Choroba Alzheimera dotyka coraz więcej osób starszych w Polsce i na świecie. W wielu przypadkach choroba ma podłoże genetyczne. Nie oznacza to jednak, że nie można zapobiec pierwszym symptomom choroby. Jakie kroki należy podjąć? Jednym z nich jest wprowadzenie zdrowych produktów do diety. Badacze z University of Barcelona wykazali, że dieta bogata w produkty pochodzenia roślinnego zmniejsza ryzyko uszkodzenia funkcji poznawczych u osób w podeszłym wieku.
Choroba Alzhemiera. Wpływ diety na zdrowie mózgu
Badania przeprowadzone przez University of Barcelona pokazują związek pomiędzy metabolizmem składników odżywczych, mikrobioty jelitowej, a także metabolizmu endogennego i uszkodzeniem funkcji poznawczych. Mireia Urpí-Sardà, wskazuje na wpływ diety na ryzyko uszkodzenia funkcji poznawczych.
Produkty przemiany materii pochodzące z kakao, kawy, grzybów i czerwonego wina, ale również produkty bogate w polifenole (jabłka, kakao, zielona herbata, jagody, pomarańcze i granaty) chronią przed uszkodzeniem funkcji poznawczych u osób starszych.
Analiza próbek osocza wskazała, że niektóre metabolity mają związek z rozwojem uszkodzenia funkcji poznawczych i demencją. Profesor Cristina Andrés-Lacueva tłumaczy:
– Na przykład biomarkery konsumpcji kawy i kakao pełnią funkcję ochronną. Natomiast sacharyna – pochodząca ze spożywania sztucznych słodzików – ma szkodliwy wpływ.
Według Mercè Pallàs, profesor z University of Barcelona, że pozwoli to rozwinąć strategie prewencyjne i terapeutyczne. Pomoże również zadbać o nasze funkcje poznawcze.
Zmiana diety pierwszym krokiem. Choroba Alzheimera nam niestraszna!
Dlatego zmiana stylu życia i diety są decydujące. Zapobiega to pogarszaniu się funkcji poznawczych i ich rozwoju w chorobach takich jak choroba Alzheimera i demencja. Profesor twierdzi:
– Większe spożycie owoców, warzyw i produktów pochodzenia roślinnego dostarcza polifenoli i innych bioaktywnych związków, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka zaburzenia funkcji poznawczych spowodowanych starzeniem się organizmu.
Autorka: Karolina Bielawska, Wirtualny Klub Medyczny Ann, na podstawie mat. prasowych sciencedaily.com