Rokitnik – niedoceniany owoc o leczniczych właściwościach

Autorka: Svitlana Slyvchenko, Ann Asystent Zdrowia

Bogaty w cenne składniki odżywcze, rokitnik może być pomocny w walce z różnymi chorobami i wspieraniu ogólnego zdrowia. W celach leczniczych wykorzystuje się przeważnie owoce, ale korzystne są też pestki, korę i liście. Jakie są główne właściwości rokitnika? Dowiedz się z Ann i sprawdź dlaczego i gdzie nie należy go zrywać!

Rokitnik zwyczajny – czym jest i jak wygląda?

Rokitnik zwyczajny to gatunek rośliny z rodziny rokitnikowatych. Jest to krzew lub niskie drzewo, które występuje naturalnie w obszarach Azji i Europy, w tym na obszarach suchych, wydmach, i wzdłuż brzegów rzek.

Owoce rokitnika są jaskrawo pomarańczowe do czerwonawych rosną na gałązkach niewysokich krzewów. Są one bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas omega-7. Charakterystyczną cechą krzewów rokitnika są kolce.

Pobierz bezpłatną aplikację Ann Asystent Zdrowia i zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Rokitnik znalazł szerokie zastosowanie w medycynie ludowej i jest używany do produkcji oleju z rokitnika.

W Polsce rokitnik podlega częściowej ochronie, co oznacza, że nielegalne jest zbieranie owoców dziko rosnących, zwłaszcza tych rosnących nad Bałtykiem oraz w obszarze Pienin. Aby samodzielnie przygotować sok z rokitnika lub inne przetwory, konieczne jest pozyskanie owoców z krzewów uprawnych.

Ochrona ta ma na celu zachowanie naturalnych populacji rokitnika w dzikich regionach, jednocześnie zachęcając do korzystania z upraw, co zapewnia zrównoważone wykorzystanie tego cennego surowca.

Rokitnik: zastosowanie rokitnika

Owoce rokitnika są niezwykle bogatym źródłem witaminy C- co sprawia, że wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, bakteriobójcze i wspomagające uszczelnianie naczyń krwionośnych.

Chociaż ilość kwasu askorbinowego w rokitniku jest mniejsza niż w owocach dzikiej róży, to jednak w przeciwieństwie do niej, owoce rokitnika utrzymują swoją wartość nawet podczas długotrwałego przechowywania. Zarówno w stanie świeżym, jak i wysuszonym czy mrożonym. To zjawisko wynika z braku specyficznego enzymu – askorbinazy, który rozkłada witaminę C.

Duże znaczenie lecznicze wykazuje również olej rokitnikowy , który ma właściwości podobne do witaminy F, ponieważ zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej rokitnikowy korzystnie wpływa na kondycję skóry, odżywiając ją, nadając elastyczność i wzmacniając jej odporność. Natomiast obecność niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ma wpływ na odbudowę bariery hydro-lipidowej skóry.

Owoce rokitnika zawierają również karoteny i karotenoidy, które w organizmie człowieka przekształcają się w witaminę A. Jak również tokoferole, wykazujące działanie podobne do witaminy E. Dzięki temu rokitnik wspiera organizm w obronie przed procesami zwyrodnieniowymi, zakrzepowymi i skurczowymi, szczególnie w naczyniach krwionośnych i skórze.

Naturalny olej z rokitnika i świeże jagody na drewnianym stole
Rokitnik wspomaga także odporność i naturalny system obronny organizmu; Fot. New Africa / Shutterstock.com

Jakie choroby może leczyć rokitnik?

Wiedza na temat zalet rokitnika jako rośliny o właściwościach leczniczych rozpowszechniła się stosunkowo niedawno. Owoce tego krzewu stają się coraz popularniejsze jako składnik pysznych dżemów, przecierów, soków i innych przetworów, które nawet po długotrwałym przechowywaniu nie tracą nic ze swojej skuteczności.

Wartość zdrowotną owoców rokitnika wykorzystuje się zarówno w profilaktyce jako naturalne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C, jak również wspomagająco w leczeniu różnych schorzeń, które wymagają zwiększonej ilości kwasu askorbinowego.

Zaliczają się do nich m.in. przeziębienie, grypa, stany zapalne różnych narządów, a także choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Jak również biegunki, zwyrodnienie stawów oraz krwawienia z małych naczyń.



Rokitnik wspomaga także odporność i naturalny system obronny organizmu. Dodatkowo przyczynia się do redukcji uczucia zmęczenia i znużenia.

Owoce rokitnika: przeciwwskazania przy stosowaniu

Przetwory z rokitnika, stosowane w zalecanych dawkach, są ogólnie bezpieczne. Jednak ze względu na wysoką zawartość witaminy C, zaleca się unikanie nadmiernego spożywania rokitnika u osób z kamicą nerkową.

Należy pamiętać, że przed rozpoczęciem jakiejkolwiek terapii suplementami roślinnymi lub ziołowymi zawsze warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza w przypadku:

  • występowania chorób przewlekłych
  • przyjmowania niektórych leków
  • ciąży.

drewniany talerz i łyżka z rokietnikiem
Wartość zdrowotną owoców rokitnika wykorzystuje się w profilaktyce jako naturalne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C; Fot. Inna Taran / Shutterstock.com

Serwis / aplikacja Ann dokłada wszelkich starań, aby treści składające się na zawartość serwisu były ścisłe i poprawne. Prezentowana treść dostarcza się jedynie w celach informacyjnych lub edukacyjnych. W żadnym zakresie nie zastępuje i nie może być utożsamiana z konsultacją czy poradą lekarską.

Więcej ciekawych materiałów w Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *