
Z wyglądu przypomina znaną wszystkim cytrynę, jednak jego właściwości są jedyne w swoim rodzaju! Owoc yuzu – bo o nim mowa – wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, poprawia trawienie, ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a nawet łagodzi stres. Jakie jeszcze ma właściwości? Czym jest i gdzie występuje owoc yuzu? W jaki sposób się go spożywa? Przeczytaj w Ann!
Azjatycki owoc yuzu
Owoc yuzu jest cytrusem pochodzącym z Japonii i występującym w czystym, górskim klimacie. Co ciekawe, drzewo, na którym rosną owoce, ma ok. 2 metrów wysokości i kolce. Owoc yuzu natomiast ma grubą skórkę i charakteryzuje się intensywnym aromatem. Ma również wyjątkowy słodko-kwaśny smak. Jakie właściwości ma owoc yuzu?
Wzmocnienie odporności
Yuzu jest bogaty w wiele wartościowych witamin oraz minerałów i w związku z tym ma dużo właściwości prozdrotownych. Azjatycki owoc jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C. Ma nawet ok. 2-3 razy więcej witaminy C niż cytryna! Dzięki temu wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed infekcjami.

Właściwości przeciwzakrzepowe
Azjatycki owoc ma także dobroczynny wpływ na nasze serce. Po pierwsze – może pomóc w obniżeniu ciśnieniu krwi i „złego” cholesterolu, a po drugie – zapobiega wielu chorobom sercowym oraz miażdżycy. Składniki zawarte w owocu usprawniają także przepływ krwi, co jest szczególnie ważne dla osób mających problem z żylakami.
Owoc yuzu bogaty w antyoksydanty
Sok z yuzu charakteryzuje się wysoką zawartością naturalnych enzymów trawiennych. W związku z tym ma dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy i poprawia trawienie. Owoc jest również bogaty w antyoksydanty, które zapobiegają procesom starzenia się wykazują działanie antynowotworowe. i Co więcej, bioaktywne składniki zawarte w yuzu, łagodzą także stany zapalne.
Zapach łagodzący stres
Co ciekawe, owoc yuzu działa na organizm nie tylko od wewnątrz! Charakterystyczny zapach yuzu często wykorzystuje się w aromaterapii, której celem jest łagodzenie stresu i napięcia nerwowego. Owoc może także wspomagać pracę mózgu i mieć pozytywny wpływ na nasze funkcje poznawcze.
Owoce yuzu w kuchni
Ze względu na właściwości smakowe, mały cytrus jest niezwykle popularny w kuchni japońskiej. Wykorzystuje się go jako dodatek do sosów, marynat czy zup. Owoc jest też świetnym dodatkiem do napojów i herbat.
Wysuszoną skórkę yuzu dodaje się np. deserów lub spożywa jako samodzielną przekąskę. Skórka owoców to też składnik składnik przyprawy shichimi tōgarashi. W Polsce owoc znajdziemy w postaci przecierów i konfitur, głównie w sklepach internetowych. Może być on świetnym wzbogaceniem codziennego jadłospisu.

Owoc yuzu – inne zastosowania
To jednak nie koniec zastosowań yuzu! Wykorzystuje się go także do produkcji olejków eterycznych i kosmetyków. Owoce yuzu stosuje się też do przygotowanie rozgrzewającej kąpieli zwanej yuzuyu. Kwiaty yuzu używane są natomiast do produkcji perfum.
* Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść jest dostarczana jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.
Więcej ciekawych materiałów w Ann: