Gotowanie Ann: Bomba de la Barceloneta – krokiety ziemniaczane [WIDEO]

Bomba de la Barceloneta – to prawdopodobnie królowa lokalnej kuchni i tapa z najbardziej barcelońskim akcentem. Jak przyrządzić ją krok po kroku? To nie jest trudne! Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Bomba de la Barceloneta

Bomba de la Barceloneta to klasyczna przekąska, która składa się z krokiecików ziemniaczanych w kształcie kuli, które są nadziewane mięsem i pikantnym sosem. Jednak aby uzyskać pełnię smaku, bomba de la Barceloneta wymaga również dodatków takich jak sos alioli czy pikantne papryczki. Dzisiaj przyrządzimy tą wyjątkową dobrą potrawę – zaprasza Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić krokiety ziemniaczane, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 6 kulek:

  • 350 g ziemniaków (najlepiej do gotowania) 
  • 50 g mięsa mielonego mieszanego (wołowo wieprzowe) 
  • 1 szalotka 
  • 50 ml białego wina 
  • 1 jajko 
  • 1-2 łyżki mąki pszennej 
  • bułka tarta 
  • oliwa z oliwek  
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz  
Całe wideo, a także przepis na bombę de Ła Barceloneta znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Do osolonej i wrzącej wody wrzucamy ziemniaki w mundurkach i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i obieramy.   
  2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę  oliwy z oliwek i szklimy na niej posiekaną drobno cebulę.  
  3. Dorzucamy mięso, które przyprawiamy solą i pieprzem, a gdy się zarumieni wlewamy wino.  
  4. Redukujemy wino na średnim ogniu przez kilka minut, po czym ściągamy mięso z ognia.  
  5. Gdy ziemniaki ostygną wrzucamy je do miski i rozgniatamy przy pomocy widelca. 
  6. W osobnym naczyniu roztrzepujemy delikatnie jajko.  
  7. Do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i cztery łyżeczki roztrzepanego jajka.  
  8. Dokładnie mieszamy, dorzucamy mięso i ponownie rozgniatamy.  
  9. Kiedy masa ostygnie, dłońmi formujemy z ciasta kulki wielkości pulpetów, po czym obtaczamy je w pozostałym jajku i bułce tartej. 
  10. Nasze bombas smażymy w dużej ilości oliwy w temperaturze 150ºC na złoty kolor z każdej strony, około 3 minuty. 
  11. Wyciągamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 
  12. Podajemy w towarzystwie sosu aioli. 
  13. Jeśli nie chcemy smażyć naszych bombas, możemy włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 20 minut. 

Sos Aioli

Składniki na 6 porcji:

  • 1 średniej wielkości ząbek czosnku 

  • 1 jajko 

  • 250 ml oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego) 

  • 2 łyżeczki soku z cytryny 

  • sól 
Przygotowanie:
  1. Do wysokiego pojemnika wkładamy obrany czosnek, dodajemy szczyptę soli i sok z cytryny.Następnie dodajemy jajko i wlewamy strumieniem olej. 
Miksujemy wszystko uważając, by się nie ścięło. Zaczynamy od kilkunastu sekund bez większego mieszania całej masy, a następnie miksujemy przez kilka sekund. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja (2 kulki i porcja sosu)380 kcal 220 g 10.2 g 58.7 g 33.5 g 

Pochodzenie dania: Barcelona, Hiszpania 

O daniu: Bomba – Prawdopodobnie królowa lokalnej kuchni i tapa z najbardziej barcelońskim akcentem. La Bomba, pochodząca z Barcelonety, to rodzaj gigantycznych okrągłych krokietów ziemniaczanych z aioli. Nie ma oficjalnej wersji, jak zaczęła się tradycja gotowania tego dania, ale właściciele restauracji Cova Fumada twierdzą, że przepis to ich rodzinna receptura.  Podobno babcia jednego z właścicieli lokalu, próbując zrobić krokiety, wynalazła “bombę”. Z kolei jeden z sąsiadów kosztując tego wynalazku wykrzyknął –  ‘Esto es la bomba”. 

Najczęściej podaje się je w towarzystwie ostrego sosu (salasa bravas/picante) i aioli na wierzchu. Ta przystawka to prosta kombinacja, której kulminacją jest chrupiące ciasto oraz mieszanie smaków i tekstur, ziemniaków i mięsa. 

Ciekawostka zdrowotna: Szalotka, łagodniejsza w smaku od cebuli, pozwala zwalczać różnego rodzaju bakterie, obniżać poziom cholesterolu LDL oraz pozytywnie stymulować naszą odporność. Wszystko to zasługa zawartych w niej witamin (m.in. A, B, C i E), antyoksydantów oraz minerałów. Co więcej,  reguluje ona poziom cukru we krwi, wykazuje działanie przeciwnowotworowe  i przeciwgrzybicze.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj Bomba de Ła Barceloneta!

To proste!

Bomba de Ła Barceloneta / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *