Przepis na tumbet mallorquín pochodzi prosto z Majorki. Może być daniem głównym lub dodatkiem do innej potrawy. Jak przygotować warzywną zapiekankę na bazie papryki, bakłażana i cukinii? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania tej wegańskiej potrawy.
Gotowanie Ann: Tumbet mallorquín
– Amigos! Będziemy przyrządzać danie typowe dla Majorki. Tumbet mallorquín – bardzo aromatyczne, pełne witamin i idealne na zimowe dni –zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić warzywną zapiekankę na bazie papryki, bakłażana i cukinii, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Przepis
Składniki na 5 porcji:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 średnia cukinia
- 2 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 400 g pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 0,5 l oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- odrobina mąki (pszennej/kukurydzianej)
- szczypta oregano
- sól morska
- pieprz
- łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie:
- Na patelni lub w woku rozgrzewamy dużą ilość oliwy oliwy, wystarczającą do przykrycia warzyw, które będziemy smażyć.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry i dodajemy na patelnię wraz razem z 2 ząbkami czosnku (nieobranymi). Całość konfitujemy.
- Gdy ziemniaki się zezłocą, wyjmujemy je wraz z czosnkiem z patelni i odsączamy nadmiar oliwy przy pomocy papierowych ręczników, a następnie solimy.
- Cukinię kroimy w plastry i umieszczamy ją na tej samej patelni, na której smażyliśmy ziemniaki z czosnkiem. Gdy cukinia będzie złocista, zdejmujemy ją z patelni, odsączamy i solimy.
- Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na chwilę, aby pozbyć się goryczki. Następnie plastry posypujemy mąką i smażymy na poprzednio używanej patelni.
- Tak samo postępujemy z papryką i cebulą – kroimy je w paski i smażymy.
RADA: Aby przyspieszyć proces smażenia warzyw, możesz wykorzystać dodatkową patelnię.
- Aby przygotować domowy sos pomidorowy na patelni umieszczamy odrobinę oliwy z oliwek, podsmażamy na niej posiekaną drobno małą cebulę i 1 ząbek czosnku, a gdy się zarumienią, dodajemy starte pomidory. Całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzu, ksylitolem, liściem laurowym i oregano, po czym redukujemy sos.
- W glinianym naczyniu układamy kolejno cienką warstwę sosu pomidorowego, ziemniaki , cukinię, następnie bakłażan, a na nich paprykę wraz z cebulą. Całość polewamy domowym sosem pomidorowym.
- Tumbet możemy zapiec w piekarniku ( w naczyniu żaroofpornym) przez około 20 minut w 200 stopniach.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 805 kcal | 250 g | 2.6 g | 100 g | 15.8 g |
Pochodzenie dania: Baleary
O daniu: Majorkańska gastronomia jest bogata ze względu na wpływy historyczne i położenie geograficzne. I właśnie dzięki temu ładunkowi niuansów zarysowuje się jedna z najbogatszych kultur kulinarnych basenu Morza Śródziemnego.
Dania z Majorki, takie jak tumbet, pozwalają poczuć wpływy arabskie. Jedną z najbardziej wyjątkowych cech tego dania jest to, że tumbet jest przygotowywany z sezonowych składników (pierwotnie wykorzystywano tylko nadwyżki sezonowych warzyw). To dzięki nim przepis jest bardzo zdrowy, z powiewem świeżości.
Danie datuje się na XVI wiek, kiedy to do hiszpańskiej gastronomii wprowadzono ziemniaki i pomidory przywiezione z tzw. „Nowego Świata”. W książce kucharskiej Pere d’Alcantary „la cuina mallorquina” napisano, że tumbet składał się kiedyś tylko z ziemniaków, czosnku, pomidorów, papryki i gotowanego mięsa. Składniki takie jak cukinia i bakłażany zostały dodane do potrawy w ostatnim stuleciu.
Ciekawostka zdrowotna: Trudno wyobrazić sobie większą bombę witaminową niż tumbet. Przyjrzyjmy się jego składnikom – na początek bakłażan – prawie nie ma kalorii i pomaga nam uniknąć zatrzymywania płynów. Sprzyja także trawieniu i zawiera związki, które pozwalają zapobiegać nowotworom i chorobom zwyrodnieniowym. Numer dwa – pomidory bogate w likopen, który wraz z witaminami C i A, wykazuje właściwości przeciwutleniające. I cukinia pozytywnie wpływająca na i nasz układ odpornościowy, a nawet pracę mózgu.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj warzywną zapiekankę!
To proste!
Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: