Dlaczego warto jeść awokado?

Autorka: Aleksandra Mazur, Ann Asystent Zdrowia

Poprawa kondycji skóry i wsparcie układu odpornościowego oraz nerwowego to jedne z wielu korzyści spożywania awokado. To specyficzny owoc, znany z licznych właściwości leczniczych, który składa się przede wszystkim z wody oraz zdrowych tłuszczów. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma awokado? Jak jeść oraz przechowywać awokado? Jakie są najpopularniejsze odmiany owoców? Przeczytaj w Ann!

Meksykański owoc

Awokado pochodzi z Meksyku oraz z Ameryki Środkowej, chociaż aktualnie owoc uprawia się również w krajach europejskich. Składa się on z pestki, kremowego miąższu oraz chropowatej skórki. Istnieją różne odmiany awokado, ale w Polsce najczęściej możemy spotkać:

  • awokado Fuerte – owoc w kształcie gruszki, posiadający zieloną skórkę
  • awokado Haas – owoc o bardziej okrągłym kształcie z charakterystyczną fioletowo-czarną skórką.

Awokado w dużym koszu.
Awokado obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca/fot. BearFotos/shutterstock.com

Wartości odżywcze awokado

Awokado ma delikatny, kremowy, a wręcz maślany smak. Jego wartość kaloryczna wynosi ok. 170 kcal w 100 gramach. Jego wysoka – jak na owoc – kaloryczność wynika z dużej zawartości kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli jednak jesteśmy na diecie redukcyjnej, powinniśmy kontrolować ilość spożywanego produktu.

Owoc jest również bogaty w witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A. Zawiera też spore ilości błonnika pokarmowego, który daje nam uczucie sytości. W awokado znajdziemy także wartościowe minerały takie jak magnez, fosfor, potas, wapń czy miedź.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-9, omega-6 oraz omega-3, awokado odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto produkt korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Może obniżać ciśnienie krwi, a także poziom złego cholesterolu. Co ważne, jedzenie awokado chroni nas przed takimi chorobami jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

Dlaczego warto włączyć awokado do codziennego menu?

Awokado jest również bogatym źródłem antyoksydantów. To substancje, które opóźniają proces starzenia się organizmu oraz chronią przed rozwojem nowotworów. Meksykański owoc wpływa też pozytywnie na pracę wątroby i perystaltykę jelit. Co więcej, dzięki zawartości kwasu foliowego, awokado korzystnie oddziałuje na układ odpornościowy. Kwas foliowy ma pozytywny wpływ na rozwój płodu, dlatego jest szczególnie zalecany kobietom w ciąży.



Owoc jest też bogaty w składniki odżywcze, które dobrze wpływają na kondycję skóry – nawilżają oraz poprawiają elastyczność. Składniki można dostarczyć skórze zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz, stosując kosmetyki z naturalnym olejem awokado.

Jak wybrać dojrzały owoc?

Awokado jest delikatnym owocem, który łatwo ulega uszkodzeniu. Aby wybrać dobre awokado, należy zwrócić uwagę na to, aby nie było ono ani zbyt miękkie, ani zbyt twarde. Warto też wiedzieć, że im jaśniejszy kolor owocu, tym mniej jest ono dojrzałe. Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej, unikając jednocześnie ekspozycji na promienie słoneczne. Pamiętaj, że awokado bez pestki zdecydowanie szybciej się psuje.

Jak jeść meksykański owoc?

Włączenie awokado do diety może przynieść nam wiele korzyści. Należy jednak wiedzieć, w jakiej formie je spożywać. Na początku należy przekroić owoc na pół i obrać awokado ze skórki. Jeśli owoc jest dojrzały, wtedy usunięcie skórki nie powinno sprawić nam problemu.

Pasta z awokado w małej miseczce obok przekrojonego awokado.
Zielony miąższ jest składnikiem pasty guacamole/fot. Flaviya/shutterstock.com

Spożywamy tylko kremowy miąższ znajdujący się w środku. Można z niego zrobić np. guacamole – wystarczy rozgnieść awokado widelcem, skropić sokiem z limonki lub cytryny, dodać sól, pieprz i czosnek, a na końcu całość wymieszać. Pasta z awokado sprawdzi się jako smarowidło na pieczywo lub dodatek do makaronu. Naturalny produkt może być też składnikiem koktajlu np. z dodatkiem banana i jarmużu. Sprawdzi się też w potrawach wytrawnych np. w sałatkach.

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *