Dieta cukrzycowa – podstawowe zasady 

Celem diety cukrzycowej jest przywrócenie właściwej regulacji poziomu cukru we krwi. Dieta cukrzycowa to zdrowy, zbilansowany sposób odżywiania, który dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Odpowiednie żywienie w cukrzycy zapobiega gwałtownym wahaniom stężenia glukozy. Dla osób chorych na cukrzycę, zarówno zbyt wysoki, jak i zbyt niski poziom cukru we krwi może być bardzo niebezpieczny. 

Cały poradnik przeczytasz i odsłuchasz w bezpłatnej aplikacji Ann lub po zalogowaniu na stronie.

W diecie cukrzycowej należy unikać produktów, które powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Wskazane jest wykluczenie węglowodanów prostych oraz zawierających je produktów. Zakazane są nie tylko słodycze, ale również naturalne źródła tych substancji, takie jak słodkie owoce czy miód. 

Na początku stosowania diety cukrzycowej, wielu pacjentów skarży się na chaos informacyjny. Nie zawsze wiadomo, które produkty są dozwolone, a których należy unikać. W celach edukacyjnych warto zapoznać się z dostępnymi w internecie tabelami indeksu glikemicznego produktów spożywczych. Indeks glikemiczny informuje nas, jak bardzo wzrośnie poziom cukru we krwi po spożyciu określonego produktu. Dieta osób zmagających się z cukrzycą, powinna bazować na produktach o niskim indeksie glikemicznym. 

Dieta cukrzycowa a masa ciała 

Pamiętajmy, że cukrzycy w wielu przypadkach towarzyszy otyłość. Dieta cukrzycowa powinna wówczas być ubogokaloryczna, aby doprowadzić do redukcji masy ciała. Szczegółowy plan żywienia i zmniejszenia masy ciała powinniśmy opracować wspólnie z prowadzącym lekarzem lub dietetykiem. Warto również wiedzieć, że ograniczanie dobowej podaży kalorii nie może być zbyt intensywne. Posiłki powinny być spożywane w niewielkich porcjach, ale regularnie. Dzięki temu zapobiegniemy występowaniu nagłych spadków poziomu glikemii (tzw. niedocukrzeń).  

Dieta cukrzycowa a leki na cukrzycę 

Istnieje wiele metod farmakologicznych leczenia cukrzycy. Leki mogą być stosowane dosutnie lub w postaci wstrzyknięć podskórnych. Wielu pacjentów stosujących leki przeciwcukrzycowe zastanawia się, czy w związku ze stosowanym leczeniem mogą złagodzić restrykcje dietetyczne? Odpowiedź jest negatywna – przestrzeganie diety cukrzycowej jest kluczowe na wszystkich etapach leczenia choroby. Bez stosowania diety cukrzycowej, nie ma mowy o kontroli poziomu glukozy we krwi. Dieta stanowi absolutny fundament leczenia cukrzycy, dlatego warto „zaprzyjaźnić” się z nią już w momencie rozpoznania choroby.  

Dieta cukrzycowa a owoce 

Czy osoby chore na cukrzycę powinny całkowicie zrezygnować ze spożywania owoców? Zdecydowanie nie – owoce to bardzo cenne źródło substancji odżywczych, witamin i minerałów. Warto jednak wybierać owoce mniej słodkie, o niższym indeksie glikemicznym. Nie wskazane jest spożywanie m.in. bananów i winogron. Dużą ilość cukrów prostych zawierają również owoce suszone. W ich miejsce warto postawić na kwaśniejsze jagody, jabłka, truskawki, kiwi czy ananasy. To prawdziwe bogactwo przeciwutleniaczy! A zatem pamiętajmy, by wybierać właściwe rodzaje owoców i spożywać je w racjonalnych ilościach. 

Dieta cukrzycowa – lista produktów zakazanych 

Produkty niewskazane dla osób z cukrzycą to nie tylko słodycze. Pamiętajmy, że dieta cukrzycowa to zdrowy model odżywiania, zgodny z ogólnymi zasadami prawidłowego żywienia. Osoby z cukrzycą, podobnie jak cała populacja, powinny zrezygnować ze spożywania żywności wysoko przetworzonej. Całkowicie zakazane są gotowe produkty typu fast-food. Warto również ograniczyć spożywanie produktów odzwierzęcych, w szczególności zawierających dużą ilość tłuszczów. Znacznie lepszym źródłem tłuszczów są oleje roślinne, orzechy, awokado oraz tłuste ryby. Na diecie cukrzycowej warto również maksymalnie ograniczyć spożycie alkoholu.  

Więcej ciekawych poradników w Ann:

dieta cukrzycowa, poradnik
Dieta cukrzycowa to nie tylko odstawienie słodyczy / fot.Shutterstock
0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.