Galicja od zawsze była synonim najlepszej jakości owoców morza, nic więc dziwnego, że właśnie stąd pochodzi ten genialny przepis na ośmiornicę. Jak przygotować Pulpo a la gallega? Wszystkie tajniki wyjawi nasz ekspert, Adrian Stojewski, w ramach cyklu „Gotowanie Ann”. Zapraszamy do wspólnego przygotowania tej hiszpańskiej potrawy.
Gotowanie Ann: Pulpo a la gallega
– Ola chicos, chcecie poznać sekret przyrządzenia ośmiornicy po galicyjsku? Galicja słynie z najlepszych owoców morza w całej Hiszpanii. Część z nich nie jesteśmy nawet w stanie znaleźć w Polsce –zapowiada Adrian Stojewski.
O tym, jak odpowiednio przyrządzić ośmiornicę po galicyjsku, dowiesz się z wideo w aplikacji Ann Asystent Zdrowia.
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pulpo a la gallega
Przepis
Składniki na 4 porcje:
- ośmiornica o wadze 1 kg (może być mrożona)
- 2 ziemniaki
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgen
- sól gruboziarnista
- papryka słodka mielona
Przygotowanie:
- Ośmiornicę oczyszczamy.
- Myjemy ziemniaki, obieramy i gotujemy w garnku z odrobiną soli.
- Do drugiego, odpowiedniej wielkości garnka, wlewamy wodę, dosypujemy sól i doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy woda zacznie wrzeć, łapiemy ośmiornicę za głowę i wkładamy ją, a następnie wyciągamy. Powtarzamy tę czynność 3-krotnie. Jest to tzw. „Asustar el pulpo”, czyli straszenie ośmiornicy. Dzięki temu procesowi kolagen zawarty we włóknach mięsa pozostaje odpowiednio sprężysty i nie staje się twardy przez nagłą zmianę temperatury.
- Po ugotowaniu ziemniaków odcedzamy je, a następnie kroimy w ćwiartki i odstawiamy.
- Małą ośmiornicę o wadze 1kg gotujemy przez około godzinę.
- By ocenić czy ośmiornica jest gotowa, sprawdzamy dwa elementy. Kolor – ośmiornica musi mieć czerwony kolor i drugi – stopień twardości mięsa, tj. mięso musi być sprężyste. Sprawdzamy to wkuwając wykałaczkę w mięso.
- Po wyciągnięciu „pulpo” kroimy nożyczkami/nożem mięso na małe kawałki tej samej wielkości, ok. 2- 3 cm.
- Wykładamy ośmiornicę na ta talerz wraz ziemniakami.
- Posypujemy całość papryką, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy solą gruboziarnistą.
Wartość odżywcza | Kalorie | Masa | Białka | Tłuszcz | Węglowodany |
1 porcja | 290 kcal | 230 g | 30.8 g | 15 g | 8.2 g |
Pochodzenie dania: Galicja
Galicja od zawsze była synonim najepszej jakości owoców morza, nic więc dziwnego, że właśnie stąd pochodzi ten genialny przepis na ośmiornicę. Jej świeżość, wykwintny smak i jakość sprawiły, że tradycyjna receptura z Galicji stała się znaną i niezastąpioną pozycją w menu wielu restauracji w całej Hiszpanii. Ośmiornica popularna jest do tego stopnia, że poświęcony jest jej nawet festiwal w gminie Carballiño, w trakcie którego przygotowuje się pulpo dla nawet 100 000 osób.
Samo danie było początkowo przygotowywane głównie na jarmarkach, z suszonej ośmiornicy, przez tzw. Maragatos – był to wówczas najlepszy sposób konserwowania żywności. Tak więc, kiedy próbujemy galicyjskiego dania z ośmiornicy, delektujemy się 150-letnią tradycją kulinarną przekazywaną z pokolenia na pokolenie.
Ciekawostka zdrowotna: Ośmiornica to skarbnica pełnowartościowego białka, o niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości witaminy B12 oraz minerałów m.in. – cynku, potasu, fosforu, miedzi. Duża ilość kwasów tłuszczowych omega-3 zawartych w mięsie ma korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego, a także aktywność mózgu. Spożywanie ośmiornicy zmniejsza również ryzyko niedokrwistości, a za sprawą przeciwutleniaczy zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.
Zobacz cały odcinek i razem z Adrianem przygotuj aromatyczną ośmiornicę po galicyjsku!
To proste!
Zobacz cały odcinek Gotowanie Ann: Pulpo a la gallega

Znajdź więcej ciekawych przepisów na zdrowe potrawy w cyklu Gotowanie Ann: