Gotowanie Ann: Huevos a la flamenca – jajka w stylu “flamenco” [WIDEO]

Huevos a la flamenca – jajka w stylu “flamenco” – to pożywne śniadanie na bazie pomidorów i papryki. Pochodzące z Sewilli danie przygotowuje się w Hiszpanii przeszło od wieku. Jak przygotować jajka w stylu „flamenco”? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania potrawy.

Gotowanie Ann: Huevos a la flamenca – jajka w stylu “flamenco”

Cześć! Dziś będziemy podróżować ponownie do jednego z najgorętszych regionów Hiszpanii, czyli Andaluzji. Co dziś przyrządzimy? Idealna propozycja na śniadanie, czyli Huevos a la flamenca. Jest to świetna alternatywa dla szakszuki – zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić jajka w stylu „flamenco”, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Przepis

Składniki na 4 porcje: 

  • 4 jajka 
  • 60 g jamón serrano 
  • 8 plastrów chorizo 
  • 150 g groszku 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona papryka 
  • 2 ziemniaki  
  • 500 ml  domowego sosu pomidorowego/ świeżo startych pomidorów 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz 
Całe wideo, a także przepis na ziemniaczki skąpane w salsie znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie

Przygotowanie:  

  1. Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy groszek i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy.  
  1. Ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na patelni z dużą ilością oliwy, pod koniec solimy.  
  1. Ściągamy ziemniaki z patelni, a na ich miejsce wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę.  
  1. Po zamknięciu warzyw wlewamy sos pomidorowy lub świeżo starte pomidory i redukujemy przez 10 minut.  
  1. Dorzucamy groszek, usmażone ziemniaki, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem. 
  1. Całość dzielimy na 4 gliniane miseczki. W środku każdego naczynia robimy wgłębienie łyżką i na wierzch wbijamy po jajku. 
  1. Na osobnej patelni podsmażamy na łyżce oliwy pokrojone w plastry chorizo i pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie kładziemy je wokół jajka. 
  1. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 4 minuty, aż białko się zetnie. Żółtko powinno pozostać płynne.  

Wartość odżywcza Kalorie  Masa Białko  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja 360 kcal 310 g 21.5 g  19.8 g 26.4 g 

Pochodzenie dania: Sewilla, Andaluzja

O daniu: Danie to przygotowuje się od przeszło wieku – istnieją teorie, które mówią, że stworzył je kucharz z Kadyksu, inne, że był to sewilski chef. Jedno jest pewne, sam przepis zamieścił po raz pierwszy hiszpański pisarz Camilo José Cela w swojej książce zatytułowanej „Pierwsza podróż po Andaluzji”. Istnieje wiele wersji tego dania, ale wszystkie mają cztery wspólne składniki: jajko, pomidor, groszek i chorizo. Dodatkowo można dodać ziemniaki, szynkę serrano czy szparagi. Tradycyjnie sięga się po słynne ziemniaki Sanlúcar (charakteryzują się bielą, delikatną skórką i wyjątkowym sposobem uprawy – na piasku). To, co nie powinno się zmienić, to gotowanie potrawy w glinianym naczyniu, które pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę. Huevos a la flamenca to danie, w którym triumfuje kwaskowatość sezonowych pomidorów oraz paprykowy posmak tłuszczu wytopionego z chorizo. Mówi się, że danie spokrewnione jest z huevos rancheros lub izraelską szakszuką. Wydaje się, że nazwa wzięła się stąd, iż była to typowa potrawa w sewilskich barach. 

Ciekawostka zdrowotna: Groszek to niezwykle wartościowe warzywo, a to ze względu na szereg witamin i minerałów w nim zawartych. Znajdziemy w nim witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, mangan, fosfor i potas. Wymienione składniki wpływają pozytywnie na nasz organizm, m.in. na układ krążenia, układ odpornościowy, oraz obniżają ryzyko wystąpienia anemii czy osteoporozy. Groszek jest również pożądany w diecie wegetarian i wegan, ponieważ jest cennym źródłem białka oraz błonnika, regulującego proces trawienie.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj jajka w stylu „flamenco”!

To proste!

Huevos a la flamenca / fot. Sergiusz Kananowicz

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *