Gotowanie Ann: Pulpo a la gallega – gotowana ośmiornica po galicyjsku [WIDEO]

Galicja od zawsze była synonim najlepszej jakości owoców morza, nic więc dziwnego, że właśnie stąd pochodzi ten genialny przepis na ośmiornicę. Jak przygotować Pulpo a la gallega? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania tej hiszpańskiej potrawy.

Gotowanie Ann: Pulpo a la gallega

Ola chicos, chcecie poznać sekret przyrządzenia ośmiornicy po galicyjsku? Galicja słynie z najlepszych owoców morza w całej Hiszpanii. Część z nich nie jesteśmy nawet w stanie znaleźć w Polsce –zapowiada Adrian Stojewski.

O tym, jak odpowiednio przyrządzić ośmiornicę po galicyjsku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pulpo a la gallega

Przepis

Składniki na 4 porcje:      

  • ośmiornica o wadze 1 kg (może być mrożona) 
  • 2 ziemniaki 
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgen 
  • sól gruboziarnista 
  • papryka słodka mielona 
Całe wideo, a także przepis znajdziesz w bezpłatnej aplikacji Ann Asystent Zdrowia lub po zalogowaniu na stronie.

Przygotowanie:  

  1. Ośmiornicę oczyszczamy. 
  1. Myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy w garnku z odrobiną soli. 
  1. Do drugiego, odpowiedniej wielkości garnka, wlewamy wodę, dosypujemy sól i doprowadzamy do wrzenia. 
  1. Gdy woda zacznie wrzeć, łapiemy ośmiornicę za głowę i wkładamy ją, a następnie wyciągamy. Powtarzamy tę czynność 3-krotnie. Jest to tzw. „Asustar el pulpo”, czyli straszenie ośmiornicy. Dzięki temu procesowi kolagen zawarty we włóknach mięsa pozostaje odpowiednio sprężysty i nie staje się twardy przez nagłą zmianę temperatury. 
  1. Po ugotowaniu ziemniaków odcedzamy je, a następnie kroimy w ćwiartki i odstawiamy. 
  1. Małą ośmiornicę o wadze 1kg gotujemy przez około godzinę.  
  1. By ocenić czy ośmiornica jest gotowa, sprawdzamy dwa elementy. Kolor – ośmiornica musi mieć czerwony kolor i drugi – stopień twardości mięsa, tj. mięso musi być sprężyste. Sprawdzamy to wkuwając wykałaczkę w mięso. 
  1. Po wyciągnięciu „pulpo” kroimy nożyczkami/nożem mięso na małe kawałki tej samej wielkości, ok. 2- 3 cm. 
  1. Wykładamy ośmiornicę na ta talerz wraz ziemniakami. 
  1. Posypujemy całość papryką, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą gruboziarnistą. 

Wartość odżywcza Kalorie  Masa  Białka  Tłuszcz Węglowodany 
1 porcja290 kcal 230 g30.8 g 15 g 8.2 g 

Pochodzenie dania: Galicja

Galicja od zawsze była synonim najepszej jakości owoców morza, nic więc dziwnego, że właśnie stąd pochodzi ten genialny przepis na ośmiornicę. Jej świeżość, wykwintny smak i jakość sprawiły, że tradycyjna receptura z Galicji stała się znaną i niezastąpioną pozycją w menu wielu restauracji w całej Hiszpanii. Ośmiornica popularna jest do tego stopnia, że poświęcony jest jej nawet festiwal w gminie Carballiño, w trakcie którego przygotowuje się pulpo dla nawet 100 000 osób.

Samo danie było początkowo przygotowywane głównie na jarmarkach, z suszonej ośmiornicy, przez tzw. Maragatos – był to wówczas najlepszy sposób konserwowania żywności. Tak więc, kiedy próbujemy galicyjskiego dania z ośmiornicy, delektujemy się 150-letnią tradycją kulinarną przekazywaną z pokolenia na pokolenie. 

Ciekawostka zdrowotna: Ośmiornica to skarbnica pełnowartościowego białka, o niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości witaminy B12 oraz minerałów m.in. – cynku, potasu, fosforu, miedzi. Duża ilość kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w mięsie ma korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, a także aktywność mózgu. Spożywanie ośmiornicy zmniejsza również ryzyko niedokrwistości, a za sprawą przeciwutleniaczy zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.  

Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczną ośmiornicę po galicyjsku!

To proste!

Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pulpo a la gallega

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann:

0 Komentarzy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *